Elégedetlen ügyfelek kilincselnek a postahivataloknál Háromszéken


-A A+

Míg Szatmár megyében hétfőn egy napra kinyitottak a postahivatalok, Sepsiszentgyörgyön zárva maradtak az alkalmazottak sztrájkja miatt. Cornel Radu a háromszéki postások szakszervezetének elnöke arról számolt be a Maszolnak, hogy közeledtek az álláspontok a vállalat vezetősége és a szakszervezet között, de még nem sikerült aláírni a munkakonfliktust lezáró jegyzőkönyvet, erre viszont hamarosan sor kerülhet.

A szakszervezeti bizalmi szerint engedtek bérkövetelésükből, így már nem bruttó 200 lejes fizetésemelést követlenek, hanem csak bruttó 150 lejt. Ezzel szemben a vállalat vezetősége nettó 100 lejnyi fizetésemelést ígért, pénzben és ételjegyekben kombinálva. Radu Cornel úgy tudja, a Román Posta hét tagú vezetőtanácsából hárman hétfőn reggel aláírták a szakszervezettel történő megállapodásról szóló jegyzőkönyvet, így bízik benne, hogy mihamarabb sikerül lezárni a múlt csütörtökön kirobbantott spontán munkakonfliktust, és újra elkezdhetnek dolgozni.

Elmondása szerint pénteken kézbesítették a nyugdíjakat és az újságokat, hogy a sztrájk ne érintse hátrányosan a rászorulókat. Hétfőn ismét teljes munkabeszüntetést hirdettek. Hozzátette: mint minden harcnak, a postások sztrájkjának is megvannak a járulékos vesztesei, de úgy érzi, ügyfeleik nagy többsége megérti és támogatja őket.

Vannak elégedetlen ügyfelek

Ugyanakkor nem kellett sokáig  várakozni a sepsiszentgyörgyi városközponti főposta épülete előtt, hogy elégedetlen ügyfelekkel találkozzunk. A posta bejárataira kifüggesztett: „Închis: protest spontan al salariaților”, felirat ellenére sokan próbálnak kilincselni. Egy biciklivel érkező idős férfi érdeklődésünkre elpanaszolta, hogy Marosvásárhelyen élő gyereke egy hete postázott egy pénzküldeményt, de a sztrájk még nem sikerült átvennie azt. Az idős férfi sérelmezte, hogy még azt sem hajlandóak megmondani neki, hogy legalább megérkezett a pénze. Egy hölgy pedig arról érdeklődött, hogy más postahivatalnál fel tudná-e adni küldeményét, de a posta kapusa tájékoztatta, hogy minden hivatalban sztrájkolnak.

Cornel Radu háromszéki szakszervezeti vezető arról tájékoztatott, hogy mivel az egész országban sztrájkoltak a postások, így csütörtöktől nem vettek át leveleket és csomagokat, ezért nincs sok kézbesíteni való raktáron, de vállalják, hogy a sztrájk befejezését követően a legrövidebb idő alatt kiszállítanak minden függőben lévő küldeményt.








EZT OLVASTA MÁR?

X