Amirõl a ma szól

  • Milyen alkotmányt akarnak a szociálliberálisok?

    Négy éves államfői mandátum, konstruktív bizalmatlansági indítvány, kizárólag bírákból álló Legfőbb Bírói Tanács, leszűkített jogkörű prefektusok – többek között ezek a javaslatok szerepelnek a Szociál-Liberális Szövetség alkotmánymódosító tervezetében, melyről hétfő este született egyezség az USL-ben.

  • Holnap Fest és Törzsasztal Nagyváradon

    Május 31-én, pénteken este 6 órakor a Széchenyi téri Ady Endre Emlékmúzeumban a Holnap Fest nyitóprogramjaként a Törzsasztal vendége Dalos György Berlinben élő író, műfordító, a kortárs magyar irodalom németországi „nagykövete”. A szerzővel az idei könyvhétre megjelenő A közgazdász bukása című új regénye kapcsán, melynek itt tartják a bemutatóját is, Kőrössi P. József  beszélget.

  • Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának tagjaival tárgyal Borbély László

    Borbély László, a képviselőház Külügyi Bizottságának elnöke képviseli Romániát május 29-én Genfben, azon a kerekasztal-beszélgetésen amelyen az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának képviselőivel arról tárgyalnak majd, hogy az egyes országok parlamentjei miben tudnak hozzájárulni az Emberi Jogi Tanács tevékenységéhez.

  • Lezuhant egy amerikai F-15-ös Japánban, a pilóta túlélte a balesetet

    A tengerbe csapódott az amerikai légierő egy F-15-ös vadászgépe Japán déli részén, Okinava partjai közelében, a pilóta katapultált és túlélte a balesetet - közölte a japán parti őrség.

  • Leszakadt a tető a 2014-es focivébé egyik stadionjában

    Leszakadt a tető egy része abban az egyszer már átépített brazil futballstadionban, amelyet az egyik színhelynek szánnak az idei Konföderációs Kupán, mi több: hat mérkőzést itt terveznek lebonyolítani a 2014-es világbajnokságon is. A Salvador városban jelentős felújítás után idén áprilisban átadott Fonte Nova Stadionban a baj egy felhőszakadás nyomán következett be, méghozzá azért, mert a tetőszerkezet nem bírta el a rázúduló esőmennyiséget.

     

  • Washington kiosztotta Bukarestet és Budapestet

    Romániában a fontosabb politikusok elítélik ugyan az antiszemitizmust, ennek ellenére azonban történtek antiszemita nyilatkozatok és voltak holokauszt-tagadó megnyilvánulások. Magyarországon ugyanakkor az alkotmány és a politikai irányvonal általánosságban védelmezi a vallásszabadságot, de folytatódtak a nyíltan antiszemita Jobbik parlamenti párt rasszista kommentárjai - állapította meg az amerikai külügyminisztérium 2012-es jelentése.

  • Odaveszett hegymászó társait gyászolja és bírálja Carlos Soria

    Nehéz elmondanom, milyen szomorúságot érzek – nyilatkozta még pénteken a Marca című spanyol sportlapnak Carlos Soria, az a spanyol hegymászó, aki Erőss Zsoltékkal együtt volt a himalájai Kancsendzöngán, ám aki még időben visszafordult, így életben maradt.

  • Kövér újabb három képviselő rovására hízlalja az államkasszát

    Újabb három képviselőt sújtott pénzbírsággal az Országgyűlés: Kövér László házelnök javaslatára a jobbikos Novák Elődre 50 ezer, a Párbeszéd Magyarországért (PM) színeiben politizáló független Dorosz Dávidra és Szabó Rebekára pedig 70-70 ezer forintos büntetést szabtak ki. Erről kormánypárti szavazatokkal hétfőn döntött a Ház.

  • Gigi Becali elismerte bűnösségét a bőrönd-dossziéban

    „Iratokat hamisítottam, hogy visszakaphassam 1,7 millió eurómat – ismerte el a már három éves börtönbüntetését töltő Gigi Becali hétfőn a Legfelsőbb Bíróágon, ahol az úgynevezett „bőrönd-dosszié” ügyben hallgatták ki. A bírói testület június 4-én hoz ítéletet, az ügyészek 4 éves letöltendő börtönbüntetést kértek a vádlottra.

  • Felvidéki magyarok tiltakoztak az EP petíciós bizottságának ülésén

    Transzparensekkel tiltakoztak szlovák állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyarok  hétfőn Brüsszelben az ellen, hogy az Európai Parlament (EP) petíciós bizottsága zárt ülésen tárgyalja az őket érintő beadványt.

  • Meggyalázták a maroshévízi Magyar Katonai temetőt

    Meggyalázták a maroshévízi Magyar Katonai temetőt – írja az erdely.ma. Május utolsó vasárnapja a Hősök Napja, így aznap megemlékezést tartottak a temetőben. Ám az ünneplők azt tapasztalták, a létező 145 keresztből 65 darabot vittek el, utólag ezek közül 6 kereszt a közeli szemétdombról előkerült.

  • Jövőre is lesz virágszemle Kézdivásárhelyen

    Az eddigi legszínvonalasabb és legeredményesebb dísznövényvásárnak adott helyet Kézdivásárhely a hétvégén. Krébecz József cégvezető, egyben a dísznövény kiállítás és vásár társszervezője azt nyilatkozta, jövőre május 15-ével kezdődően lesz a virágszemle.

  • A lázadók agyonlőtték a szíriai köztévé egyik újságírónőjét

    Orvlövészek agyonlőtték a szíriai kormánypárti televízió egyik ismert újságírónőjét hétfőn a libanoni-szíriai határ közelében – jelentette a SANA állami hírügynökség. Jara Abbász, az al-Ihbaríja televízió riportere, aki a két éve tartó konfliktus óta gyakran tudósított a kormányerők oldalán a frontról, a Homsz tartománybeli Dabaa repülőtere közelében halt meg, ahol a kormányerők a lázadók kezén lévő támaszpont visszafoglalására indítottak offenzívát.

  • Késlekedik a Bechtel-szerződés felbontása

    Néhány nappal késik még a Bechtellel kötött szerződés felbontása, mivel a miniszterelnök ellenőrző testülete is felülvizsgálja a szerződést – írja a HotNews.

  • Nyomozás indul a Facebook ellen egy olasz kislány öngyilkossága ügyében

    Egy olasz államügyész nyomozást kezdeményezett annak ügyében, hogy a Facebook miként engedhette olyan sértő és zaklató bejegyzések közzétételét, amelyek miatt egy 14 esztendős olasz lány öngyilkosságot követett el. Az észak-olaszországi Novarából származó 14 esztendős Carolina Picchio januárban ugrott ki hálószobájának ablakából, miután néhány fiú egy házibulin készült kompromittáló videót tett róla közzé a Facebook-on: a felvétel ittasan és ziláltan örökítette meg a lányt egy fürdőszobában.

  • Diákjogokért vonulnak utcára a háromszéki tanulók

    Harmadik hete zajlanak tiltakozó megmozdulások 15 háromszéki iskolában. Az ingázó diákok a kifizetetlen utazási költségeik miatt kezdtek aláírásgyűjtésbe, ám a diákjogok nem csak ebben az esetben sérülnek Romániában.

  • Székelyföld társadalomrajza három kötetben

    Bárth János könyveit mutatják be a Székely Nemzeti Múzeumban. Az író-olvasó találkozóval egybekötött bemutatóra a Székely Nemzeti Múzeum Bartók termében kerül sor, 2013. május 29-én 18 órától.

  • Magyar és német katonák földi maradványait találták meg a Kossuth téren

    Második világháborús, feltételezhetően magyar és német katonák földi maradványit találták meg a Kossuth tér átépítésének földmunkálatainál hétvégén - közölte hétfőn az Országgyűlés Sajtóirodája.

  • Nyilvános Színdaraboló Marosvásárhelyen

    A Bolyai Klubba költözik a Marosvásárhelyi Rádió Színdaraboló című műsora. A közszolgálati rádió színházkritikai műsorának első nyilvános estjén Csokonai Vitéz Mihály Az özvegy Karnyóné és a két szeleburdiak című vígjátékáról beszélgetnek, amely a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház vendégelőadásában látható a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban.

  • A tervezettnél magasabb az államháztartási hiány

    Kissé magasabb a tervezettnél az államháztartás első négyhavi hiánya, amely a bruttó hazai termék (GDP) 1,2 százalékát teszi ki - közölte a pénzügyminisztérium hétfőn.