Megdöbbentő kép bizonyítja a klímaváltozást


-A A+

Steffen M. Olsen dán klímakutató Grönlandon készített felvétele egyszersmind bizonyítja: a klímaváltozás nem mese, hanem egyre több katasztrófát előidéző világválság. Erről számolt be a HVG portál is, amely kiemelte, a világhálón terjedő fényképen nyoma sincs képszerkesztővel manipulált elemeknek.

Az ijesztő valóság tehát az, hogy az egykori jégmezők mára olvadékmezőkké váltak a Grönland északnyugati részén lévő Qaanaaq város közelében, így az aktuális lehetőségeket kihasználva alkalmazkodnak a szánhúzó kutyák a „természeti katasztrófához”: szánhúzásuk során úgy tűnik, mintha a vízen járnának.

A Dán Meteorológiai Intézet klímakutatója a jelenségről azt nyilatkozta, „megpróbáltam dokumentálni azt a problematikus helyzetet, amely munkánk során adódott, és amelyet személyesen is szürreálisnak tartok", majd hozzátette, nem gondolta volna, hogy egy mobiltelefonnal készített fotó kis idő alatt ennyire felkapottá válik.

Grönlandon rekordközeli az olvadás mértéke. Csak azon a napon, amelyen Olsen is elkészítette a felvételét, 2 milliárd tonna jeget veszített az ország. A fenti állapot ráadásul a júniusi olvadás eredménye, a kutatók ezért úgy vélik, a melegebb nyári hónapok, mint amilyen a július is, sokkal nagyobb veszteséget hozhatnak.

A gyorsan olvadó jég problematikus és veszélyes szituációt jelentett a klimatológusok számára, akik az időjárás-megfigyelő állomás műszereit hozták vissza a területről - írta a The Independent.








EZT OLVASTA MÁR?

X