Több mint ezer esetben szegték meg tavaly a távoltartási parancsot


-A A+

Több mint ezer olyan esetet jegyeztek tavaly, amikor megszegték a távolságtartási végzést - tájékoztat közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság, hozzátéve, hogy mindegyik ügyben bűnvádi eljárás indult.

Az idézett forrás szerint összesen 1.011 ilyen esetet regisztráltak, 650 eset városi, míg 361 vidéki környezetben történt. Kedden a nők elleni erőszak megelőzéséért és visszaszorításáért küzdő 25 civil szervezet levélben fordult Viorica Dăncilă kormányfőhöz, kérve, hogy mielőbb hozzák összhangba a hazai törvényeket az Isztambuli Szerződéssel.

A Filia Központ arról számolt be az Agerpres hírügynökségnek, hogy az aláírók kérték: a rendőrség tegye közzé, hogy 2017-ben hány bántalmazó hágta át a távoltartási parancsot, közülük hány ellen indítottak eljárást emiatt, és hányan kerültek börtönbe. A távoltartási parancsok és a benyújtott panaszok ellenére ugyanis nagyon sok nőt bántalmaznak, sőt, meg is ölnek - olvasható a levélben.

A civil szervezetek emlékeztetnek, hogy a távoltartási parancsra vonatkozó jogszabályt 2012-ben fogadták el, de a Román Rendőrség mindmáig nem dolgozott ki egy egységes munkamódszert a családon belüli erőszak által indokolt távoltartási rendeletek gyakorlatba ültetését és betartásának ellenőrzését illetően. Ezzel kapcsolatban csak körleveleket adott ki az országos rendőrség. A levél aláírói elektronikus karkötők kötelezővé tételében látják a távoltartási parancsok valós betartatásának lehetőségét.

A civil szervezetek szerint naponta átlagban 39 nő tesz panaszt amiatt, hogy egy családtag bántalmazta, és minden negyedik napon családtag erőszakol meg egy kiskorú lányt.

A kormányfőnek címzett levelet a nők elleni erőszak megelőzésére és visszaszorítására létrejött hálózat ('VIF-hálózat') tagszervezetei szövegezték meg, és 63 civil szervezet csatlakozott hozzá.
EZT OLVASTA MÁR?

X