FRISSÍTVE: Katolikus gimnázium: a szülők szerint B és C terv is van az újraalapításra


-A A+

FRISSÍTVE: „Nincs semmi sem veszve. A marosvásárhelyi magyar közösség továbbra is igényli ezt az iskolát. Van B és C terv is a katolikus gimnázium újraalapítására” – jelentette ki a Maszolnak Csíky Csengele. FRISSÍTÉS: Megszólalt az RMDSZ elnöke is. 

A Civilek a Katolikus Iskoláért nevű civil szervezet és a nemrégiben megalakult Magyar Szülők Szövetsége elnökét arról kérdeztük, hogy milyen forgatókönyveket tartanak lehetségesnek a gimnáziumban tanuló diákok szülei, miután az alkotmánybíróságon megbukott a tanintézmény újraalapításáról szóló törvény.

Csíky Csengele elmondta, a B terv szerinte az lehet, hogy az RMDSZ próbálkozzon újból a gimnázium törvény általi létrehozásával. Emlékeztetett, hogy a parlament korábban úgy módosította a tanügyi törvényt, hogy lehetséges legyen egy iskola jogszabály által történő megalapítása.

Ismert, hogy az alkotmánybíróságon hétfőn megbukott törvény nem ezen a módosításon alapult, ezt ugyanis az államfő visszaküldte a parlamentnek felülvizsgálatra. Az RMDSZ nem akarta, hogy az gimnázium újraalapítása ezen a törvénymódosításon múljon, ezért az általa benyújtott tervezet eltérést engedélyezett az oktatási törvény és az oktatás minőségéről szóló jogszabály előírásaitól.

Csíky Csengele úgy vélte: meg kell várni, hogy a parlament fogadja el újra a Klaus Johannis államfő által visszaküldött törvénymódosítást, és ennek alapján lehetne nekifutni újból az iskolalapításnak.

A Magyar Szülők Szövetségének elnöke szerint a C terv a gimnáziumnak a „hagyományos módszerrel”, azaz önkormányzati határozattal történő megalapítása lehet. Ennek hátránya, hogy így az iskola idén még nem, csak a jövő évben kezdődő tanévben nyithatná meg a kapuit.

„Ha ez a közösség, a politikum és a katolikus egyház nem tesz le arról az elhatározásáról, hogy Marosvásárhelyen ezt az iskolát létrehozza, akkor minden lehetősége megvan hozzá. Nem az ősszel, hanem a jövő évtől kezdődő tanévben. Egy iskolát nem egyetlen tanévre, hanem hosszú távon hozunk létre” – magyarázta.

Csíky Csengele elmondta, a frissen megalakult Magyar Szülők Szövetsége kész minden segítséget megadni az iskola megalapításához. Emlékeztetett, hogy ezt a szövetséget azok a szülők hozták létre, akik Civilek a Katolikus Iskoláét néven a katolikus gimnázium újraindításáért küzdöttek. „Ezt a küzdelmet nem adjuk fel, csak akkor nyugszunk meg, ha megalakul ez az iskola” – jelentette ki.

Az RMDSZ egyeztet az egyházzal és a szülőkkel

Mint ismert, az RMDSZ hétfőn kiadott közleményében Románia szégyenének nevezte azt, hogy az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek minősítette egy kisebbségi iskola, a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium megalapításáról rendelkező törvényt.

"Az alkotmánybíróság döntése felháborító. Csalódottak vagyunk, közösségünk is csalódott. Nem demokratikus jogállam az, ahol a parlament sem tudja az alkotmány biztosította kisebbségi jogokat érvényesíteni" - idézte a szövetség hírlevele Kelemen Hunort. A szövetségi elnök ugyanakkor közölte: nem adják fel a katolikus gimnázium újraalapítását, a  következő lépésekről a szülők képviselőivel és a római katolikus egyházzal egyeztetnek.

FRISSÍTÉS: Az alkotmánybírósági döntés nagyon szoros volt: öt-négy volt a szavazati arány – mondta el az Erdélyi Magyar Televíziónak kedden Kelemen Hunor szövetségi elnök. Közölte: a döntést bár demokrataként elfogadja, de szerinte az üzenete rossz. Azt mondja ki, hogy a magyar közösségnek papíron ugyan biztosítottak a jogai, a valóságban ezeket nem gyakorolhatja, nem élhet velük. Az alkotmánybírósági döntés azt az állítást is cáfolja, hogy Románia modellértékűen megoldotta a kisebbségi kérdést – részletezte Kelemen Hunor. 







EZT OLVASTA MÁR?

X