A Google versenytársa szeretne lenni a Wikipédia


-A A+

Úkeresési rendszer kidolgozását kezdte meg a Wikimedia Foundation, a Wikipédiát is üzemeltető civil szervezet. A projekt a Knowledge Engine névre hallgat, és az első lépéseknél tart, online szolgáltatás csak évek múlva lesz belőle.

A fejlesztési adomány szövege szerint a Knowledge Engine célja a magas minőségű nyilvános információk felszínre emeléséhez szükséges modell elkészítése, amely a nem kereskedelmi információk internetes kereséséhez és használatához törhet utat. A leírás szerint a projekt négy fokozatból áll majd, az első, a probléma feltérképezésével foglalkozó periódushoz adott a Knight Foundation 250 ezer dolláros adományt – írja a hwsw.hu.

A leírásból kiderül, a Knowledge Engine egy anti-Google lenne, amely pontosan azoknak az elveknek az ellentétét ültetné át a gyakorlatba, amelyekre a Google a saját keresőjét építette. Ennél is jobban mutatja a célokat, hogy a feltérképezési fázis két célzott kulcskérdésre is választ keres. Az első: "A Wikipediához fordulnának a felhasználók, ha nem enciklopédiát, hanem nyitott keresési csatornát keresnének?" A második ennél is fontosabb: "A Wikimedia Foundation el tudná érni, hogy a mobilszolgáltatók és a telefongyártók a Wikipediát ágyazzák be [a telefonokon], és ha igen, milyen gyorsan tudná ezt megtenni?"

A teljes projekt finanszírozási igénye azonban ennél jóval több, várhatóan 2,5 millió dollár lesz.








EZT OLVASTA MÁR?

X