Amirõl a ma szól

  • Szobrot emelnek Kolozsváron Bethlen Gábornak

    Felállítják Kolozsváron Bethlen Gábor szobrát október 23-án, erdélyi fejedelemmé választásának 400. évfordulóján - jelentette be Lezsák Sándor, a magyar Országgyűlés alelnöke, a Bethlen Gábor Alapítvány kuratóriumának elnöke szerdán a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón.

  • Viola Gábor lesz az új Ványa bácsi

    Gyász vegyült a Kolozsvári Állami Magyar Színház 220. évadjának ünnepélyes búcsúztatásába: a társulat egyperces néma csenddel adózott Lohinszky Loránd marosvásárhelyi színművész emlékének, valamint a montenegrói buszbaleset áldozatainak. A színművész délután 3-kor kezdődő temetése miatt sokan nem is tudtak megjelenni a sétatéri színház emeleti előcsarnokában tartott összejövetelen, amelyet eredetileg ünneplésnek szántak: a Ványa bácsi című, Andrei Şerban rendezte produkció ugyanis századik teltházas előadását érte meg.

  • Bukarestben nem számít korrupciónak a hálapénz

    A bukarestiek több mint 70 százaléka szerint nem minősül korrupciónak, ha egy páciens pénzt vagy ajándékot ad orvosának hálája jeléül - derült ki a román közigazgatási és politikatudományi intézet (SNSPA) szociológusainak felméréséből, amelyet szerdán közölt a liberális hátterű Adevărul című lap.

  • Hagyományteremtő székely nyárköszöntőt tartottak

    A Csomád–Bálványos Régió népszerűsítése érdekében idén első ízben szerveztek hivatalos nyári évadnyitó ünnepséget.

  • Őszig biztosan nem veszíti el Olosz mandátumát az RMDSZ

    Egyelőre elhárult az a veszély, hogy az RMDSZ elveszítse az Olosz Gergely lemondásával megüresedő szenátori mandátumot. Őszig ugyanis biztosan nem lép életbe a honatyák jogállását szabályozó törvény, amely szerint egy mandátum megüresedése esetén nem írnak ki időközi választásokat azokban a választókerületekben, ahonnan két képviselő vagy szenátor jutott be a parlamentbe.

  • Illés főtanfelügyelő-helyettes leváltását kérik a magyar szülők

    Illés Ildikó, a Maros Megyei Tanfelügyelőség főtanfelügyelő-helyettesének leváltását kéri a Liviu Rebreanu Általános Iskola szülői kezdeményező csoportja, és olyan főtanfelügyelő-helyettes kijelölését kéri az RMDSZ-től, aki betartatja az intézményvezetőkkel a  magyar anyanyelvű tanulók nyelvi jogait és mindent megtesz annak érdekében, hogy a két-tannyelvű tanintézmények valós multikulturális erődök legyenek, nem másodrendű állampolgárokat nevelő intézmények.

  • „A Schweighofer jótékony szemléletváltást idézhet elő” (X)

    1996-tól hat évig Kézdivásárhely alpolgármestere, majd nyolc éven át polgármestere volt, 2008 júniusa óta azonban visszafogottabban szerepel a közéletben, a Kovászna Út és Híd Rt. kereskedelmi igazgatója. Török Sándor ez utóbbi minőségében, gazdag önkormányzati tapasztalatára hagyatkozva, nem utolsó sorban pedig közgazdászként fejtette ki új szempontokra is rávilágító véleményét a Rétyre tervezett Schweighofer-beruházással kapcsolatosan.

  • A Seremetyjevo reptér lesz Snowden „állandó lakhelye”?

    Edward Snowden, az amerikai titkosszolgálatok kiszivárogtatással vádolt volt alkalmazottja patthelyzetbe került a moszkvai Seremetyjevo repülőtéren, mivel útlevél nélkül nem vásárolhat repülőjegyet, és nem léphet be Oroszország területére sem - értesült szerdán az Interfax orosz hírügynökség.

     

  • Illés Ildikó a leváltását kérő szülőkről: ez hisztéria

    Illés Ildikó Maros megyei főtanfelügyelő-helyettes hisztériának minősíti a leváltását követelő kezdeményezést.

  • Vádat emeltek a részegen vezető Ján Slota ellen

    Vádat emeltek szerdán Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt volt elnöke ellen tudatmódosító szer hatása alatt elkövetett veszélyeztetés miatt - adta hírül a Hírek.sk szlovákiai híroldal.

  • A Juventushoz igazol a Man. Cityből Carlos Tevez

    Az olasz Gazzetta szerint a Manchester City és a Juventus megegyezett Carlos Tevez átigazolásáról, az argentin csatárt 12 millió euróért vehetik meg az olasz bajnok torinóiak.

  • A dizájnerdrogok tiltólistáját bővíti a kormány

    Harminccal bővül a Romániában tiltott dizájnerdrogok listája – írja a citynews.ro. A hasonló intézkedések nem jártak sikerrel, a kormány azonban úgy véli, ez az egyetlen életképes megoldás, amelyet az állam jelen pillanatban felvállalhat az ártalmas szerek forgalmazása ellen.

  • Gyász: három percre megállt az élet Romániában

    Victor Ponta kormányfő és több miniszter jelenlétében szerdán reggel katonai ceremónia keretében félárbocra engedték a román zászlót a bukaresti Trikolór téren. A nemzeti gyásznapon pontban délben három percre megállt az élet az országban: Románia a montenegrói buszbaleset halálos áldozataira emlékezett.

  • Áder bocsánatok kért a szerbektől a világháborús bűnökért

    Bocsánatot kért Áder János magyar köztársasági elnök szerdán a szerb parlamentben azokért a bűnökért, amelyeket a II. világháború során magyarok követtek el ártatlan szerbek ellen a Vajdaságban.

  • Kínai rendőrökre támadtak az ujgur szeparatisták

    Legkevesebb 27 ember meghalt, amikor szerdán kora reggel zavargás tört ki az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm terület Turpan prefektúrájában - jelentette helyi forrásokra hivatkozva a Hszinhua hírügynökség.

  • Gerle Éva a Csíki Anyák Egyesületének vendége

    A Csíki Anyák Egyesülete által elindított Szülők iskolája előadássorozat harmadik évadjának utolsó előadására kerül sor június 28-án, pénteken 17 órától a Hargita Megyei Kulturális Központ alagsori termében. Ezúttal Gerle Éva budapesti főállású blogger, a Csak az olvassa blog szerzője látogat közénk. Az özvegy, három gyerekét egyedül nevelő édesanya a csakazolvassa.wordpress.com blogot a maga kedvére indította tavaly áprilisban, de a bejegyzések rohamosan terjedtek a közösségi oldalakon, egyre többen kattintottak rájuk, mára százezres a blog olvasottsága.

  • Kolozsváron a Buena Vista Social Club

    A kolozsvári Sportcsarnokban lép fel szerda este 8-tól a világhírű karib együttes, az Orquesta Buena Vista Social Club™ ft. Omara Portuondo & Eliades Ochoa. A szervezők a montenegrói buszbelest áldozatai és hozzátartozóik iránti tiszteletből egy későbbi időpontra szerették volna halasztani a koncertet, de mint kiderült, a zenészek sűrű programja nem tette ezt lehetővé.

  • Emléktáblát avattak Révkomáromban Skultéty László tiszteletére

    Emléktáblát avattak Skultéty László, a legtovább szolgált magyar huszár tiszteletére a felvidéki Révkomáromban az Egy Jobb Komáromért polgári társulás aktivistái.

  • Tudományos kutatóparkot létesítenek Kolozsváron

    A Kolozs Megyei Tanács körülbelül 50 millió eurós beruházással létre fogja hozni Románia első tudományos kutatóparkját. A park a Tetapolis nevet fogja viselni, kutatólaboratóriumok és üzleti inkubátorok működnek majd benne.