A katolikus gimnázium ügye Marosvásárhely egész vonzáskörzetét érintő probléma


-A A+

Jogi patthelyzet alakult ki a megszüntetett marosvásárhelyi katolikus gimnázium – jelenleg a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban tanuló – diákjainak helyzete körül, amit csak miniszteri rendelettel lehet feloldani. De kérdéses a Marosvásárhely vonzáskörzetében tanuló mintegy száz magyar nyolcadikos diák továbbtanulása is – hívta fel a figyelmet a Magyar Szülők Szövetségének elnöke.

Csíky Csengele még a tavaszi vakáció előtt nyilatkozta azt a Maszolnak: a megszüntetett katolikus gimnázium diákjainak szülei nem tudják, hogy hova mennek iskolába a szünidő után a gyerekeik. Az aggodalom oka az volt, hogy a Marosvásárhelyi Táblabíróság februári jogerős ítélete értelmében vissza kell állítani a felekezeti iskola megalapítása előtti állapotot, így a katolikus gimnázium 1-8. osztályos tanulói az Unirea Főgimnáziumba kerülnének, míg a 9-12-es diákok a Bolyai Farkas Elméleti Líceumhoz tartoznának. Jelenleg jogilag mindannyian a Bolyaihoz tartoznak.

Akkor Illés Ildikó Maros megyei főtanfelügyelő-helyettes kifejtette portálunknak: az eredeti állapotokat semmiképpen nem lehet visszaállítani, ezért felkérték az oktatási minisztériumot, hogy jogilag véleményezzék a helyzetet, és javasoljanak megoldást a bírósági ítélet végrehajtására.

A patthelyzet

A Magyar Szülők Szövetségének elnöke szerdán a Maszolnak elmondta: a minisztérium a törvények alapján útmutatót készített a katolikus gimnázium megalapítása előtti állapotok visszaállítására. E szerint – mivel osztályokat kell átcsoportosítani – módosul a város teljes iskolahálózata. Az iskolahálózat módosításáról pedig a tanfelügyelőség javaslatára alapján a helyi tanácsnak kell határozatban döntenie.

„Marosvásárhelynek nincs iskolahálózata, mint ahogy a tavaly sem volt, és a jövő évi iskolahálózatot sem fogadták el. A helyi tanács pedig nem hajlandó megszavazni a katolikus gimnázium hiányában az iskolahálózatot. Tehát kialakult egy jogi patthelyzet, a bírósági ítéletet nem lehet végrehajtani” – magyarázta Csíky Csengele, arra utalva, hogy a helyi tanácsban az RMDSZ a Szabad Emberek Pártjával szövetkezve át tudja vinni az akaratát.

Bizonytalan jogi megoldás

Ezt a patthelyzetet a szülői szövetség elnöke szerint az oktatási miniszter oldhatja fel, aki a törvény szerint ilyen esetekben rendeletben létrehozhatja az iskolahálózatot. Ez éppen az a jogi megoldás, amit amit Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök megígért Orbán Viktor miniszterelnöknek a katolikus gimnázium létrehozására.

Csíky Csengele számításai szerint az oktatási miniszter júniusban hozza majd meg ezt a rendeletet. Ezt arra alapozza, hogy a legújabb szabályozások szerint, ha tanévzárás előtt 30 nappal, tehát május közepéig egy adott közigazgatási egységnek nincs elfogadott iskolahálózata a következő tanévre, akkor az oktatási miniszternek szintén 30 napon belül (tehát éppen tanévzárásig) meg kell hoznia a rendeletét.

A Magyar Szülők Szövetsége ezt bizonytalan megoldásnak tartja a katolikus gimnázium újraalapítására, mert a rendelet megtámadható a közigazgatási bíróságon. „Valóban a miniszteri rendelettel megoldható, hogy az iskolahálózatba bekerüljön az újonnan megalapított katolikus gimnázium, de tapasztalatom szerint ami megtámadható, azt meg is fogják támadni a bíróságon, sőt még azt is, amit nem lehet” – fogalmazott Csíky Csengele.

Hiányzik három elméleti osztály

A szülői szövetség elnöke szerint további gondot jelent, hogy ősztől igény lenne három elméleti oktatást biztosító kilencedik osztályra Marosvásárhelyen, ám ezek elindítása bizonytalan. Emlékeztetett, hogy a Marosvásárhely vonzáskörzetében lévő községekben nincs középiskola. „Így a város vonzáskörzetében idén nyolcadikot végző mintegy száz magyar diák arra kényszerül, hogy vagy vegyes tannyelvű szakközépiskolába folytassa a tanulmányait, vagy román elméleti osztályokba” – részletezte Csíky Csengele.

Emlékeztetett arra is, hogy Bolyai Farkas Elméleti Líceum igazgatója, Mátéfi István többször jelezte: ősztől elindítanák ezt a három elméleti kilencedik osztályt, de nincs hol. A Bolyai vezetősége tavaly decemberben, a beiskolázási számok leadásakor tárgyalt már a Státus Alapítvánnyal arról, hogy a katolikus iskola épületébe kerülhet a három osztály, ha az egyházi alapítvány hajlandó használati szerződést kötni a várossal erről. Ám az állami iskola vezetősége nem tudott megegyezni a Státus Alapítvánnyal.

Csíky Csengele közölte: ezen a helyzeten csak május 5-ig lehet módosítani, mert akkor hirdetik meg a kilencedikes felvételi helyeket. „A katolikus iskola felszámolódott, és a Bolyai sem kapta meg a lehetőséget ezeknek az osztályoknak az elindítására. Ez már nagyon nagy gond. A katolikus iskola ügye már réges-rég Marosvásárhely és egész vonzáskörzetét érintő ügy” – jelentette ki a Magyar Szülők Szövetségének elnöke.








EZT OLVASTA MÁR?

X