Így vetnének véget a rendőrök elleni erőszaknak


-A A+

Gyakorivá váltak a rendőrök ellen elkövetett erőszakos cselekedetek, ezek aránya az elmúlt években országos szinten 20 százalékkal nőtt meg, mutatott rá Lambrino Carmen, a rendőrök szakmai szervezetének háromszéki képviselője. A Kovászna megyei rendőrség parancsnoka és több háromszéki rendőr hétfői sajtótájékoztatón példákat ismertetve hangsúlyozta, hogy miért van szükség a belügyminisztérium által közvitára bocsátott rendőrök biztonságát növelő törvénymódosításra.

Bălănică Gil, a háromszéki rendőrség közrendészeti osztályának dolgozója, a rendőrszakszervezet képviselője szerint az elmúlt öt évben Kovászna megyében 20 esetben bántalmaztak súlyosan rendőröket, ebből 4 eset városon, 16 eset falun történt. Ezek csak a legsúlyosabb estetek, hiszen a rend őrei számtalan esetben ki vannak téve a lakosság gúnyolódásnak, nyomásának és verbális agressziónak. A rendőrtiszt szerint szomorú, hogy a legtöbb esetben szabadlábon védekezhetnek azok, akik rendőröket bántalmaztak, holott szerintük azonnal őrizetbe kellene venni őket.

Bălănică Gil arról is beszámolt, hogy bonyolult kivizsgálásokon esnek át azok a rendőrök, akik eljárás közben használni merik szolgálati fegyverüket. Ők általában megfogadják, hogy soha többé nem fogják elővenni a pisztolyukat. Többek között a szolgálati fegyverhasználatot is szabályozni kell, hogy a rendőr ne féljen eljárás közben, mondta a háromszéki rendőrtiszt.

Ütlegelés, lövöldözés, késelés

Példaként említette, hogy az Előpatakhoz tartozó Hete roma telepen 2013-ban, egy éjszaka összetűzéshez riasztották a rendőröket, akik amikor ki akarták emelni a rendbontót, annak társai hátulról kövekkel támadták meg őket, egy rendőrt leütöttek és bottal ütlegelték, súlyos koponyasérüléseket szenvedett. A tetteseket később 9 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Másik eset Dobollón történt, amikor egy nagyértékű kábellopásért akartak előállítani egy személyt, aki az eljárás közben leteperte a rendőrt, elvette szolgálati fegyverét, ráfogta a rendőrre, és meghúzta a ravaszt. Szerencsére nem tudta kibiztosítani a fegyvert, így a társa levegőbe leadott figyelmeztető lövésének hatására sikerült megfékezni a támadót. Bălănică Gil szerint egy másik kirívó eset a felsőháromszéki Szentléleken történt, amikor egy éjszaka az őrs felett lakó rendőr arra lett figyelmes, hogy egy férfi késsel vágja ki a rendőrautó kerekét. Leszaladt, és megpróbálta megfékezni az illetőt, aki viszont rátámadt a rendőrre, késével összeszurkálta, ekkor egy éjjeli őr és egy erdész sietett a rendőr segítségére.A szerző felvétele

A Kovászna megyei Közlekedés rendészet parancsnoka, Marius Ivanov elmondta, hogy a közlekedési rendőrök kerülnek legtöbbször kapcsolatba a lakossággal és gyakori, hogy a leigazoltatott autósok kiszállnak a járműből, fenyegetőznek, szidalmazzák a rendőrt, próbálnak alkudozni, de előfordult, hogy kitépték a rendőr kezéből a jegyzőkönyvet vagy pedig az autó iratait, vagy pedig elkezdik követni a rendőrt és mobiltelefonjukkal filmezik őt.

Lambrino Carmen a rendőrök szakmai szervezetének háromszéki képviselője szerint azért is támogatják a törvénymódosítást, mert nem akarnak bántalmazott rendőröket látni, de hős rendőrökre sincs szükség, hanem olyanokra, akik normális körülmények között végzik a munkájukat. Hozzátette: többek között ez a bizonytalanság is hozzájárul, hogy egyre kevesebben választják a rendőri hivatást, ezért a törvénynek kellene védenie a rendőröket.

Palade Eugen, a Kovászna megyei rendőrség megbízott parancsnoka ismertette a közvitán lévő törvénymódosítás legfontosabb újításait. Ez szerint a rendőröknek joguk lesz intézkedés közben arra kötelezni a polgárokat, hogy tartsák jól látható helyen a kezüket. Ha pedig az érintett személy a felszólítás után sem tartja jól látható helyen a kezét, akkor „valószínűsíthetően erőszakos cselekedetre készül", ezért a rendőr erőszakot alkalmazhat, és a szolgálati fegyverét is használhatja ellene. Ugyancsak erőszakra vagy akár a szolgálati fegyver használatára számíthat az, aki az „Állj, rendőrség! Ne közeledj!" felszólítás ellenére közelít egy rendőrhöz.

Palade Eugen szerint több új szabálysértést is meghatároz a tervezet, amely a rendőri intézkedés meggátolását bünteti. Gyakori ugyanis, hogy amikor a rendőr valaki ellen eljárást indít, annak hozzátartozói vagy ismerősei szidalmazzák, illetve próbálják megakadályozni az eljárást. Ez esetben büntethetővé válnak azok, akik szidalmazzák a rendőrt, vagy közbelépésükkel akadályozzák az eljárást.

Másik újdonság, hogy büntetésre számíthatnak azok is, akik sátras lakodalmat vagy mulatságot szerveznek lakóépületek közelében. Amennyiben az érintettek az első felszólítást követően se fejezik be a hangoskodást, a rendőrnek ezt követően joga lesz drasztikusabb módon beavatkozni és véget vetni a hangoskodásnak. A rendőri eljárást szabályzó törvénymódosítás tervezete itt megtekinthető.








EZT OLVASTA MÁR?

X