Amirõl a ma szól

  • Gyermeknap után gyermekhét: Lurkó Fesztivál Csíkban

    Első alkalommal szervezik meg a Lurkó Fesztivált. A gyermek- és ifjúsági színházi találkozón tizenhárom különböző produkció látható összesen huszonegy alkalommal, nyolc társulat és három egyéni fellépő előadásában, 2013. június 2-8. között. A Csíki Játékszín által szervezett rendezvénysorozaton színházi és bábszínházi produkciók mellett szakmai programok várják a szülőket, pedagógusokat és a gyerekszínház iránt érdeklődőket, felolvasószínházi előadással egybekötött beszélgetés a középiskolásokat.

  • Június elején döntenek a Kétágú templom mögötti építkezésről

    Horváth Anna kolozsvári alpolgármester Emil Boc polgármester közbenjárását kérték Székely József és Adorjáni László lelkipásztorok a Kolozsvár-Alsóvárosi Református Egyházközség részéről a Kolozs megyei Főtanfelügyelőség által elkezdett építkezés leállítása érdekében.

  • Mircea Geoană megerősítette, hogy NATO-főtitkár szeretne lenni

    Mircea Geoană volt szenátusi elnök és külügyminiszter pénteken a Realitatea TV-ben megerősítette: korábban tárgyalt a miniszterelnökkel arról a lehetőségről, hogy román politikus kapja meg a NATO főtitkári tisztségét.

  • Kényszerleszállás Heathrow-n, lezárták a repülőteret

    Lezárták péntek délelőtt egy időre a londoni Heathrow repülőtér mindkét kifutópályáját, miután a British Airways légitársaság egyik repülőgépe hajtóműtűz miatt kényszerleszállást hajtott végre.

  • Erőss Zsolt felesége nem hozatná haza férje holttestét

    Erőss Zsolt felesége nem szeretné hazahozatni férje holttestét. Szerinte nem változtatna a helyzeten, ha hazai földbe temetnék – írja a Bors.

  • A minimálbér háromszorosába kerül egy fegyenc Romániában

    2400 lejébe kerül az államnak egy börtönlakó havi eltartása. Ebből a legnagyobb összeget – 1619 lejt – a személyzeti költségek viszik el, írja a citynews.ro.

  • Városnapok: egyhetes ünnepségsorozat kezdődik Kolozsváron

    Egy teljes hétig ünnepel Kolozsvár az idei városnapok keretében. A rendezvénysorozat péntektől péntekig tart, a gazdag műsorban mindenféle ízlésnek valót összegyűjtöttek a szervezők.

  • Felmérés: rossz irányba halad az ország

    1072 személyből álló mintacsoporton végzett telefonos közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 76 százaléka szerint rossz irányba tart az ország, mindössze 26 százalék szerint állt jó pályára Románia. Az IRES felmérése a 2013 februárja és májusa között készült.

  • Forgách András drámájának ősbemutatója Váradon

    Május 24-én mutatja be a nagyváradi Szigligeti Színház Forgách András A fiú című tragédiáját a szerző rendezésében. A darabot most állítják színpadra először, tehát ősbemutatóról van szó – többek között erről is szó esett a bemutatót beharangozó sajtótájékoztatón.

  • Hvg: alig ad életjelt magáról a Szász Jenő vezette intézet

    Alig ad életjeleket magáról a Nemzetstratégiai Kutatóintézetet (NSKI), melyet 1,3 milliárd forinttal indított el a kormány, tavaly pedig úgy kapott 100 milliót, hogy még csak papíron létezett – írta pénteken a hvg.hu.

  • Martha Stocker egy autonómia-sikertörténetről: Dél-Tirolról

    Legyen az fasiszta vagy kommunista diktatúra, mind egyformán jár el, ugyanazokat a taktitkákat alkalmazza az őshonos kisebbséggel szemben, ha az autonomista igényekkel lép fel. Ez szűrődött le annak, aki figyelmesen hallgatta csütörtök este Martha Stocker, a Dél-tiroli Néppárt alelnökének kolozsvári előadását.

  • Élményfürdőt avattak Szatmárnémetiben

    Már a következő hetekben akár 3000 vendéget tud fogadni naponta az az élményfürdő, amelyet csütörtök délután adtak át Szatmárnémetiben.

  • Halálos fenyegetéseket kapott a Berlusconi-per ügyésze

    Halálosan megfenyegették Ilda Boccassinit, aki a Silvio Berlusconi volt miniszterelnök ellen a milánói bíróságon zajló, úgynevezett Ruby-perben a vádat képviseli. Az egyik legnevesebb olasz ügyész a napokban egy kiskorú prostitúcióra való kényszerítéséért és hivatali hatalommal való visszaélésért összesen hat év börtönbüntetést kért a volt miniszterelnökre.

  • Mérai élet, mérai hagyományok a XII. Mérai Napon

    Szombaton tartják Mérában a falunapot, idén egy napba sűrítette az eseményeket a szervezőbizottság. A falu népviseletbe öltözik, látogatható lesz a Tájház és a Bivalymúzeum, és táncra perdül vendég és házigazda egyaránt.

  • Bemutatkozott Kolozsváron a 111 éves szolnoki művésztelep

    Kivételes értékű tárlat tekinthető meg Kolozsváron, a Minerva Házban: csütörtök este két helyiségben, a Cs. Gyimesi Éva teremben és az épület alagsorában megnyitották a 111 éves szolnoki művésztelep vendégkiállítását. Az Erdélyben első alkalommal bemutatott, a telep egész történetébe és jelenkorába is betekintést nyújtó tárlatot Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és Murádin Jenő művészettörténész nyitották meg, a szolnoki vendégek jelenlétében.

  • Heves vihar pusztított Bukarestben, egy ember kómában van

    Hatalmas vihar pusztított csütörtök délután Bukarestben. Többen kórházi kezelésre szorulnak, egy ember kómában van. A hirtelen fakadt szél fákat tekert ki, gépkocsikban tett kárt. A mentőszolgálathoz egyetlen óra alatt több mint 750 segélykérő hívás érkezett.

  • Serpacsapat kutatja majd Erőss Zsoltékat

    Egy tíz serpából álló csapat próbálja meg felderíteni, hol szenvedhetett balesetet a Kancsendzöngán eltűnő Erőss Zsolt és Kiss Péter, valamint egy dél-koreai hegymászó és két serpa. „Nem tudjuk biztosan, mi okozta az eltűnésüket, talán egy lavina, vagy lezuhanhattak" - mondta Dipendra Paudel, nepáli turisztikai minisztérium tisztségviselője az AFP-nek.

  • Erőss Zsolt felesége: tényleg vége

    Mivel a Kancsendzöngán már este van, ha volt is ma valamilyen mentőakció, annak mostanra be kellett fejeződnie - mondta Sterczer Hilda, a Himalájában szerdán eltűnt Erőss Zsolt felesége csütörtökön az MTI-nek.

  • Marad a példátlan feszültség Stockholmban

    Kiégett autók, rendőrökre zúdított kőzáporok három éjszakája után mostanra nyugodtabb lett a helyzet Stockholm külvárosában, Husbyban, de az összecsapásokhoz vezető okok továbbra is fennállnak Svédországban, írta csütörtökön az Index.