Amirõl a ma szól

  • Dsida-estek az RMDSZ és a Communitas szervezésében

    Június elsején este 8 órától a vajdahunyadi Hunyadi vár udvara, másnap pedig 19 órától a petrozsényi 3D Stage ad otthont annak a rendezvénynek, amelyet az RMDSZ és a Communitas Alapítvány szervez Bogdán Zsolt kolozsvári színművész közreműködésével Disda Jenő halálának 75. évfordulója alkalmából. 

  • Erdélyszerte gyertyát gyújt Erőss Zsoltért és Kiss Péterért az EKE

    Kedd este 9 órakor tizenkét erdélyi településen gyújt gyertyát az 8568 méteres Kancsendzsönga megmászása után eltűnt Erőss Zsoltért és Kiss Péterért az Erdélyi Kárpát-Egyesület. 

  • Mircea Dinescu tolmácsolja Bukarestben Esterházy nőügyeit

    Esterházy Péternek az Egy nő című könyvéből is olvasnak fel részéleteket román nyelven Bukarestben az európai irodalom éjszakája elnevezésű rendezvényen, amelyen Mircea Dinescu fogja tolmácsolni a magyar író művét.

  • Árvízvédett lesz Kézdivásárhely és környéke

    Kovászna megye legnagyobb árvízvédelmi munkálata kezdődik a Kézdivásárhely környékén. A Vízgazdálkodási Hivatal (SGA) uniós támogatásból 16 kilométeren rendezi a felsőháromszéki Kászon patakát Kézdivásárhely, Szentlélek és Szárazpatak mentén, tájékoztatott Ion Stoenescu. Az Olt Vízgazdálkodási Hivatal vezetője szerint a jövő héten kezdődő és két évig tartó munkálatok 25 millió lejbe kerülnek, aminek 90 százalékát uniós forrásokból fedezik.

  • Markó Attila kiborult a „frigid" Monica Macoveitől

    Csak néhány óráig volt olvasható Markó Attila RMDSZ-es képviselő Facebook-oldalán az a bejegyzés, amelyben a honatya azt a következtetést vonja le a Gigi Becali körül kialakult médiahisztéria apropóján, hogy Monica Macovei volt igazságügyi miniszter frigid. „Csak akkor van orgazmusa, ha rács mögött lát embereket. Kíváncsian várom, milyen arckifejezést ölt majd akkor, amikor az én ügyemben is végleges ítéletet hirdetnek” – állt a közben már törölt bejegyzésben.

  • Természetvédelmi Világalap: kipusztulhatnak a vadak a Szigethegységből

    Kihalhat a környék medve-, őz-, hiúz- és nyusztállománya, ha környezetvédelmi megfontolás nélkül építik meg a Lugos-Déva autópályát - figyelmeztet a Természetvédelmi Világalap, az Agerpres szerint.

  • Összegezte javaslatait az alkotmánymódosító fórum

    Befejezte működését az alkotmánymódosító fórum, amely megszervezte és lebonyolította az alaptörvény módosításáról szóló közvitát - jelentette be keddi sajtóértekezletén Cristian Pârvulescu, a fórum elnöke.

  • Közeledik a nyolcadikosok záróvizsgája

    Az idei középiskolai felvételi keretében május utolsó napjaiban és június elsején zajlanak a tehetségpróbák és a nyelvpróbák azon középiskolákba, ahol ezekre szükség van.

  • Az izraeliek többsége támogatná a békekötést a palesztinokkal

    Az izraeliek többsége támogatná Benjámin Netanjahu miniszterelnök békekötését a palesztinokkal - állítja egy friss közvélemény-kutatás alapján az Al-Monitor című új közel-keleti politikai hírportál.

  • Érdeklődés híján elhalasztották a Román Posta privatizációját

    Újból elhalasztották a Román Posta privatizációját, miután a keddi határidőig egyetlen befektető sem mutatott érdeklődést az állami vállalat részvényeinek megvásárlása iránt - mondta kedden Ion Smeeianu vezérigazgató.

  • Felrobbantották egy spliti ügyvéd autóját

    Robbanás rázta meg éjszaka a dalmáciai Split városát - közölte kedden a horvát média. A Jutarnji list napilap internetes kiadásában rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy éjfél után negyven perccel Split egyik elit negyedében robbanószerkezet lépett működésbe.

  • Óvatos optimizmussal nyugtázta Toró T. Tibor az RMDSZ- határozatokat

    Óvatos optimizmussal nyugtázta a Krónika című napilapban kedden közölt nyilatkozatában Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szombati kongresszusának határozatait.

  • Orvos nélkül maradhat a gyergyószentmiklósi sürgősségi kórház

    Nehéz helyzetbe került a gyergyószentmiklósi sürgősségi ellátás, orvos nélkül maradhat, csupán asszisztensek fogadják majd a beérkező betegeket – írja a Székelyhon. Kiöregedett a sürgősségen ügyeletet teljesítő orvosok kara, ketten vannak, akik hetven év fölöttiként a biztosítópénztártól már nem kaphatnak javadalmazást munkájukért.

  • Babgulyás, csirkepaprikás és vargabéles - magyaros menüsor Kolozsváron

    A szemerkélő eső sem bátortalanította a magyaros konyha szerelmeseit Kolozsváron, ahol kedd délelőtt 11 órakor kisebb tömeg várakozott a Memo 10 vendéglő előtt. A polgármesteri hivatal által fenntartott vendéglátó egységben megadták a módját a Magyar Kulináris Napnak, babgulyással, csirkepaprikással és vargabélessel várták a klienseket.

  • Hat kosztosmedvéje van Szatmár megyének

    Hat barnamedve van Szatmár megyében, de csak enni járnak át az állatok Máramarosból, Ukrajnából – írja a szatmar.ro. A Szatmár Megyei Erdészeti Hivatal és a megyében tevékenykedő vadásztársaságok idén márciusban is felmérték a megyében élő nagyragadozók, a medvék, farkasok, a hiúzok és a vadmacskák állományát, ennek eredményét hétfőn tették közzé.

  • Erdélyi borászat: azért a jó bornak is kell a cégér

    Támogatnia kellene az államnak a kistermelői kategóriába tartozó borászokat, véli Sebestyén Csaba, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének (RMGE) elnöke. A megkülönböztetett bánásmódnak szerinte elsősorban az adózás terén kellene megnyilvánulnia.

  • A Greenpeace újabb, a méhekre veszélyes vegyszert talált

    A fipronil nevű, mezőgazdaságban használt rovarölőszer is kiemelten veszélyes a méhekre az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) legfrissebb tudományos jelentése szerint - hívta fel a figyelmet kedden a Greenpeace Magyarország.

  • Neymar öt évre aláírt a Barcához

    Öt évre szóló szerződést írt alá hétfőn Neymar az FC Barcelonához, mely várhatóan a jövő héten mutatja be hivatalosan brazil labdarúgóját. Véget ért a kétéves versenyfutás a 21 éves brazil csodagyerekért, Neymarért. A Santos csatára az FC Barcelonába igazol.

     

  • Kötelezővé tennék az óvodát is

    Az oktatási miniszter bevezetné a kötelező óvodai korhatárt. Remus Pricopie tárcavezető hétfőn azt nyilatkozta egy hírtelevíziónak, hogy egy-két éven belül Romániában kötelezővé válik az óvoda is, akár az iskola.

  • A kongresszusi bakikról kérdeztük Kovács Pétert

    Szervezési és tartalmi szempontból is sikeresnek minősítette hétfőn a maszol.ro kérdésére Kovács Péter főtitkár az RMDSZ szombati csíkszeredai kongresszusát.