Őrizetbe vették Románia egyik legtekintélyesebb orvosát


-A A+

24 órára őrizetbe vette csütörtökön a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) Mihai Lucan orvost és fiát, akiket azzal gyanúsítanak, hogy több millió lejt sikkasztottak el a Kolozsvári Urológiai és Veseátültetési Intézettől - értesült az Agerpres hírügynökség ügyészségi forrásokból.

Csütörtökön reggel ugyanebben az ügyben őrizetbe vette a DIICOT a veseátültetési intézet két vezetőjét, Dan Emil Fofiu Sânpetreanu ügyvezető és Sanda Rodica Baciu gazdasági igazgatót is.Az ügyben bűnszervezet létrehozása és rendkívül súlyos következményekkel járó sikkasztás gyanújával indult eljárás, az ügyészek szerint az okozott kár értéke meghaladja az ötmillió lejt.

A DIICOT szerdai közleménye értelmében a bűnszervezet tagjai 2005 és 2016 között a klinika tulajdonában található javakat használták, tulajdonították el, illetve kereskedtek ezekkel, és egy magánklinika javára használtak fel bizonyos szolgáltatásokat.

Az ügyészek azt állítják, hogy egy korszerű, a rákos megbetegedések kezelésére használt orvosi készüléket törvénytelenül vittek át az urológiai klinikáról Lucan magánklinikájára, ahol hat évig dolgoztak vele. Az orvosi felszerelés mellett az ezzel végzett kezeléshez szükséges fogyóanyagokat is rendszeresen az urológiai intézet vásárolta meg, a páciensek azonban a magánklinikának fizették ki a kezelés ellenértékét, beavatkozásonként 3000 és 6700 euró közötti összeget.

Ugyanakkor a Mihai Lucan magánklinikáján megműtött betegek az operáció előtt és után az urológiai intézetben részesültek ellátásban, itt azonban a reális árnál sokkal kevesebbet fizettek a szolgáltatásokért.
EZT OLVASTA MÁR?

X