Először repültek a kisgólyák a kamerával megfigyelt magyarfenesi fészekből


-A A+

Az elmúlt két hétben sokszor próbálgatták a szárnyaikat, és vasárnap repültek ki először a kamerával megfigyelt magyarfenesi fészekről a fiatal gólyák.

A clujbird.ro portál beszámolója szerint a kis gólyák legfennebb egy méteres magasságra emelkedtek, de aztán vissza is ereszkedtek a fészekbe. Méretben már csaknem beérték a szüleiket, és a csőrük is részben elvesztette a feketeségét, és narancssárga színűre változott. Hétfőn reggel ismét útra keltek, de vissza is tértek a fészekre, ahová anyjuk még tízórait hozott számukra.

Az elmúlt évek tapasztalata szerint nem sokáig járnak már vissza. Miután megtanulják az önálló élelemszerzést, és a szülők leállítják a táplálásukat, nem látják már ennek szükségét. A kisgólyáknak közel négy hét alatt kell annyira megtanulniuk repülni, hogy augusztus 10. tájt szüleikkel együtt nekivághassanak a hosszú afrikai útnak.

A gólyafészekről közvetített élőkép a Clujbird.ro honlapon 2017 tavasza óta követhető. A kamerát az Apáthy István Egyesület és a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Magyar Biológia és Ökológia Intézete szerelte fel.








EZT OLVASTA MÁR?

X