Hamarosan Romániában is végezhetnek kézátültetést


-A A+

Kolozsváron hajthatják végre az első kézátültetést Romániában - tájékoztat a Digi24. Románia ezzel olyan országok mellé sorakozhat fel, mint Németország, Franciaország és Amerika.

Az első kézátültetésre a kolozsvári vese- és hasnyálmirigy-átültetésre specializálódott klinikán (ICUTR) csak akkor kerülhet sor, ha az Országos Transzplantációs Intézet valamint az egészségügyi minisztérium akkreditálja az eljárást. Az Országos Transzplantációs Intézet regionális képviselője, Dan Luscalov a hírtelevíziónak úgy nyilatkozott, előremutató, hogy az említett központban már végeznek bonyolult vese- és a hasnyálmirigy-átültetéseket.

Az első sikeres kézátültetést 1998-ban hajtották végre Lyonban. Az átültetett kezet viszont három évvel a beavatkozás után el kellett távolítani, mert a páciens nem tartotta be a szigorú rehabilitációs előírásokat. Azóta több mint 70 személyen végezték el a beavatkozást, az utolsóra idén januárban került sor Indiában. Egy ilyen műtét akár 16 órát is eltarthat.

A várólistán lévő betegek számára vigaszt jelenthet, hogy a donor lehet akár eltérő nemű is, az egyetlen nagyon fontos feltétel, hogy a beteg és a donor vércsoportja egyezzen. A Digi24 tájékoztatása szerint például Lengyelországban egy férfibeteg női kezet kapott.

A bonyolult beavatkozás után a betegnek minimum három hónapot kell a kórházban töltenie, és nagyon szigorú rehabilitációs programot kell végigcsinálnia. A rizikó a beavatkozás után nagy, 1998 óta három beteg például elhunyt a szövődmények miatt. A műtét és a felépülés költségei 500 ezer és egymillió dollár között mozognak.

Romániában már tíz beteg jelezte, ha akkreditálják az eljárást, aláveti magát a műtétnek.








EZT OLVASTA MÁR?

X