Betesz az orosz propagandának a Google


-A A+

Hasznos, de morálisan kétes eszközzel tesz be az orosz propagandának a Google.

Több probléma is van azzal, ha egy magánvállalkozás olyan fontos kérdések fölött dönt, mint a hozzánk eljuttatható információ. Korábban írtunk arról, hogy milyen morális problémákat vet fel mindez, de az orosz propaganda is veszélyt jelent, ezért a Google-nek valóban lépnie kell ellene.

A Google most hátrább sorolja találataiban a Russia Today és a Sputnik News híreit, miután az nem is kérdés, hogy a két sajtóorgánum a Kreml szócsöve. Ez komoly visszaesést jelentene az orosz propagandagépezetek számára.

"Nem vagyok a cenzúra híve. A rangsorolás híve vagyok. Minden  nap több millió rangsorolást végzünk el, és ezt szeretnénk a lehető legjobban csinálni" – fogalmazott Eric Schmidt, a Google-t tulajdonló Alphabet elnöke Kanadában, ahol bejelentette a Google döntését.

Az orosz reakció természetesen nem maradt el: Margarita Simonyan, az RT és a Sputnik közös főszerkesztője szerint ez cenzúra és csak az a probléma a két hírforrással, hogy orosz.

Korábban kiderült, hogy 2015. júniusa és 2017. augusztusa között körülbelül 126 millió amerikai állampolgár látott olyan tartalmat, amely az orosz kormányhoz köthető Internetes Kutatóintézettől (Internet Research Agency) érkezett. A YouTube-ra több mint ezer videót töltöttek fel az intézet részéről. A Twitter képviselete kijelentette, hogy 2752 olyan fiókot azonosítottak, amely szintén ehhez az intézményhez köthető, összesen pedig 36746 fiókot találtak, amely oroszokhoz köthető, és automatizált, választásokkal kapcsolatos tartalmat generált.








EZT OLVASTA MÁR?

X