Amirõl a ma szól

  • Újabb nyelvháború Háromszéken

    A Kovászna megyei prefektúra felszólította a háromszéki önkormányzatot, hogy többé ne használja hivatalos dokumentumain a magyar nyelvű fejlécet és ne írjon magyar nyelven.

  • A restitúciós törvényről tárgyalt amerikai diplomatákkal Markó Attila

    Az egyházi javak visszaszolgáltatásáról, illetve az új restitúciós törvény előírásairól tárgyalt Markó Attila, az RMDSZ sepsiszentgyörgyi parlamenti képviselője Douglas Davidson rendkívüli követtel (az US State Department Holokauszt és egyházi ügyek különmegbízottjával) valamint Kendra Pace-szel, az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének politikai tanácsadójával csütörtökön.

  • Borbély: nem mondunk le a MOGYE magyar tagozatáról

    A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) akkreditációs aktacsomagját úgy kell összeállítani, hogy az megfeleljen a tanügyi törvény kisebbségi oktatásra vonatkozó előírásainak, nyilatkozta Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke csütörtökön. 

  • Szolidaritással a kisebbségvédelem uniós szabályozásáért

    Kelemen Hunor RMDSZ-elnök csütörtökön bejelentette  az európai polgári kezdeményezés héttagú kezdeményező bizottságának megalakulását.

  • Székelyföld – ahogyan egy román újságíró látja

    A románok és székelyek közötti viszonyról, toleranciáról és annak a hiányáról, autonómiáról, vegyes családokról, szélsőséges megnyilvánulásokról készült ötven perces dokumentumfilm, amit csütörtökön este 22 órától sugároz a TVR1-es csatornája. A film készítőjével, Gabriel Geamănuval beszélgettünk.

  • Tőkés László köszöntötte az RMDSZ kongresszusát

    Tőkés László EP-képviselő csütörtökön nyilatkozatban köszöntötte az RMDSZ tanácskozását, amelytől a szövetség "erkölcsi, nemzeti, gazdasági és politikai megtisztulását" várja.

  • Az oktatási miniszter helyesli a diáksztrájkot és fizet

    Elkezdi kifizetni a diákok utazási támogatását az Oktatási Minisztérium ezekben a napokban, ígéretek szerint a tanév végéig részletekben törleszti az összes tartozását, tájékoztatott Keresztély Irma. A Kovászna megyei főtanfelügyelő érdeklődésünkre kifejtette: Remus Pricopie tárcavezető egy videokonferencián úgy nyilatkozott, helyesli a háromszéki diákok tiltakozó akcióját, hiszen joguk van kifejezni elégedetlenségeiket, és követelni a törvény betartását.

  • Kezdődik a ballagások sorozata Háromszéken

    Idén közel 2000 végzős diáknak szólal meg utoljára az iskolacsengő, tájékoztatta lapunkat Keresztély Irma. A háromszéki főtanfelügyelő szerint a tizenkettedikes diákoknak május 31-én, jövő pénteken fejeződik be a tanítás, és június 10-én kezdődik az érettségi. Mivel a végzősöknek rövid idejük lesz a vizsgára való felkészülésre, ezért idén két hétvégére sűrítik be a ballagási ünnepségeket.

  • Felmérés: a szociáldemokraták kétszer népszerűbbek a liberálisoknál

    A Szociáldemokrata Párt (PSD) által vezetett balközép szövetség kétszer olyan népszerű, mint a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezette jobbközép szövetség.

  • Szatmárnémeti napok magyarok nélkül

    A több mint negyven százalékban magyarok lakta Szatmárnémeti városünnepének három napja alatt a 66 fellépő közül csupán három magyar: Surányi Botond, Caramel és egy néptáncegyüttes – derült ki az önkormányzat szerdai ülésén, melyen a városnapok programját véglegesítették.

  • Bezárhatják a kórházak zömét, mert nincs működési engedélyük

    Két éven belül bezárhatják azokat a kórházakat, amelyeknek nincs minisztériumi működési engedélye, írja az Adevarul napilap szerdai száma. Az országban működő 360 kórház közül csak 33 rendelkezik minisztériumi akkreditációval.

  • Örökre a Kancsendzöngán marad Erőss Zsolt

    Nem keresik tovább Erőss Zsoltot és Kiss Pétert, akik a 8586 méteres Kancsendzönga sikeres megmászása után tűntek el hétfőn. A hegymászók három éjszaka után, amelyet 8000 méter felett tölthettek, biztosan nincsenek életben. Távozott a Csíkszeredában született legsikeresebb magyar alpinista, aki ismertté tette a hegymászást Magyarországon.

  • Újabb hepatitisz-szűrésre készül az egészségügyi minisztérium

    Hat megyében és Bukarestben indul az a kampány, amelyben kilencezer személy hepatitisz-szűrését végzik el, írja a Mediafax. A nyilvántartások szerint kétezer ember szenved a B vagy C típusú hepatitiszben Romániában, ám az egészségügyi minisztérium szakemberei szerint ennél jóval többen vannak az országban, csak szűrővizsgálat hiányában nem azonosították be őket.

  • Hétfőn bont szerződést a kormány a Bechtellel

    Hétfőn bontja fel a kormány az észak-erdélyi autópálya megépítéséről szóló szerződést a Bechtel vállalattal – közölte csütörtökön az országos jelentőségű beruházásokért felelős tárca nélküli miniszter. „Hétfőn minden lezárul” – mondta újságírói kérdésre válaszolva Dan Şova.

  • Vándorúton: otthonról haza – táncelőadás Csíkban

    Szórakoztató, de egyben gondolkodásra késztető előadást láthat a csíki közönség a Hargita Nemzeti Székely Népi együttes jóvoltából. A „Vándorúton - Otthonról haza” produkcióban különböző tájegységek hagyományai elevenednek meg, míg az élet és boldogságkeresés útjainak fő állomásainál megállnak előadók és befogadók egy-egy táncra.  

     

  • Meghívja Orbán Viktort a Kolozsvári Magyar Napokra az RMDSZ

    Orbán Viktor magyar miniszterelnököt is meghívná az idei Kolozsvári Magyar Napokra a társszervező RMDSZ.

  • Rendőri erőszakért bírálja Romániát az Amnesty International

    Rendőri erőszakért, a romák kirekesztéséért és egy abortuszellenes kezdeményezésért bírálja Romániát az Amnesty International (AI) 2012-re vonatkozó éves jelentése - közölte csütörtökön a Mediafax hírügynökség.

  • „Feladatkijelölő” kongresszust tart szombaton az RMDSZ

    Nyilvánosságra hozta szombati, „feladatkijelölő” kongresszusának napirendi pontjait csütörtökön az RMDSZ. Kovács Péter főtitkár, kongresszusi biztos tájékoztatása szerint a csíkszeredai sportcsarnokban zajló eseményen a szövetség új, módosított alapszabályzatot és programot fogad el.

  • Erőss hegymászótársa: egyelőre mindent érdemes megpróbálni

    Van egy etikus határ, ameddig érdemes az eltűnt hegymászókat keresni, de egyelőre mindent érdemes megpróbálni – jelentette ki Klein Dávid hegymászó az m1 Ma reggel című műsorában.

  • Tiltakozás a Kétágú templom udvarán elkezdett építkezés ellen

    Nem alkalmas a templomok és műemlékek védelmére a jelenlegi műemlékvédelmi törvény – nyilatkozta a kolozsvári Paprika Rádiónak Adorjáni László lelkipásztor a kolozsvári Kétágú templom mellé tervezett sportkomplexum és tanfelügyelőségi székhely építésével kapcsolatban.