Kósa Lajos: sikeres RMDSZ nélkül nincs sikeres Románia


-A A+

„Meggyőződésem, hogy sikeres RMDSZ nélkül nincs sikeres Románia, és sikeres Románia nélkül nincs sikeres RMDSZ” – jelentette ki Kósa Lajos, Fidesz frakcióvezetője hétfő este Nagyváradon a Kelemen Hunor szövetségi elnökkel és az RMDSZ Bihar megyei jelöltjeivel közös sajtótájékoztatóján.

A magyarországi politikus a szövetség Bihar megyei kampányindító rendezvényére érkezett a Körös-parti városba, vele tartott Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés elnöke is. Kelemen Hunor egyházi vezetőkkel, pedagógusokkal, partiumi és bánsági polgármesterekkel is találkozott a kampánynyitó előtt.

„Mindannyian tudatában vagyunk annak, hogy egymásra vagyunk utalva” – vonta le a találkozók konklúzióit az RMDSZ elnöke. Szerinte a következő évek kihívásaira csak úgy lehet jó választ találni, ha az egymásrautaltság felismerésének a tudatában december 11-ére  mozgósítják az erdélyi magyarokat. A politikus emlékeztetett az RMDSZ két nagyon fontos döntésére: a Magyar Polgári Párttal együttműködve két befutó helyet ajánlottak képviselőiknek, illetve a szórvány képviseletében Szeben megyei jelölt került befutó helyre a Hargita megyei listán.

„A politikai programunk a társadalom minden egyes kérdésre választ akar adni, megvalósítható választ, akár a bérekről beszélünk, akár infrastruktúráról, szociális kérdésekről, a szociális juttatások reformjáról, akár a kisebbségi kérdésről, a nemzetiségi kérdésről a magyar ügyről” – fogalmazott Kelemen Hunor. Szerinte egy olyan időszakban, amikor az 1918-as egyesülés centenáriumának megünneplésére készül Románia, egyféleképpen lehet a kérdéshez közelíteni: azzal, hogy a Gyulafehérváron elhangzott ígéreteket alkotmányba és törvényekbe foglalják,

A parlamentáris demokrácia és a jogállamiság sérült alapvetően az elmúlt években, a politikai döntéseket vissza kell hozni a politikai intézményekbe – jelentette ki Kelemen Hunor. Szerinte az RMDSZ képviselő- és szenátorjelöltjei, akik a magyar ügyet képviselik, és az általános társadalmi kérdésekben is egy-egy terület jó szakértői, hozzá tudnak járulni ezeknek a kérdéseknek a rendezéséhez. A Bihar megyei jelöltek csapata erős csapat, általuk lehet érvényesíteni az itt élő emberek és magyar közösség érdekeit – fogalmazott a politikus. 

Kósa Lajos: sokat változott Európa

„Nagyon-nagyon fontosnak tartom azt, hogy sikerült az RMDSZ-nek egyezségre jutni minden olyan magyar politikai erővel, amellyel értelmes kompromisszumot lehet kötni, ez hallatlanul fontos  a magyarság szempontjából. Meggyőződésem, hogy sikeres RMDSZ nélkül nincs sikeres Románia, és sikeres Románia nélkül nincs sikeres RMDSZ” – mondta a sajtótájékoztatón Kósa Lajos. A Fidesz frakcióvezetője szerint a 2013-14 óta eltelt időszak perdöntő változásokat hozott Európában és a kontinens keleti felén.

Hozzátette, nyilvánvalóvá vált, hogy az Európai Unió gazdasági motorja a nyugati részekről a középső részekre tevődött át, és az unió gazdasági növekedésének meghatározó részét a posztszovjet térségei adják, ezért ezeknek az országoknak a politikai álláspontja és véleménye is felértékelődött, és komoly véleménykülönbségek alakultak ki két térség országai között.

„Ilyen helyzetben kulcskérdés, hogy az RMDSZ ne csak nemzetiségi vagy kisebbségi kérdésekkel foglalkozzon, hanem olyan kérdésekkel, amelyekkel az egész román társadalomnak fontos problémái” – jelentette ki a frakcióvezető, aki egyebek mellett kitért a térség munkaerő-elvándorlására, demográfiai problémáira, és beszélt az amerikai elnökválasztás eredményéről is, biztatónak nevezve Donald Trump győzelmét.








EZT OLVASTA MÁR?

X