Informatikai segélyhívó: öt nap alatt csaknem 90 bejelentés érkezett a 1911-es számra


-A A+

Az üzembe helyezése óta eltelt öt napban csaknem kilencven bejelentés érkezett a Kiberbiztonsági Országos Központ (CERT-RO) által működtetett, 1911-es segélyhívó számon, amelyen keresztül az esetleges kiberbiztonsági incidenseket jelezhetik a cégek, magánszemélyek és közintézmények.

Alexandru Petrescu távközlési miniszter szerdán Facebook-bejegyzésben számolt be arról, hogy május 2-i elindítása óta keddig 87 bejelentés érkezett a CERT-RO-hoz a valamennyi telefonszolgáltató hálózatából hívható 1911-es számon.

Az incidensek 25 százalékát Bukarestből jelentették; az igénybe vevők között található egy kórház, a többi bejelentő magánszemély volt. A tárcavezető szerint míg 2018-ban átlagban napi három ilyen bejelentést jegyeztek, a segélyvonalnak köszönhetően ez a szám most napi 17-re nőtt.

A miniszter rámutatot, hogy a tanácsadás és segítségnyújtás mellett azért is fontosak a bejelentések, mert ezek alapján azonosítani tudják a romániai felhasználókat érő kibertámadások főbb típusait, ami elengedhetetlen az országos stratégia kidolgozásához.

 








EZT OLVASTA MÁR?

X