A neandervölgyiek tehetnek az allergiáinkról


-A A+

Két, immunitásért felelős génben is ott van a neandervölgyiek DNS-e.

A modern embernek a neandervölgyiekkel való keveredése lehet a napjainkban egyre gyakoribb allergiák oka, vélik a lipcsei Max Planck Evolúciós Antopológiai Intézet kutatói.

A Homo Sapiens Sapiens első csoportjai körülbelül 50 ezer évvel ezelőtt érkeztek Afrikából Európába, s közel 30 ezer éven át a neandervölgyiek közösségei mellett éltek. A két emberfaj kereszteződött is, az európaiak, ázsiaiak és amerikaiak élők DNS-ének mintegy 2 százaléka a neandervölgyiektől származik.

A genetikusok azt is megállapították, hogy két, az immunitásért felelős gén tartalmaz neandervölgyi DNS-t. A neandervölgyiek jóval a modern ember előtt érkeztek Európába, a szervezetük már ellenálló volt az itteni fertőzésekkel szemben. A velük való kereszteződés ezt az immunitást átvitte az őseinkbe is, de ennek ára volt.

„A bakteriális fertőzésekkel szembeni ellenállás előny jelentett, de lehet, hogy a nem patológiás allergénekkel szembeni túlzott érzékenységnek is az okozója” – véli Janet Kelso, a Max Planck Intézet vezető kutatója.

Bár az allergia számos kellemetlenség okozója, a neandervölgyi DNS beépülése az immunitásunkért felelős génekbe nagy evolúciós haszonnal járt. „Egy Afrikából elindult kis embercsoport genetikai változatossága nem túl nagy. Alkalmazkodhatsz mutálódással, de ha kereszteződsz a helyi népességgel, akkor ingyen megkapod az alkalmazkodást” – mondja Janet Kelso.

(Nyitókép: vezerevalley.info)








EZT OLVASTA MÁR?

X