„Ezek a fiatalok zenére tátognak, a teljes életüket megmutatják” – TikTok-szájbarágó felnőtteknek


-A A+

Miért jó, ha egy videóban dalra tátognak a fiatalok, ha olykor nevetségessé teszik magukat, vagy éppen a teljes életüket megmutatják? Hová lettek a Facebookról a tizenévesek? Így értetlenkednek a felnőttek, akik a TikTok alkalmazásról keveset, esetenként semmit sem tudnak. Pedig az ifjú korosztály jelen van az ismert közösségimédia-felületeken is, de azokat már csak keresésre, olvasásra használja. A mozgalmas, látványos tartalomgyártást más platformokon, többek között a TikTokon végzi – világosítottak fel bennünket a közösségimédia-szakértők, akiket az új médiahóbortról kérdeztünk.

Klausz Melinda magyarországi közösségimédia-szakértő szerint tipikus tévhit, hogy a fiatalok eltűntek a Facebookról, hiszen jelen vannak, csak a felhasználói szokásuk változott meg: már nem feltétlenül a legnagyobb közösségimédia-felületen osztanak meg magukról tartalmakat, mert tudják, hogy szüleik nyomon követik őket. Így inkább tartalmat fogyasztanak – olvasnak, keresnek, videót néznek – a Facebookon és a Youtube-on, a tartalomgyártást pedig a Snapchatre, Instagramra, TikTokra helyezik át.

„A legújabb markáns szereplő a közösségi média piacán”

Benedek István, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Kommunikáció és Közkapcsolatok tanszékének oktatója úgy véli, a TikTok a „legújabb markáns szereplő a közösségi média piacán”, ahol a felhasználók rövid, 15 másodperces videókat oszthatnak meg egymással. Kiemelte, a 2017-ben megjelent alkalmazás rövid idő alatt tett szert hatalmas népszerűségére, ugyanis egyes felmérések szerint ma már több mint 1,5 milliárd letöltése van.

A kirobbanó népszerűségéhez egyébként nagyban hozzájárult, hogy a már meglehetősen ismert Musical.ly nevezetű karaoké alkalmazást felvásárolva lépett ki a nemzetközi piacra – részletezte a BBTE oktatója. Az applikáció hátteréről elmondta, egy ByteDance nevű kínai cég áll mögötte, amely nem mellesleg a világ legértékesebb startup vállalkozása volt 2019-ben. Kínában egyébként jelenleg is egy, a hazai piacra tervezett változata működik a közösségi oldalnak, maga a TikTok pedig nem elérhető a kínai felhasználók számára.  

Klausz Melinda „érdekes jelenségként” határozta meg az applikációt, amely voltaképpen a rövid videók készítéséből, megosztásából áll, és nem akar több lenni, mint egy egyszerű szórakoztató felület. „Játékszabályait” a felhasználói alakítják, és az alkalmazás lényege, hogy mindenki jól érezze magát. Így többnyire érdekes, vicces, vidám videókat találhatunk a felületen, de esetenként rábukkanhatunk meghökkentő tartalmakra is. Hozzátette, több mint 800 millió felhasználója van, és jellemzően a 24 év alatti korosztály veszi igénybe.

Egy friss magyarországi kutatás szerint a 11 és 18 év közötti kamaszok 76 százaléka rajong érte. 2019-ben a harmadik legtöbbet letöltött applikáció volt a világban, letöltéseinek száma megelőzte a Facebookot és az Instagramot is.

Hangsúlyozta, a videó egyre fontosabb részévé válik a mindennapjainknak: mivel szinte minden telefonon lehetőségünk van a szerkesztésre és a vágásra, könnyedén és gyorsan tudunk újabbnál újabb tartalmakat gyártani. A fiatalok számára mindez azért fontos, mert ők nagy jelentőséget tulajdonítanak a vizuális élménynek.

A 25 év alatti korosztály például, ha rá akar keresni valamire, akkor nem a Google-t, hanem a YouTube-ot használja, mert ott élvezetesen láthatja az információkat. Mindez azt magyarázza, hogy a videó iránti szenvedély és a technikai fejlődés, azaz a mindenki számára elérhető videógyártás együttese hívta életre és működteti a TikTokot – indokolta a médiaszakértő az alkalmazás gyors terjedését.

Fontos tudni, hogy a felnőttek nem beleszülettek, hanem megtanulták használni és élvezni a videós tartalmakat. Az idősebb generációk fiatalkorában népszerű zenekarok klipjei nem álltak másból, csak egy kameraállásból és oda-vissza történő mozgásból, tehát számukra szokatlan a gyors vágás, a sok kameramozgás és a látványos kivitelezés, ezért is idegenkednek a TikToktól – magyarázta Klausz Melinda.

Benedek István ezt azzal egészítette ki, hogy „egyfajta természetes folyamatként is felfogható a közösségi oldal népszerűsége a fiatalok körében”, hiszen a Facebook idén 16 éves, az Instagram pedig 10 évet tölt, így érthető, hogy a legfiatalabb generáció saját felületet keres magának, és „ez valóban a legfiatalabb generáció játszótere”: a tinédzserek kiélhetik a kreativitásukat, miközben a közönség számára könnyen fogyasztható, szórakoztató tartalmat gyárthatnak.

Arról is beszámolt, hogy voltaképpen új lehetőség ez a nagy márkák számára is, hiszen a közkedvelt felhasználókkal együttműködve, vagy akár saját tartalmakat gyártva megszólíthatják potenciális fogyasztóikat.

TikTok-jövő: van ok aggodalomra?

Fontos tudni, hogy a TikTok nemcsak azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy rövid időn belül vált rendkívül népszerűvé, hanem azzal is, hogy számos botrány övezte a működését. Ezek közül a médiában a legtöbbször egy Ms Aziz nevű 17 éves felhasználóhoz kapcsolódó történetről olvashattunk, aki egy sminktipp videóban hívta fel a követői figyelmét a kínai kormány által állítólagosan működtetett átnevelő táborokra. Ennek eredményeként a TikTok letiltotta.

Az Amerikai Egyesült Államokban fokozott figyelem övezi a közösségi oldalt attól tartva, hogy a kínai kormány adatgyűjtésre használhatja. Ennek egyik első lépéseként tavaly év végén az amerikai haditengerészet katonáinak telefonjáról letiltották az alkalmazást – tudtuk meg Benedek Istvántól.

Manapság a gyermekek és a tinédzserek a digitális térből várnak visszacsatolást, legyen szó a teljesítményükről, vagy annak megerősítéséről, hogy mennyire jó emberek. Ezért alakult ki széles körben a lájkfüggőség, amely jelen van az összes közösségimédia-felületen. Depressziót, iskolai zaklatást is eredményezhet ez a jelenség, hiszen a lájkok hiánya vagy az, hogy a létrehozott tartalmakat kicsúfolják a kortársak, elkeseredettséget vált ki és konfliktusokat szül.

A depresszió és az iskolai zaklatások terjedése mellett a telefonszámlák is megnövekedhetnek, hiszen a TikTokon lehetőség van arra, hogy virtuális jutalmakat küldjenek egymásnak a felhasználók, ezeknek pedig áruk van. Bár nem nagy összegekről van szó, a sok kicsi sokra megy – figyelmeztetett Klausz Melinda.








EZT OLVASTA MÁR?

X