Épületfelújítás Nagyváradon: konfliktus van a város és a megyei tanács között


-A A+

Ha a nagyváradi önkormányzat elkezdi a Szacsvay Imre Általános Iskola épületének felújítását, a megyei tanács is nekilát a Nagyváradi Állami Filharmónia épület tatarozásának – jelentette be szerdán Pásztor Sándor Bihar megyei tanácselnök.

A politikus elmondta, Ilie Bolojan keddi nyilatkozata késztette arra, hogy a Szacsvay iskoláról beszéljen. A nagyváradi polgármester ugyanis nagyon jól tudja: a filharmónia épületének tulajdonjogi pere még nem záródott le, ezért nem fektethet be a megyei önkormányzat a az ingatlanba.

Pásztor Sándor azt is elmondta: a Szacsvay-iskola épületének problémája sem újkeletű, még helyi tanácsosként is próbált eljárni az intézmény ügyében, de mikor kérték az ingatlan felújítását, illetve a szülők azt, hogy legalább annak bejáratát akadálymentesítsék, a nagyváradi önkormányzat  azt válaszolta: mivel az épület tulajdonjogáról még nem döntöttek, nem végeztethetnek ott munkálatokat.

A filharmónia és a Szacsvay-iskola épületeinek jogi helyzete között tehát semmilyen különbség nincs, mindkettő tulajdonjogának megállapításáért per folyik a római katolikus püspökség, illetve a megyei és a nagyváradi önkormányzat között, ezért a megyei tanácselnök azt kéri a polgármestertől: mérjenek azonos mércével. A filharmónia épületét ugyanis folyamatosan emlegeti a nyilvánosság előtt, ám a Szacsvayról szó sem esik. Ha a nagyváradi önkormányzat elkezdi a Szacsvay felújítását (az iskolaépületben hatszáz magyar diák tanul), a megyei önkormányzat is előteremti a forrásokat a filharmónia épületére, összegezte Pásztor Sándor.

A megyei tanácselnök bemutatta azt a június 6-án elküldött az átiratot, amelyben az Országos Visszaszolgáltatási Hatóságtól az eljárás sürgetését kérte, illetve beleegyezésüket ahhoz, hogy a megyei önkormányzat egyezményt kössön a püspökséggel arról, hogyan fizeti ki utóbbi a munkálatokat, ha a katolikus egyház természetben kapná vissza az épületet.

Erre 30 nap elteltével sem érkezett válasz, ezért július 11-én a Nagyváradi Római Katolikus Püspökséghez és Böcskei László megyéspüspökhöz fordult, és az egyezmény megkötését javasolta. Erre még várják a választ, de Pásztor Sándor szerint meglesz a jóakarat a megoldáshoz.

Képsz. 1. Pásztor Sándor 2. A filharmónia épületét védőháló borítja 3. A Szacsvay-iskolára háló sem került








EZT OLVASTA MÁR?

X