Bekeményít húsvétra a Hargita megyei fogyasztóvédelem


-A A+

Folytatja tematikus ellenőrzéseit a Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal, ráadásul a húsvét előtti időszakban még több ellenőrzést végeznek. Laurenţiu Moldovan igazgató azt mondja, sok eladó „cselezik” az egyet fizet, kettőt kap akciókkal.

A húsvét előtti időszakban külön figyelmet fordítanak az előrecsomagolt húskészítményekre, a frissen vágott bárányra, a tojásra, a csokoládéra és a kakaót tartalmazó termékekre, a halra és a halkonzervre, de még a tojásfestéket is külön vizsgálják – számolt be az ez évi tevékenységet ismertető tájékoztatóján az fogyasztóvédelem igazgatója.A 2017-ben végzett eddig munkájukról közölte, hogy 59 alkalommal péktermékeket ellenőriztek, 20 büntetést szabtak ki 84 ezer lej értékben. A gond általában a termékek címkézésével volt, az esetek többségében nem tűntettek fel kilónkénti egységárat, illetve a falusi üzletekben lejárt szavatosságú péktermékeket is árultak. A zöldség és gyümölcsök esetében 21 büntetést róttak ki 93 ezer lej értékben főként azért, mert nem szerepelt a címkén a termékek származási helye. Az elektronikus háztartási gépeket forgalmazókat 11 esetben büntették mintegy 40 ezer lej értékben, legtöbbször azért, mert a termékhez nem tartozott román nyelvű használati utasítás, illetve nem tűntették fel a származási országot.

Simlisségek az akciós termékekkel

A fogyasztóvédelem igazgatójától megtudtuk, hogy a ruha- és cipőboltokban jellemző időszakos árleszállításoknak is megvannak a szabályai, miszerint évente kétszer lehet ilyent meghirdetni, egyszer a tavaszi-nyári szezon, egyszer pedig az őszi-téli szezon végén. Ennek legalább egy hétig kell tartania. Moldovan szerint Csíkszeredában gyakori, hogy hosszú hetekig hirdetik az árleszállítást, holott már nem is aktuális, ilyen rendellenességet 18 alkalommal találtak, és 63 ezer lejre bírságolták az illető üzleteket.

„A turkálók külön kategória, az esetükben rengeteg dologra oda kell figyelni. Mindennapos látvány, hogy kiragasztják az ablakukra, hogy új árut kaptak. Ha ilyent látunk, akkor mi büntetünk, mert ezek a reklámok általában megtévesztik a vásárlót. Nekik is leltárt kell készíteniük bizonyos időközönként, és ki kell válogatniuk a túlságosan silány minőségű termékeket. Ugyanakkor kötelességük az árut rovartalanítani, erre is külön figyelünk” – sorolta a turkálókra vonatkozó előírásokat az igazgató.

Az élelmiszerüzletekben és a gyógyszertárakban gyakori az egyet fizet, kettőt kap akció. Ezzel rendszerint az a gond, hogy a terméket nem árulják alapkiszerelésben, csak akciósan, holott ez kötelessége lenne az üzletnek. Tehát, ha egy üzletben a két és fél literes üdítőt a két literes árán hirdetik, akkor a két literesből is kell lennie raktáron, ugyanannyiért.

A fogyasztóvédelmi hivatal igazgatója külön kitért a hagyományos címkével ellátott termékekre. Idén egyetlen alkalommal büntettek, 10 ezer lej értékben. A termék címkéjén ugyanis az állt, hogy hagyományos recept alapján készült perec, holott az árun nem szerepelt a tradicionális terméket jelző védjegy.








EZT OLVASTA MÁR?

X