Nemzetközi egyezmény szállna rá a torrentezőkre


-A A+

A Trans-Pacific Partnership (TPP) kereskedelmi egyezmény szellemi tulajdonnal foglalkozó fejezete komoly változásokat hozhat a magáncélú letöltések megítélésében.

Az egyezmény szövegét aláíró országok közt nincs európai, de az Egyesült Államok, Kanada és Japán ide tartozik. A Wikileaks által kiszivárgott dokumentum alapján a csatlakozó országok törvénymódosításai után az internetszolgáltatóknak jelenteniük kellene, ha hálózatukon azt észlelik, hogy valaki jogvédett tartalmat tölt le jogtalanul.

Ezt nem feltétlen kellene kötelezően vállalnia minden netszolgáltatónak, de az államoknak jogi eszközökkel kellene “ösztönözniük” erre a vállalatokat, például azzal, ha a jogsértés jelentése és a jogsértő személyes adatainak átadása esetén a netszolgáltató mentesülhetne a felelősség alól – írja a HVG.

Az európai uniós államok lakói közvetlenül szinte biztosan nem lesznek kitéve a TPP hatásainak, viszont több amerikai online szolgáltatásnak is végleg betehet az egyezmény, ráadásul ha itthonról töltünk le  amerikai szerverről, akkor adataink egy része máris a tárhelyszolgáltató kezébe kerülhet, aki kiadhatja azt a jogvédett tartalom akár itthon is jelen lévő tulajdonosának.








EZT OLVASTA MÁR?

X