Amirõl a ma szól

  • Összevonták az adóhivatalt a vámhatósággal

    Csalásellenes Igazgatósággá (DAF) alakul át Romániában az adó- és pénzügyi hivatal, amelybe a pénzügyőrséget és a vámhatóságot is beolvasztják - döntötte el szerdai ülésén a kormány.

  • Lőttek idén a régióknak és az alkotmánymódosításnak

    Keresztülhúzta a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) számításait az alkotmánybíróságnak az a szerdai döntése, hogy a népszavazások érvényességi küszöbének 50-ről 30 százalékra való leszállítása csak egy év múlva alkalmazható: szinte bizonyos, hogy emiatt idén már nem módosítják az alkotmányt, és így nem hozhatók létre a közigazgatási régiók sem.

  • Szeptemberben alakul meg a Romániai Magyar Nők Szervezete

    Várhatóan szeptemberben tartja alakuló küldöttgyűlését a Romániai Magyar Nők Szervezete (RMNSZ), amely a nők közéleti szerepvállalását akarja ösztönözni a romániai magyar közösségen belül, és növelné a nők arányát a döntéshozatalban - közölték szerdán az RMNSZ kezdeményező bizottságának tagjai bukaresti sajtóértekezletükön.

  • Nem lesz címvédés Wimbledonban, Federer is kiesett

    Folytatódott az elképesztő eredmények sora az angol nemzetközi teniszbajnokságon: Rafael Nadal és Marija Sarapova veresége után a címvédő Roger Federer is búcsúzott a tornától, miután a második körben négy játszmában kikapott az ukrán Szerhij Sztahoviszkijtól.

  • Életfogytiglanra ítélte Carlost a párizsi fellebbviteli bíróság

    Életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte szerdán a venezuelai Ilich Ramírez Sánchezt, ismertebb nevén Carlost a párizsi fellebbviteli bíróság, amely ezzel megerősítette a 2011-ben meghozott elsőfokú ítéletet.    

  • Csökkent bizonyos szeszesitalok jövedéki adója: győzött az alkohol-lobbi?

    A hektoliterenkénti szász euróról tíz euróra csökkentette döntő házként szerdán a képviselőház bizonyos alacsony alkoholtartalmú szeszesitalok (köztük a gyümölcsborok) jövedéki adóját.

  • Csak egy év múlva alkalmazhatják a 30%-os népszavazási küszöböt

    Nem sérti az alaptörvényt a népszavazások érvényességi küszöbének 50-ről 30 százalékra való leszállítása, ha ezt csak egy év múlva kezdik alkalmazni - állapította meg szerdán az alkotmánybíróság. A taláros testülettől az ellenzéki pártok - köztük az RMDSZ - kértek normakontrollt.

  • Elviszik a nyáron a honatyák Verespatakra Daniel Barbu minisztert

    A nyár folyamán a művelődésügyi minisztérium, valamint a képviselőház és a szenátus az UNESCO-val kapcsolatot tartó együttes bizottsága munkalátogatáson felmérik Verespatak és térségének jelenlegi állapotát.

  • Turisztikai arculatot készítenek a Gyergyói-medencének

    Kulturális turizmus a Gyergyói-medencében címmel szervezett egyeztetést Hargita Megye Tanácsa és a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ azoknak, akik érdekeltek a térség turisztikai infrastruktúrájában. A gyergyószárhegyi Lázár-kastély lovagtermében kedden tartott találkozón Hargita Megye Tanácsát Bende Sándor tanácsos képviselte, jelen volt báró Lipthay Antal, a Lázár-kastély tulajdonosa és felesége is.

  • Ötfős bizottságot küld Ferenc pápa a vatikáni bankba

    Ferenc pápa konzultatív bizottságot hívott életre a Vatikán bankjának megreformálásához, a testület élén Raffaele Farina bíboros áll – közölte szerdán az egyházi állam.

     

  • Tárki: a Fidesz kétszer népszerűbb az MSZP-nél

    A Tárki adatai szerint júniusban kismértékben nőtt a Fidesz-KDNP és az MSZP szavazói bázisa, ezzel együtt csökkent a bizonytalanok és a pártválasztásukat eltitkolók aránya.

  • Zidane lesz Ancelotti segítője a Real Madridnál

    Nemcsak eredményes, de szép futballt is ígért szerdai székfoglalójában Carlo Ancelotti, a Real Madrid frissen kinevezett vezetőedzője. „Boldog vagyok, hogy a világ legnagyobb presztízsű csapatát irányíthatom" - nyilatkozta spanyolul az 54 esztendős olasz tréner, miután hivatalosan bemutatták a sajtónak és a királyi gárda pártoló tagjainak a Santiago Bernabeu Stadionban.

  • Kik mérgezik folyton a magyar-román viszonyt?

    Részben az RMDSZ politikai pozícióvesztése magyarázza, hogy a jelentős számban magyarok lakta erdélyi városokban egymást érik a román és a magyar közösség viszonyát mérgező incidensek – véli Horváth István szociológus, a kisebbségkutató intézet vezetője, aki kizártnak tartja Marosvásárhely fekete márciusának megismétlődését.

  • Közmunkára fogják a sofőröket, ha nem fizetnek büntetést

    Komolyabban veszi a rendőrség ezentúl a forgalmi kihágásokért kirótt bírságokat – írja a Gândul napilap. A jegyzőkönyvet hazaküldik, az átvételt pedig aláírás igazolja. Ha a szabálytalankodó gépkocsivezető nem hajlandó átvenni a jegyzőkönyvet, végrehajtót küldenek a nyakára, de ha ezzel sem sikerül behajtani a büntetés összegét, kényszermunkára fogják a közösség javára.

  • Kijevben is lesz Sziget fesztivál

    A magyarországi Sziget Kulturális Szervezőiroda és az ukrán főváros vezetője szerdán Kijevben szándéknyilatkozatot írt alá, amely szerint 2014-ben az ukrán fővárosban is rendeznek a Sziget példájára nagyszabású zenei fesztivált.

  • CFR: erős ellenfelek ellen tesztelik az új szerzeményeket

    Többek között a Celtic Glasgow ellen is pályára lépnek az Ausztriában edzőtáborozó Kolozsvári CFR 1907 labdarúgói a következő időszakban. A vasutas gárda a honlapján közölte a felkészülési mérkőzések sorrendjét:

  • Traian Băsescu irigyli a roma nők termékenységét

    „Hogy a csudába tudnak a roma nők öt-hat gyermeket eltartani, a román nők meg nem?” – fakadt ki a csökkenő demográfiai mutatókat kommentálva kedden este az államfő egy román üzletasszonyokkal tartott találkozón.

  • Bepanaszolták Băsescut a diszkriminációellenes tanácsnál

    Több civil szervezet – köztük a Vincze Enikő vezette kolozsvári Desire Alaptvány – bepanaszolta az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD) az államfőt a nők méltóságát sértő nyilatkozatai miatt.

  • Gyergyóremetén a Hargita Együttes

    Június 30-án, vasárnap Gyergyóremetén lép színpadra a Hargita Együttes. A csíkszeredaiak után a remeteiek az elsők, akik láthatják az együttes Vándorúton – otthonról haza című új műsorát.

  • Megvonták negyven jobbikos képviselő tiszteletdíját

    Negyven, a földtörvény elfogadása ellen az elnöki pulpitus elfoglalásával tiltakozó jobbikos képviselő egyhavi tiszteletdíjának megvonásáról döntött a parlament szerdán Latorcai János alelnök javaslatára. Csökkentették három LMP-s képviselő tiszteletdíját is.