Nyilvánossá tette a Google az utazási, helyváltoztatási szokások márciusi változását


-A A+

A Google pénteken közzétette a koronavírus-járvány terjedése ellen hozott hatósági intézkedések okozta, az utazási, helyváltoztatási szokásokban a világ 131 országában márciusban bekövetkezett változásokat, hogy segítse a közegészségügyi szerveket a vírus elleni küzdelemben.  A közösségi mobilitási jelentés összesített, anonimizált adatok alapján, földrajzilag és helytípusok szerint jeleníti meg a jellemző tartózkodási helyeket Romániára vonatkozóan is.

A világjárványra reagálva egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a közegészségügyi stratégiák, így a vírus átadásának lassítására hivatott szociális távolság betartása is. A Google Térképen aggregált és anonim adatokat használnak, hogy megmutassák, mennyire zsúfoltak különböző helyek, segítve ezzel a forgalmi dugók azonosítását vagy egy helyi vállalkozás látogatottsági csúcsidejének meghatározását. A közegészségügyi tisztviselők szerint ez a típusú aggregált és anonim adat segítheti munkájukat, hiszen kritikus döntések alapját adják a COVID-19 elleni küzdelem során – olvasható a Google MTI-hez eljutatott közleményében.

Romániában a vizsgált február 16. és március 29. közötti időszakban 81 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi és szabadidős helyszínek – az éttermek, kávézók, bevásárlóközpontok, múzeumok, könyvtárak és mozik – látogatottsága és 72 százalékkal a metró-, busz- és vasútállomások forgalma.

53 százalékos visszaesést tapasztaltak a piacok, élelmiszerboltok, illatszerboltok és gyógyszertárak kategóriájában. A munkahelyeken való tartózkodás közel 40 százalékkal kevesebb a február 26-a előtti időszak átlagánál. 60 százalékkal csökkent a különböző közparkok, nemzeti parkok, kutyasétáltatók és a strandok látogatottsága, ugyanakkor 15 százalékkal nőtt a lakóhelyek körzetében való tartózkodás. A felmérés megyénként is részletesen közli az adatokat, amelyek itt tanulmányozhatók.

A Google közleménye hangsúlyozza, hogy a jelentést aggregált, névtelen adatokkal hozták létre azon felhasználók adataiból, akik bekapcsolták helyelőzményeik követését, amely funkció azonban alapértelmezés szerint ki van kapcsolva. Azok a felhasználók, akiknek be van kapcsolva a helyelőzmények követése, Google-fiókjukban bármikor kikapcsolhatják a funkciót, illetve bármikor törölhetik helyelőzményeiket közvetlenül az idővonalukról.

A koronavírus külföldi terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt találja. 







EZT OLVASTA MÁR?

X