Amirõl a ma szól

  • Razziasorozatot rendelt el Magyarország az illegális migráció kiszűrésére

    A román állampolgárokat is érintheti az a rendelkezés, amit hétfőtől léptettek életbe Magyarországon. A fokozott rendőri ellenőrzést Magyarország teljes területére rendelte el az országos rendőrfőkapitány, a razziasorozat július végéig  tart - olvasható a magyar rendőrség honlapján.

  • Román lapok: „két cirkuszi bohóc" szórakoztatta az RMDSZ-tagokat

    A román lapok főleg a meghívottakra és rajtuk keresztül a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) pártkapcsolataira összpontosítottak az RMDSZ szombaton lezajlott 11. kongresszusáról közölt hétfői írásaikban.

  • Váratlan találkozót tartott az ukrán és az orosz államfő Szocsiban

    Viktor Janukovics ukrán elnök vasárnap az oroszországi Szocsiban folytatott kötetlen megbeszélést Vlagyimir Putyin orosz államfővel - hozta nyilvánosságra hétfőn az ukrán sajtó.

  • Antibiotikum és emberi egészségre káros szerek a román húsiparban

    A romániai szárnyas farmok 87 százalékában használnak antibiotikumot az állatok tenyésztése során, írja az erdelyfm. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság jelentése alapján az országban egyre több olyan hústermék kerül piacra, amelyeket antibiotikummal kezeltek, emiatt pedig a termék fogyasztójának ellenálló képességére is negatívan hat a szer.

  • Ingyenes lesz a pneumokokkusz elleni védőoltás

    Év végéig bevenné a kötelező ingyenes oltáscsomagjába a pneumokokkusz elleni védőoltást az Egészségügyi Minisztérium. A védőoltást most is alkalmazzák, de nem az ingyenes védőoltásprogram része, így csak a szülői kérésre adják be.

  • Erőssék halála: balszerencse és rossz döntések

    2013. május 22-én a 8586 méter magas Kancsendzsöngán meghalt minden idők legjobb magyar hegymászója, Erőss Zsolt, és Kiss Péter. Utóbbit mindenki a legjobb fiatal magyar alpinistának tartotta.

  • Átadták a felújított Kaplonyi kolostort

    Megáldották és a közösségnek átadták a Kaplonyi kolostor felújított, emeleti részét a látogatható emlékszobákkal.

  • Liga 1: hat-hat gólt láthattak a kolozsvári csapatok szurkolói

    Mindkét kolozsvári csapat hatgólos mérkőzést játszott a labdarúgó Liga 1 utolsó előtti fordulójában: a CFR 1907 3-3-as döntetlent ért el azzal az Astrával, amelyet három nappal korábban megvert a Román-kupa elődöntőjében, az U pedig presztízsmérkőzésen kapott ki 4-2-re attól a Petrolul Ploiești-től, amely tavaly 17 játékost „rabolt le” az egyetemistáktól.

  • Kezdődik az érettségi vizsgára való beiratkozás

    Idén az érettségi vizsgaidőszak június 10-én kezdődik, és július 5-ig tart, ám csak az vehet részt a vizsgán, aki idejében beiratkozik és leellenőrizte, hogy valamennyi irata, adata megfelel a valóságnak. Az első eredményeket július 8-án függesztik ki, a végleges jegyeket pedig július 12-én hozzák nyilvánosságra.

  • Személyi jövedelemadóbevallás: utolsó nap!

    Hétfő, május 27-e az utolsó nap a személyi jövedelemadó bevallására. A tevékenységnek megfelelő, szükséges formanyomtatványok elérhetők a megyei pénzügyi hivatalok székhelyén, vagy a pénzügyi hatóság honlapján. 

  • Kosárdöntő: megosztotta a győzelmeket a BC és az Asesoft

    Megosztották a győzelmeket a férfi kosárlabda-döntő harmadik és negyedik mérkőzésén a Marosvásárhelyi BC és az Asesoft Ploiesti, így a négy győzelemig tartó sorozat 2-2-es állásról folytatódik csütörtökön a ligeti sportcsarnokban.  

  • Ezentúl csak közmunkáért jár az ingyen ebéd Déván

    Közmunka elvégzésére kötelezi a dévai önkormányzat a szociális segélyezetteket, illetve a városi szegénykonyha ellátottjait – írja a Nugatijelen. A helyi tanács pénteken fogadta el az erről szóló határozatot Petru Mărginean polgármester kezdeményezésére.

  • Rakétákat lőttek ki Dél-Libanonból Izrael irányába

    Az izraeli hadsereg egyik szóvivője azt mondta, hogy egy meg nem nevezett észak-izraeli város lakói robbanást hallottak, és most katonák fésülik át a terepet. A szóvivő szerint még vizsgálják, hogy mi okozta a detonációt, de libanoni biztonsági források közölték, hogy vasárnap késő éjszaka ismeretlenek egy rakétát lőttek ki Dél-Libanonból Izrael irányába.

  • Élőlánccal védték a kolozsvári Kétágú templomot

    Tiltakozásul a kolozsvári „kétágú” templom stabilitását veszélyeztető építkezési tervek ellen mintegy félezer ember gyűlt össze áment mondani az egyházi elöljárók és a szakemberek véleményére, változásért imádkozni, majd többsoros élő várfalként körbeállni a templomot.

  • Kongresszusi hozzászólások 4,10 percben

    Az RMDSZ csíkszeredai kongresszusán felszólalásra összesen 37-en iratkoztak fel, mindegyikük 4 perc tíz másodpercben fejthettehttp://regi.maszol.ro/index.php/belfold/12863-rmdsz-kongresszus-oscar-galas-koritessel ki gondolatait. Ahogy az lenni szokott, kevés küldöttnek sikerült beleférni az időkorlátba.

  • Egy székely zászló viszontagságai Kolozsváron

    Kétszer is leszedették a hétvégén elkezdődött Kolozsvár Napokon egy szovátai kézműves standjára kitűzött székely zászlót a hatóságok, annak ellenére, hogy más standokon vidáman loboghattak idegen államok zászlajai is. A csendőrök első alkalommal rendőrségi előállítással is fenyegetőztek.

  • Francia leszbikus szerelmes filmé az Arany Pálma

    A tunéziai-francia Abdellatif Kechiche La vie d'Adele (Adele élete) című filmjének ítélte vasárnap este a Steven Spielberg vezette zsűri az Arany Pálmát a 66. cannes-i filmfesztiválon.

  • A Barcelona nyerte meg a Neymarért folyó versenyt

    Egy hosszan nyúló átigazolási történet végére került pont: az FC Barcelonához szerződik Neymar, a Santos és a brazil válogatott fiatal csatárcsillaga.

  • Nico Rosberg apja után 30 évvel nyert Monacói Nagydíjat

    A német Nico Rosberg rajt-cél győzelmet aratva megnyerte a több balesettel "lassított", s 20 percre félbeszakított vasárnapi Forma-1-es Monacói Nagydíjat. Rosberg pályafutása második futamgyőzelmét aratta, és érdekesség, hogy harminc évvel ezelőtt éppen édesapja, Keke Rosberg nyerte a monte-carlói versenyt.