Amirõl a ma szól

  • Már nem csak Stockholmban gyújtogatnak

    Szombatra virradóra átterjedtek több svéd városra a hét elején Stockholmban kezdődött zavargások. Lars Byström rendőrségi szóvivő szerint a főváros központi részein a korábbiakhoz képest viszonylag nyugodt volt az éjszaka, de folytatódtak a rendbontások Stockholm elővárosaiban, és más településekről is incidensekről érkeztek hírek.

  • Tizenkilencmillió forintot kap az Orbán-kormánytól az RMPSZ

    Összesen negyvenmillió forinttal támogat öt külhoni magyar pedagógusszervezetet az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkársága. A legnagyobb összegben - 19 millió forint - a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) részesül.

  • Berényi: stratégiai partnerségünk erősebb, mint valaha

    Berényi József, a Magyar Közösség Pártja (MKP) elnöke tolmácsolta a határon túli magyar szervezetek üzenetét. A felvidéki politikus jelzésértékűnek nevezte, hogy az RMDSZ csak az MKP-t hívta meg Szlovákiából a kongresszusra, ezzel is megerősítve a két alakulat közötti stratégiai partnerséget.

  • A Kovács, Janics duó utazhat a portugáliai kajak-EB-re

    A női kajak kettesek 500 méteres küzdelmét az ebben a számban kétszeres olimpiai bajnok, tavaly, Londonban ezüstérmes Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa duó nyerte szombat délelőtt a kajakosok és kenusok idei első válogatóversenyén, a szegedi Maty-éren.

  • RMDSZ-kongresszus: Ponta kompromisszumokat ígért

    „Crin Antonescu azt hitte, magyarul fogok beszélni” – kezdte beszédét az RMDSZ csíkszeredai kongresszusán a román miniszterelnök. Victor Ponta szavait derültséggel fogadták és tapssal jutalmazták a küldöttek. A szervezők időközben gondoskodtak arról, hogy a szónoki emelvényről eltűnt a székely zászló.

  • Antonescu: nem értek egyet veletek, de meghallgatlak

    „Szeretném, ha magánemberként minden elmondhatnék, amit gondolok, de mivel a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökeként hívtak meg csak az alakulatom üzenetét tolmácsolhatom” – kezdte beszédét Crin Antonescu liberális pártelnök.

  • Ráduly Róbert: Erőss Zsolt öröksége kötelez

    Négy himnuszt is lejátszottak, de csak a székelyt énekelte teli torokból a 11. RMDSZ-kongresszus 777 küldöttje a csíkszeredai sportcsarnokban. A legjobb beleéléssel talán a „tiszteletbeli székely” Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes fújta a Maroknyi székelyt. Ráduly Róbert Csíkszereda polgármestere stílszerűen üdvözölte a küldötteket, ugyanis a szónoki emelvényt letakarta a székely lobogóval. Gesztusát állva, vastapssal jutalmazta a kongresszus.

  • RMDSZ-kongresszus: tiltakozó molinóval várta Victor Pontát a RMOGYKE

    A Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület (RMOGYKE) aktivistái beváltották ígéretüket: tiltakozó molinóval várták Victor Ponta miniszterelnököt az RMDSZ szombati kongresszusának helyszínén, a sportcsarnok bejáratánál. Az egyesület nem kapott engedélyt arra, hogy a molinót terembe helyezze el.

  • Sajnálkozását fejezte ki a lemondott CIA-igazgató volt szeretője

    Sajnálkozását fejezte David Petraeus korábbi CIA-igazgató volt életrajzírója és szeretője a házasságtörő viszony miatt, amely a kémfőnök lemondásához vezetett - közölte pénteken internetes oldalán a Fox News amerikai tv-csatorna.

  • Az SZNT tiltakozik a közigazgatás tervezett átalakítása ellen

    A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke szerint a román kormány által tervezett közigazgatási átalakítás megvalósítását - jelen formájában - nem szabad megengedni.

  • Kiszakad a MIÉRT-ből az Itthon, fiatalon mozgalom?

    Az RMDSZ szombati kongresszusa előtt két nappal megfogalmazott kiáltványában az Itthon, fiatalon mozgalom SZKT-frakciója bejelentette: szükségesnek és időszerűnek tartja az erdélyi ifjúságpolitika új alapokra helyezését, ezért országos mozgalommá alakul.

  • Kerényi Imre buzizása kiverte a biztosítékot kultúrkörökben

    „Vidnyánszky meg fogja csinálni azt a Nemzeti Színházat, ami ugyanúgy sikeres lesz, mint az Alföldié, csak nem a buzikról fog szólni, hanem a szerelemről, meg a barátságról, meg a hűségről”. Kerényi Imrének ezeket a szavait általános felháborodás követte az utóbbi napokban a magyar kultúrkörökben.

  • Terrorgyanús jelek egy Angliába tartó pakisztáni repülőgépen

    Manchesteri célállomása helyett a terrorgyanús légiközlekedési események kezelésére kijelölt londoni Stansted repülőtéren szállt le pénteken, katonai gépek kíséretében a pakisztáni nemzeti légitársaság egyik repülőgépe.

  • Marosvásárhelyen is bemuták a Minority SafePack csomagot

    A Nem vagy egyedül: 1 millió európai polgár a sokszínűségért mottóval meghirdetett kezdeményezést ismertették Kolozsvár után Marosvásárhelyen is, a Bernády Házban. Az újságíróknak Borbély László mutatta be azt a szakértőkkel kidolgozott Minority SafePack csomagot, amely által közvetlen módon szeretné elérni a kisebbségek helyzetének jelentős javítását.

  • Kezdődnek a csűrszínházi rendezvények

    Május 25-én, szombaton indul az idei Csűrszínházi Napok eseménysorozata. Az első rendezvény Backamadaras bemutatkozásának ad helyet Mikházán a Széllyes Sándor Csűrszínházban.

  • Cannes: a melegszerelem és az erőszak a filmek fő témái

    A melegszerelem és a társadalmi viszonyokban megjelenő erőszak a legfőbb témái a 66. cannes-i filmfesztivál hivatalos programjaiban eddig bemutatott filmeknek.

  • Rókákra vadásznak Sepsiszentgyörgyön

    Vadásszák a Sepsiszentgyörgy területére beköltözött rókacsaládokat. Az elmúlt időszakban ugyanis több gyerekei biztonságáért aggódó szülő tett panaszt a városházán, hogy játszóterek, óvodák és iskolák környékén rókákat láttak kóborolni.

  • Háromnyelvű utcanévtáblák kerülnek Kisbács utcáira

    Háromnyelvű utcanévtáblákat helyeztek ki a Kolozs megyei Kisbács községben, tájékoztatott a Kolozsvári Televízió.

  • „Ostoba kommentháború” Erőss Zsolt haláláról

    „Erőss Zsolt halála nemcsak Magyarországon, de a világon is visszhangot vált ki. Szomorú, hogy saját országában olyan méltatlan és ostoba kommentháborút vált ki minden vele kapcsolatos esemény, ami máshol elképzelhetetlen lenne. (…) Sokak hozzáállása teljesen laikus, rosszindulatú, a hozzáértés tökéletesen kiolvasható hiánya miatt pedig teljesen hiteltelen” – írta pénteken a Himalája-expedíció blogján az expedíció szóvivője.