Könnyebbé akarja tenni személyes adataink kiadását az EU


-A A+

Az Európai Bizottság a hatóságok munkáját a személyes adatok kiadásának megkönnyítésével segítené a migrációs válság és terrortámadások ürügyén.

A testület egyszerre három különböző javaslaton dolgozik. Az első révén az egyes tagállamok különböző hatóságai közvetlenül az adott vállalathoz fordulhatnának az adatok mielőbbi kiadása és azok gyors átvétele érdekében, itt tehát nem kellene igénybe venniük a másik tagállam illetékeseinek segítségét és együttműködését.

A második javaslat az adatok kiadására kötelezné a megkeresett cégeket, még akkor is, ha a kérés egy másik tagállam hatóságától érkezik, míg a harmadik már közvetlen elérést biztosítana a különböző hatóságoknak a felhőben tárolt digitális adatokhoz.

Vera Jourová igazságügyi biztos magyarázata szerint ez utóbbi egy vészhelyzetekre tartogatott alternatíva lenne, amely egyben további döntéseket igényelne, hogy több ponton garantálják az érintett személyek jogait, megelőzve az esetleges visszaéléseket.

A bizottság a jelenlegi vélemények szerint 2018 elejére alakíthatja ki a javaslatok végleges változatait, ezt követheti a jogszabályok megjelenése, amelyet a tagállamoknak is jóvá kell majd hagyniuk.

Az IT-vállalatok a maguk részéről ellenállást mutatnak, szerintük a különböző országok közötti áramlás biztosítása csökkentheti a felhasználók bizalmát, ez pedig visszavetheti a szolgáltatások terjedésének ütemét. Az üzleti szféra egyértelmű és kiszámítható szabályozást akar, az EU pedig igyekszik még a látszatát is elkerülni annak, hogy tömeges lehallgatási programon dolgoznak, éppen ezért szeretnék jól körülhatárolni az adatok azon körét, amelyek érintettek lesznek az ügyben.








EZT OLVASTA MÁR?

X