Túl sok fájdalomcsillapítót vett be egy nő: bekékült a vére


-A A+

Súlyos fogfájás kínozta azt az amerikai nőt, aki benzokain tartalmú fájdalomcsillapítóval próbálta enyhíteni a szenvedését: mivel túl sokat vett be belőle, az ügyeletre sietett, ahol az orvosok meghökkentek az esettől, ugyanis a vére, a bőre és a körmei is bekékültek – közölte a New England Journal of Medicine orvosi szaklap.

Az eset sokkolta az orvosokat: a Rhode Islanden élő nő maga ment be az ügyeletre azzal a panasszal, hogy légszomj és gyöngeség gyötri, a körmei pedig kékké váltak. Az orvosok alapos vizsgálat után kimutatták, a nő vére is sötétkékké változott a gyógyszerek miatt.

A meghökkentő eset kapcsán többek között arra is rájöttek, hogy nemcsak a vér színe, hanem annak oxigéntartalma is megváltozott a nagymennyiségben bevett gyógyszernek köszönhetően: „a pirulák ennél súlyosabb dolgot okoztak, a nő vérének oxigéntartalma a normális 97-100 százalékról 88-ra csökkent” – nyilatkozták az orvosok.

A diagnózis során azt is megállapították, hogy a beteg szerzett methemoglobinemiában szenvedett. Ez azzal jár, hogy a vér által szállított oxigén mennyisége erősen lecsökken, hangsúlyozza a hvg.hu portál.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) már 2006-ban arra figyelmeztett, hogy a benzokain szélsőséges esetben mit okozhat. Az FDA hangsúlyozta azt is, hogy kétévesnél fiatalabb gyermekek számára nem szabad belőle adni.

A most elkékült páciens két adag metilénkéktől meggyógyult, de ezt alighanem csak a szerencséjének és az időben érkezett segítségnek köszönheti. A metilénkék egy oldatos injekció, mely tiazin festéket tartalmaz. A készítmény terápiás adagokban a vörösvérsejtekben egyes gyógyszerek és vegyszerek nem kívánatos hatására keletkező methemoglobint normál hemoglobinná alakítja vissza.








EZT OLVASTA MÁR?

X