Kipróbáltuk az (olcsó) virtuális valóságot


-A A+

Csendes réten állok, amit egy robogó vonat szel át. Ahogyan áthalad rajtam, ezer részre bomlik, madarakká változik át, amelyek körém rendeződve egy anyaméhbe emelnek fel. Az anyaméhben mosolygó magzat vár, aki a tenyerébe vesz és összezárja ujjait. Aztán leveszem a VR-szemüvegem, és csak nézem magam elé. A virtuális valóság olcsó kiadását teszteltük.

Mindössze hatvan lejbe került a VR Box VR-05, de vásárolhattunk volna kartonból összetákoltat is, ami olcsóbb, de minden bizonnyal hamarább tönkremegy. Tulajdonképpen házilag is gyárthatunk egyet, az itt elérhető útmutatás sokat segít ebben – pizzásdobozból is előállítható a kiegészítő, mindössze két lencsét kell beszereznünk hozzá.

A VR-szemüveg számos élményt nyújthat, és ezt igazolják a tapasztalatok. Kétféle telefonnal próbálkoztunk, egy gyengébb képernyőfelbontású Xiaomi Redmi Note 4G-vel és egy Samsung Galaxy S4-el, előbbi 5,5, utóbbi 5 colos.

Az első élményeket gömbpanorámás felvételekkel szereztük. A New York Times VR-applikációja számos meglepetést tartogat: szétnézhetünk az iraki Falludzsában, amint a helyi katonák az Iszlám Állam ellen harcolnak, bekukkanthatunk egy brazil favelába, sportolók életébe nyerhetünk betekintést, vagy a Plutó felszínén járhatunk – a sor hosszú. Hasonlóan gazdag kínálatot nyújt a Within, amelyben zenél nekünk a U2, táncolnak kubaiak, poénokat mond Seinfeld és így tovább.

A lencsék megfelelő beállítása után mindig el kell telnie egy kis időnek, hogy alkalmazkodjunk, de utána belecsöppenünk a virtuális valóság világába, és ha ki tudunk kapcsolódni – amihez nem árt egy fülhallgató is –, akkor remek élmények várnak ránk. A szemünk egészségét illetően megoszlanak a vélemények. A tartós használatot nem ajánlják, egy teljes film végignézése vélhetően zavaró is (bár ezt nem próbáltuk).

Star Wars és arcba tolt kard

A lehetőségekre visszatérve: különösen hasznos applikáció a Fulldive. Már a menüje is gömbpanorámás, az applikáció kurzorát így fejmozdulatokkal vezetjük a megfelelő helyre. Számos felvétel található itt, így kipróbálhattuk a száguldást a GTA V-ben, belestünk a Star Trek Voyagerbe, a Star Wars univerzumba, megnéztük, hogyan fest egy rémfilm, amelyben valóban bármikor a hátunk mögött lehet egy szörny. Az applikációnak keresője is van, így megtalálhatjuk a kifejezetten minket érdeklő tartalmakat – például a hullámvasutat, ami visszatérő kínálat a hasonló applikációkban.

Játékokat is fejlesztettek már, többek között a VR X-racert próbáltuk, de számos hasonló megtalálható. Az említett játékban egy repülőalkalmatossággal egyensúlyozunk az előttünk felsorakozó oszlopok között, ehhez pedig mindössze a fejünk kell mozgatnunk. A játékok alapvetően a 3D-hatást hangsúlyozzák ki.

És ha már 3D: kipróbáltunk olyan YouTube videókat, amelyekben kifejezetten erre koncentrálnak: ezen a csatornán például számos hasonlót találunk. Megtapasztaljuk, milyen az, ha karddal hadonásznak előttünk, vagy fúrót tolnak a szemünk elé – a hatás valóban élethű. A 3D-videózást applikációk is segítik, bármilyen közönséges videót átalakíthatunk több-kevesebb sikerrel, például a VR Theaterrel.

Konklúzió

Bár az Oculus Rift minden bizonnyal komolyabb élményt nyújt és a lehetőségeket korántsem merítettük ki, betekintést nyerhettünk abba a valóságba, amit olcsó kütyük képesek nyújtani. Ezek a videók és applikációk kikapcsolnak, pihentetnek, de oktatási célokra is hasznosnak bizonyulnak. Ha fülhallgatót használunk és forgószékben ülve próbáljuk ki, akkor – túl azon, hogy nem megyünk neki a falnak – egy új világ nyílik meg előttünk: a virtuális.








EZT OLVASTA MÁR?

X