Itt egy online kalkulátor, ami leellenőrzi, mennyi műanyaggal terheljük a Földet évente


-A A+

Mindenki számára ismeretes, hogy az utóbbi 60 év alatt 200-szorosára nőtt a Föld műanyagtermelése: évente 9 millió tonna műanyag ömlik az óceánokba, és 2050-re nagy valószínűséggel több műanyag lesz a világon, mint hal – írja a Qubit portál.

Az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában körülbelül 100 kilogrammnyi plasztikot használ fel egy ember egy év alatt, Ázsiában ez 20 kilogramm körüli – ezeknek nagy része pedig csomagolóanyag és egyszer használatos műanyag.

Látva a mértéktelen környezetszennyezést, az Omni Calculator nevezetű online kalkulátorok gyártásával foglalkozó startup elkészítette a személyes műanyaglábnyomot mérő kalkulátort, amellyel gyakran használt termékek, háztartási eszközök megadásával lehet kiszámítani az éves hozzájárulásunkat a Föld válságához. Az oldal készítői elmondták, csak a legalapvetőbb termékeket tűntették fel, többek között a fogkrémes tubust, a zacskókat, a különböző flakonokat, műanyag bútorokat, de valószínűleg még így is elég magas értéket kaphatnak azok, akik ki merik számolni műanyaglábnyomukat.

Legközelebb, amikor a szupermarketben jársz, nézz bele a bevásárlókocsiba, és ellenőrizd, mennyi minden van műanyagba csomagolva. A fele? A kétharmada? Majdnem az összes? Ezt mind beleszámítottad, amikor először használtad a kalkulátort? Úgy gondolom, a hulladék kezelésén való javítás és az óriási műanyagkereslet csökkentése kritikus pontja a műanyagszennyezés elleni küzdelemnek” – mondta az IFLScience-nek a kalkulátor készítője, Hanna Pamula.

Plastic Footprint Calculator

 








EZT OLVASTA MÁR?

X