Amirõl a ma szól

  • A nagyikat is bevonná a gyereknevelésbe az RMDSZ

    A nagyszülőknek a gyermekek nevelésében való részvételét segítené az a törvénymódosító javaslat, amelyet Markó Attila és Máté András Levente képviselő nyújtottak be a képviselőház házbizottságához. A tervezet szabályozná a gyereket örökbefogadó és a vér szerinti szülők között felmerülő egyenlőtlen jogokat, valamint megoldásokat javasolna azokra a bevételi forrásokra, amelyeket a gyermeknevelési időszak alatt a kismamák megtarthatnak.

  • Románia nemzetállam marad továbbra is

    Nem változik Románia nemzetállamként való meghatározása, miután az alkotmánymódosítás szövegét előkészítő parlamenti bizottság elvetette szerdán a Romániai Magyar Demokrata Szövetség javaslatát, hogy töröljék ezt a jelzőt az alkotmány első cikkelyéből.

  • Referendumtörvény: az Alkotmánybírósághoz fordul az RMDSZ

    A képviselőház szerdai plenáris ülésén került sor a referendumtörvényhez benyújtott jogszabálymódosítások vitájára, amelyet a szabályzat megszegésével és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség képviselőházi frakciójának tiltakozása ellenére tűztek napirendre.

  • Csaknem háromszáz koszovói próbált Magyarországra szökni

    Ötvenöt csoportban 274 határsértőt fogtak el a rendőrök az elmúlt 48 órában Csongrád megye déli határszakaszán. Legtöbben Koszovóból érkeztek, de egy Afrikából útnak indult húsztagú csoport is fennakadt az ellenőrzéseken.

  • Nem minősül diszkriminatívnak Tamás Sándor kijelentése

    Nem nyilatkozott kirekesztően a románsággal szemben Tamás Sándor, a háromszéki önkormányzat elnöke – állapította meg a Diszkriminációellenes Tanács, elutasítva Ioan Lăcătușu vádját, aki azt kifogásolta, hogy a tanácselnök egy sajtónyilatkozatban különbséget tett a régóta honos és a nemrég betelepített románok között. 

  • Koncertekkel, színi előadásokkal segítenek a daganatos táncoson

    Több mint 350-en segítették a Háromszék Táncegyüttes művészét azzal, hogy részt vettek az elmúlt napokban lezajlott jótékonysági előadások valamelyikén. Sepsiszentgyörgyön jótékony céllal lépett színpadra több társulat és zenekar egy közös célért: egy daganatos táncos lány megsegítéséért.

  • Biró Albin fájdalomdíja tizenkilenc havi bér

    Hatalmas összegű végkielégítést kapnak az országos értékpapír-felügyelet (CNSVM) és biztosításfelügyelet (CSA) volt tagjai – számolt be szerdán a Ziarul financiar. A fájdalomdíj azért jár nekik, mert a testületet felszámolták, mielőtt lejárt volna a mandátumuk.

  • Emlékidéző mesemondás Csíkban

    Idén IX. alkalommal szervezte meg a csíkmadarasi Alma Mater Egyesület és a Kiss Ferenc Általános Iskola pedagógusközössége a Benedek Elek Mesemondóverseny Csík körzeti szakaszát. A versenyre Csíkszentdomokos, Csíkszenttamás, Csíkdánfalva, Csíkmadaras, Csíkrákos, Csíkszentimre, Csíkszentsimon iskoláiból, valamint Csíkszereda három iskolaközpontjából érkeztek mesemondók, összesen 24-en, 13 tanuló az I-IV., valamint 11 tanuló az V-VIII. osztályból.

  • Villámcsődület: miniszteri bőrfotelből nem látszik a diákok szegénysége

    Több száz háromszéki diák szerdán, iskola után villámcsődületekkel hívta fel társai figyelmét arra, hogy csütörtökön a megye négy városában utcai tüntetésekre kerül sor a diákjogokért, és a ki nem fizetett ingázási támogatásokért.

  • Már palackoznak „Attila” kólát Romániában?

    Egy olvasónk által küldött fotó tanúsága szerint már kapható Romániában az „Attila” címkéjű Coca Cola. Az üdítőital forgalmazójának szóvivőjétől egyelőre csak azt sikerült megtudnunk, hogy a cég az országban legelterjedtebb 150 nevet használja fel a májusban indított kampányában.

  • Megszűnteti a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárást az EB

    A Magyarország ellen 2004-ben indított túlzottdeficit-eljárás megszüntetését javasolja a pénzügyminiszterek tanácsának az Európai Bizottság - derül ki a brüsszeli testület által a pénzügyminiszterek tanácsa számára megfogalmazott ajánlásból, amelyet szerdán tett közzé az Európai Bizottság.

  • Mécs László: Erőss Zsolt halálát a túlzott kockázatvállalás okozta

    A túlzott kockázatvállalás okozta Erőss Zsolt halálát - mondta Mécs László hegymászó, Erőss egyik mászótársa a csütörtökön megjelenő Heti Válasznak. Mécs szerint az is túl kockázatos volt, hogy a világ egyik legveszélyesebb nyolcezres csúcsára "vitte" Kiss Pétert, aki eddig csak az Alpokban mászott. "Őt egyszerűen nem lett volna szabad elvinni. Korábban csak az Alpokban mászott, érdemes lett volna elmennie egy 6-7000 méter magas hegyre, és utána egy könnyebb nyolcezresre" - fogalmazott.

  • Az orosz pátriárka szerint az azonos neműek házassága bűnös dolog

    Bűnös dolognak tartja az azonos neműek házasságát Kirill orosz pátriárka, aki ezt Moszkvában jelentette ki, amikor Thorbjorn Jaglanddal, az Európa Tanács főtitkárával beszélt.

  • Készül a kórházi hálapénzt legalizáló törvénytervezet

    Az Egészségügyi Minisztérium tervezete szerint jövőtől 150 lejt kell majd fizetni az orvosi kivizsgálásért, a kórházi beutalásért pedig 1500 lejt – írja a gandul.info.

  • Horaţiu Pepine: Az „együtt élő nemzettől” az „etnikai kisebbségig”

    Az 1918-as gyulafehérvári nyilatkozat tartalmára emlékezteti a román olvasókat Horaţiu Pepine publicista a Deutsche Welle honlapján megjelent írásában, amelyet teljes terjedelmében közlünk.

  • Halálos lehet a Pure Caffeine fogyókúra pirula

    A Pure Caffeine nevű, fogyást segítő pasztilla mérgező és komoly veszélyt jelent az egészségre nézve – figyelmeztet a Román Gyógyszergyártó- és Forgalmazó Ügynökség. 

  • Női kézilabda: Bulatovics és Bognár-Bódi aláírt az ETO-hoz

    A Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapata sajtótájékoztató keretében mutatta be két új játékosát, a montenegrói válogatott, olimpiai ezüstérmes és Európa-bajnok Katarina Bulatovicsot és a klubhoz visszatérő Bognár-Bódi Bernadettet.

  • Index: 5. alkotmánymódosításra készül a Fidesz-kormány

    Az Index információi szerint az Orbán-kormány kész arra, hogy újabb alaptörvény-módosítással rendezze le az egyik fontos vitás kérdést az Európai Unióval, ha Brüsszel nem hajlandó engedni az adóügyi kötelezettségszegési eljárás vitájában.

  • Nem politikai kritériumok szerint fogják kinevezni az iskolaigazgatókat

    Az iskolaigazgatókat nem fogják többé politikai kritériumok szerint kinevezni, hanem versenyvizsgákat szerveznek a tisztségek betöltése érdekében - jelentette ki Remus Pricopie oktatási miniszter kedden, a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Föderációja által szervezett közvitán, írja a Mediafax.

  • Óz, a nagy varázsló – a gyermeknapon

    Szombaton, június elsején délelőtt 11 órától a nemzetközi gyermeknap alkalmából a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt kedves, humorral, látvánnyal, sok-sok énekkel, tánccal fűszerezett musicalt, az Óz, a nagy varázslót tűzte műsorára – ebben az évadban utoljára – a Kolozsvári Állami Magyar Színház.