Erőszakosnak ítélt zenéket töröltek a YouTube-ról


-A A+

Brit videoklipeket törölt a YouTube rendőrségi felkérésre.

A YouTube bejelentette, hogy felét törölte azoknak a videoklipeknek, amelyeket erőszakosnak jelöltek meg a hatóságok részéről. Ez 30 videót jelent.

Cressida Dick rendőrbiztos a videókat hibáztatta azért egyes gyilkosságokért és erőszakos bűncselekményekért, amelyeket Londonban követtek el – és kifejezetten a drill zenével gyűlt meg a baja.

Mike West rendőr szerint a különböző bandák azon versengenek, hogy ki tud erősebb tartalmat előállítani a klipekben, a zeneszámokban pedig gyakran egymást fenyegetik. Februárban egy 17 éves rappert, Junior Simpsont ítélték életfogytiglani börtönbüntetésre, mert negyedmagával halálra késelt egy 15 éves fiút. A rapper nem sokkal ezt megelőzően egy dalt írt késes támadásokról.

A drill zenét népszerűsítő Pressplay vállalat azt írta az Instagramon, hogy vélhetően pár héten belül visszakerülnek a videók. A YouTube egy szóvivője elmondta, odafigyelnek a késelésekkel kapcsolatos videókra, szakértőkkel dolgoznak együtt. Nem szeretnék, hogy a platformjuk az erőszak ösztönzésére legyen használva.

A The Guardian egy cikkében arról ír, vajon kimutatható-e összefüggés az erőszakosság és az ilyen jellegű zenék között? Dj Bempahot idézve azt írják: amit egy művész lát a környezetében, azt fogja megjeleníteni a szövegeiben. Lehet dicsőíteni az erőszakot, de ettől még senki nincs arra kényszerítev, hogy bűncselekményeket kövessen le - magyarázza a DJ. Ezzel szemben Craig Pinkney és Shona Robinson-Edwards akadémikusok szerint a videoklipek a hatalom és tekintély érzését adhatják bandatagoknak. Ráadásul a dalszövegekben elhangzottaknak megfelelően kell viselkedniük,mert a hitelességük forog kockán.








EZT OLVASTA MÁR?

X