facebook cover


Sebestyén Mihály: Az európai zsizsik


-A A+

Tudomásomra jutott, hogy a Kolozs megyei Bács községben, mely az egykori országosan irigyelt települések közé tartozott, a lakók jelentős hányadának még sikerült meggazdagodnia a Caritas nevű nem katolikus piramisjátékban, mert legelöl voltak, siettek, ügyeskedtek, és aki nem volt túlságosan pénzéhes és idejében leállt, nem forgatta vissza az ölbehullott potyapénzt, az módos házat épített, ha azóta el nem itta vagy egyéb szerencsétenség nem érte.

Na de persze emellett, mint minden hazai emberileg lakott és lakhatatlan helységben, itt Bácsban is vannak szegény és rászoruló emberek, akik valamiért elvesztették munkahelyüket, megrokkantak, kis nyugdíjjal ítélték őket tételenségre, és így állami/megyei/községi vagy uniós segélyre szorulnak. (A felsorolást tisztán logikai úton hoztam össze, igazából ugyanis nem sokat tudok arról, honnan és hogyan igényelhető segély, ki és milyen feltételeknek eleget teendő kaphatja meg az anyagi – például élelmiszerbeli – támogatást.)

Az uniós segélycsomagról azonban most már konkrétan is tudomást szereztem, ugyanis a nem véletlenszerűen kiválasztott Bács községben egy gyengénlátó házaspár kért és kapott élelmiszerpakkot, ám amikor kibontották, hogy megcsudálják a szárazkaját, himi-humit, bizony a paszulyos meglepiből nem csupán babok gurultak szerteszét, hanem zsizsik is nyüzsgött bájosan. Az európai gargaricza. Az uniós paszulyféreg/bogár.

Emberünk bár gyengén látó, nem rest, azonmód kihívta helyi tévé riporterét, fellármázta a sajtót, beszólt megyei segélyraktár és hivatal illetékeseinek, akik közül az utóbbiak azonnal és önvédelemből pilátusi mozdulatokat tettek, ugyanis tisztaságmániások. Ők aztán egyetlen fia zsizsiket sem pakoltak fel X bácsi címzett segély- és egységcsomagjához. Persze nem ellenőrizték bakteriálisan, de akkor is távol álljon tőlük az egykori szocialista kereskedelmi gyakorlat, amikor az eladhatatlant összekötötték a nagyon menővel és csak így volt szabad forgalomba hozni. Tehát az árukapcsolás részükről kizárt. (A fiatalabbaknak, hogy megértsék az előbb említett kereskedelmi fogást: ha például egy fájintos puliszkakeverő botot akartál vásárolni, ehhez hozzá volt kötve egy lejárt szavatosságú csehszlovák zetor tolólapátja is.)

Még jó, hogy nem mondták azt a hivatalban, hogy örüljön jó ember, hogy élelmiszercsomagot kap, amit maga Kolos-János Juncker volt luxemburgi miniszterelnök, jelenlegi uniós elnök hagyott jóvá! (Mint látható, a család Kolozs megyei, hiszen az uniós főgóré nevében őrzi gyökerét. Márcsak ezért is hatalmas kegy, arról nem is beszélve, hogy hátbaverte haveri alapon Orbán Viktort.)

Persze felmerül az etikai kérdés, amit már a közmondásokat gyártó egyszerű nép is feltett magának, amikor idősebb avar rokonaitól lovat kapott ajándékba: szabad-e a Kárpátok alatt ajándék lónak (esetünkben paszulynak) a fogát nézni? A felelet nem egyértelmű. 1990-ben, amikor az első külhoni segélycsomagok megérkeztek a volt Ceauşescu-birtok kiéheztetett egykori jobbágyai számára, iszonyatos tülekedés-tolakodás-hajbakapás, aki-bírja-marja keletkezett, nem válogattak a népek. Mindegy, milyen volt a fogazata annak a pacinak. De ma már, amikor kicivilizálódtunk, a turkiból sem veszünk meg akármilyen riherongyot, és nem eszünk füstölt bárányfelhőt, sonkás traktorillattal, nos ma igen is lehet igényünk a zsizsikmentes élelmiszerre, a vízummentes amerikai beutazásra, a kisebbségi űrutazásra, miegyebekre.

Ezzel az esettel összeköttetésben – a ma már mindenki által kedvelt összeesküvéselméletekkel összhangban – arra is fény derülhet, miért voltak rosszabbak az idei pótérettségi eredmények mondjuk Kolozs megyében, roszabbak, mint a tavaly ilyenkor. Nos éppen azért, mert az iskolai főhatóságok zsizsikes tételeket adtak az érettségizőknek, akik közül csak kevesen rendelkeztek erős idegzettel és gyomorral, csak ők tudták elfogyasztani. A többiek reklamálnak, kohntesztálnak, grüntesztelnek, elkullognak, mert csalni próbáltak, kikerülték a zsizsiket. Végül is ők járnak jól, hiszen elmennek Európába dolgozni, akkor is ha földrengés van vagy jobb fizetést kapnak, mintha Bácsban maradtak volna európai zsizsikfogdosónak.

Meg nem erőltetett hírek szerint az említett kolozsmegyei család azt fontolgatja, hogy egymagában lép ki az Unióból. Ez lesz a báxit.

Fotó: rekuszbrekusz.wordpress.com



A Vélemény rovatban megjelent cikkek nem feltétlenül a szerkesztőség álláspontjat tükrözik