Egyházi személyiségek és politikusok adták le szavazatukat Csíkszeredában


-A A+

Közösen adták le szavazataikat a magyar országgyűlési választásokon az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének választott önkormányzati elöljárói kedden, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának székhelyén. A polgármesterek és alpolgármesterek után nem sokkal megérkezett, és szintén voksolt Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője, valamint Tamás József segédpüspök.

Az elöljárók elmondása szerint a közös voksolással az a céljuka székelyföldi közösség figyelmének felkeltése, hogy mennyire meghatározó jelentősége van az állampolgári jogaik érvényesítésének.

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere a Maszol kérdésére válaszolva elmondta, hogy az április 8-i szavazás bizonyos értelemben ünnep is a székelyföldi közösség számára, hiszen a határok különböző oldalára szakadt nemzetrészek, magyar ajkú emberek egyszerre gyakorolhatják a legfontosabb jogukat.

„Ezt az együvé tartozást szerettük volna itt, Csíkországban egységes arculattal, közösen megmutatni. És az a tény, hogy a megyei önkormányzati képviselők, a csíkszeredai városi tanácsosok, illetve a vonzáskörzetünkhöz tartozó települések polgármestereinek, alpolgármestereinek többsége eljött ma, hogy találkozzunk, és éljünk szavazati jogunkkal, azt gondolom, mindenek fölött beszédes” – nyilatkozta a megyeszékely vezetője.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint azért nagyon fontos, hogy minél többen éljenek a szavazati jogukkal, mert a közösségvezetők saját tapasztalatukból is tudják azt, hogy milyen az, amikor lehet számítani a magyar kormányra.

„Azt gondolom, hogy olyan kormányra kell továbbra is számítsunk, amely az elmúlt időszakban kiállt a közös ügyeinkért, felelősséget vállalt értünk, és akár védelmet is nyújtott, diplomáciai úton kiállt a jogaink érdekében. Azt szeretnénk, ha a magyar kormány gazdasági téren is az együttműködésekben partnert látna a magyar emberekben határon innen, és határon túl” – fejtette ki Borboly Csaba.

Bőjte Csongor-Ernő, Csíkdánfalva község polgármestere szerint azért van jelentősége a magyarországi választásokon való részvételnek, mert így a határokon kívül élő közösségek is a nemzet részeinek érezhetik magukat. Meglátása szerint szellemileg üdítő a gondolat, hogy a közösség élhet azokkal a jogokkal, amelyeket 14 évvel ezelőtt megtagadtak tőlük.

A csíki elöljárók után egy órával érkezett meg a konzulátus székhelyére Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, aki szerint fontos, hogy a külhoni magyarok is elmondhatják véleményüket a jövővel kapcsolatosan.

„Úgy gondolom, hogy nekem is, de mindannyiunknak kötelessége élni ezzel a lehetőséggel. Én katolikus pap vagyok, biztos, hogy azokra a pártokra fogok szavazni, akik nyitottan, bátran kiállnak a keresztény értékek mellett. Én hiszem, hogy van jövő, van remény. Jézus Krisztus nem azért halt meg a kereszten, mert ez egy döglött ló, hanem azért, mert van remény. Én hiszem, hogy az emberiség nagyon szép jövő előtt áll. Az aranykor nem mögöttünk, hanem előttünk van” – jelentette ki Böjte Csaba.

Ugyancsak kedd délelőtt adta le a moldvai csángó település, a Bákó megyei Lészped közel 90 szavazópolgárának voksát Márton Attila, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége Moldvai Csángómagyar Oktatási Programjának vezetője. Mint mondta, a lészpediek hálásak a magyar kormánynak, hiszen hamarosan elkészül a településen az a napközi otthon, ahol a gyermekek magyarul tanulhatnak majd.








EZT OLVASTA MÁR?

X