Szenátusi döntés: elektronikus karkötő börtön helyett


-A A+

Hallgatólagosan elfogadta a szenátus az elektronikus karkötővel való felügyeletről szóló jogszabályt. A börtönben letöltendő szabadságvesztés alternatívájaként javasolt megoldást 11 liberális szenátor kezdeményezte. A döntő fórum a képviselőház. 

A hallgatólagos elfogadás határideje október 30-án járt le, az erről szóló jegyzőkönyvet kedden olvasta fel Niculae Bădălău ülésvezető.A jogszabályhoz más uniós országokból, Csehországból, Hollandiából, Olaszországból és Belgiumból merítettek példát. 

A kezdeményezés több megoldást ajánl: a szabadságvesztés otthon is letölthető, a felügyeletet elektronikus karkötővel biztosítják, munkát lehet végezni a köz érdekében, végre lehet hajtani a büntetést hétvégén, vagy vegyes rendszerben, hét közben közmunkával, hétvégén börtönnel. 

A tervezet szerint a karkötős felügyelet csak három évnél rövidebb időszakra elítéltek esetében alkalmazható és nem érvényes a visszaesőkre és az erőszakos cselekményeket elkövetőkre. 

A hétvégi letöltés csak erre a célra létrehozott, nyitott rendszerű intézményekben lehetséges és csak négy évnél kevesebbre ítéltek esetében, ugyanazon kivételekkel, mint a karkötős felügyeletnél. 

A tervezet szerint két ledolgozott napért egy napot levonnak a büntetésből. Dolgozni napi 8 órát kell a bíró által kijelölt helyen. 

A törvény alkalmazásához legalább ötezer pártfogó felügyelőre lenne szükség, valamint arra is, hogy a helyi közösségek megteremtsék az alternatív büntetés végrehajtás lehetőségeit.
EZT OLVASTA MÁR?

X