Csütörtökön féláron étkezhetnek több tucat erdélyi vendéglőben


-A A+

Csütörtökön több erdélyi városban 50 százalékos árkedvezménnyel csábítanak torkoskodásra a vendéglők. A Magyarországon bevezetett és néhány éve Székelyföldön is meghonosított hagyomány szerint az eseményre a hamvazószerdát követő napon, a böjt előtt kerül sor.

A vendéglőbe járás kultúráját népszerűsítő „Falánk csütörtök” nevű akcióban részt vevő éttermek március 2-án, csütörtökön fél áron kínálják az a la carte menüt vagy az alkalomra összeállított menüsort, illetve lesznek vendéglők, ahol svédasztalos ellátással várnak, amikor 29 lejes egységáron korlátlanul fogyaszthat a vendég.

A Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa és a PanGastRo Egyesület kilencedik alkalommal hirdette meg a “Falánk csütörtök” nevű akciót, és több tucat étterem jelezte részvételi szándékát Sepsiszentgyörgyről, Kézdivásárhelyről, Székelyudvarhelyről, Csíkszeredából, Gyergyószentmiklósról, Marosvásárhelyről, idén először pedig kolozsvári étterem is csatlakozik. A résztvevő éttermek egy listájának egy részét ezen a honlapon lehet megtekinteni, de vannak csatlakozó vendéglők, amelyek az egyesület honlapján nem jelentkeztek be. Sepsiszentgyörgyön rendkívül népszerű az esemény, hiszen 12 étterem várja csütörtökön kedvezményes árral a vendégeket. 

A Sepsiszentgyörgyi Vendéglátóipari Egységek Szövetségének (SVESZ) elnöke, Kovács István hétfői sajtótájékoztatón elmondta: az a tapasztalat, hogy ezen a napon felpezsdül a város, a vendéglők 95 százalékban megtelnek és egy szokásos hétköznaphoz képest megnégyszerezik a vendégforgalmukat.  A sepsiszentgyörgyi vendéglők általában a havi forgalmuk felét a házhoz-rendelések teszik ki, ám mivel a Falán Csütörtökös kedvezmény a kiszállításra nem érvényes, ilyenkor azokat is sikerül becsábítani az éttermekbe, akik máskor inkább házhoz rendelik a vendéglői ételeket. Tapasztalatok szerint ezen a napon nagycsaládok, baráti társaságok is kihasználják a kedvezményes étkezés lehetőséget, és előfordult már, hogy születésnapi ünnepséget szerveztek, mondta Kovács István, aki azonban figyelmeztetett, hogy a szabályzat szerint ezen a napon nincs lehetőség asztalfoglalásra.

Kovács Gábor, az egyik sepsiszentgyörgyi vendéglő tulajdonosa rámutatott, a Falánk Csütörtök arra ad alkalmat, hogy az éttermek bemutathassák ételkülönlegességeiket, amiket egy átlagos napon „nem mernek kipróbálni”. Tapasztalatai szerint ilyenkor a vendégek egyáltalán nem kérik a megszokott – flekken, miccs, bécsiszelet – fogásokat, hanem kedvezményes áron kipróbálják a specialitásokat.

A SVESZ elnöke, Kovács István arra biztatja az akcióban részt vevő vendéglő tulajdonosokat, hogy ezen a napon duplázzák meg szakácsaik és pincérjeik számát, hogy ki tudják szolgálni a vendégeiket, ugyanakkor készítsék fel alkalmazottaikat, hogy kérjék a vendégek türelmét, mert előfordul, hogy a megnövekedett forgalom miatt a szokásosnál többet kell várni a kiszolgálásra. 








EZT OLVASTA MÁR?

X