Amirõl a ma szól

  • Csalás mesterfokon: fantomcég árusít érettségi puskát a világhálón

    Kidolgozott érettségi tételeket tartalmazó puskákat lehet rendelni interneten, ráadásul első ránézésre úgy tűnik, teljesen legálisan. Míg a tavaly csak román nyelven voltak elérhetőek a kisméretű, apró betűvel szedett nyomtatványok, idén már magyar nyelven is meg lehet ezeket vásárolni.

  • Nem maradt ép bordája az izsáki rendőrök által agyonvert Bara Józsefnek

    A Népszabadság birtokába jutott a Bara József izsáki rendőrőrsön történt agyonverésének teljes szakértői dokumentációja, amelyből az ügyészség által közöltnél több derül ki a rendőri bántalmazásról.

  • Az olimpikonok fele megbukott az érettségin

    A nemzetközi tantárgyolimpiákra készülő diákok fele megbukott az érettségin – derült ki az eredmények csütörtök esti kifüggesztésekor. Akadt olyan tanuló, aki 1,20-as osztályzatot kapott a matematika vizsgán, és nem volt egyetlen színtízes érettségiző sem.

  • SRI-vezér: nőtt a terrortámadások veszélye Romániában

    Románia egyre inkább a nemzetközi terrorizmus célpontjává válik – jelentetett ki csütörtökön egy könyvbemutatón a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatója. George Maior a Bukarestben zajló Bookfest könyvvásár egyik rendezvényén vett részt.

  • Eddig publikálatlan interjú Erőss Zsolt hegymászóval

    Kőrösi Csoma Sándor emlékére adta a Csoma nevet kisebbik gyermekének Erőss Zsolt – árulta el a Himalájában eltűnt csíkszeredai hegymászó egy idén januárban készült, eddig jobbára csak blogokon terjedő interjúban, melyből a szerző engedélyével közlünk részleteket.

  • Ferenc pápa spórol, nem megy az Alpokba nyaralni

    Takarékossági okokból Ferenc pápa úgy döntött, a nyári hónapokban sem hagyja el a Vatikánt, és nem költözik át a Castel Gandolfó-i  pápai rezidenciára, értesült a SkyTg24 olasz hírtelevízió. Az egyházfő elődei, II. János Pál és XVI. Benedek vele ellentétben minden nyáron visszavonultak a Rómától 20 kilométerre levő Castel Gandolfóba, vagy az Alpokban pihentek.

  • Good-bye Bechtel: felbontották a sztrádaszerződést

    A kormány hosszas alkudozások során felbontotta a szerződést az észak-erdélyi autópálya megépítésével megbízott Bechtel vállalattal. A szerződésbontás ára 37,2 millió euró – közölte szerda este az országos jelentőségű infrastrukturális beruházásokért felelős tárca nélküli miniszter, Dan Șova.

  • Kolozs megye díszpolgára lett Doina Cornea

    Kolozs megye díszpolgára címet adományozott csütörtökön Doinea Corneának a megyei önkormányzat elnöke. Az oklevelet Horia Uioreanu a 84. születésnapja alkalmából adta át kolozsvári otthonában  a diktatúra utolsó éveiben személyes szabadságát kockáztató ellenzéki személyiségnek.

  • Pénteken kezdődik Kolozsváron a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál

    Kolozsváron Pedro Almodovar Szeretők, utazók című vígjátékának a vetítésével kezdődik pénteken a 12. alkalommal megrendezendő Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), amely Forgács Péter filmjeiből retrospektív programot mutat be.

  • Eredményes volt a diáksztrájk: fizet a minisztérium

    Eredményes volt a háromszéki diáksztrájk. A tanulók nyomására az oktatási minisztérium elkezdte kifizetni a nyolc hónapja elmaradt utazási költségeiket.

  • Ismét Székelyföldre érkezett a brit trónörökös

    Erdélybe látogatott csütörtökön Károly herceg, a brit trón örököse - közölte a Mediafax hírügynökség.

  • Ezentúl a háztáji veteményes is adóbevallás-köteles

    Kormányrendeletet elfogadó törvénnyel véglegesítette a parlament a magánszemélyekre kirótt mezőgazdasági adók értékét. A múlt héten elfogadott jogszabályt várhatóan csütörtökön írja alá az államfő, és azonnal meg is jelenik a Hivatalos Közlönyben, ám az RMDSZ-nek sikerült néhány módosító javaslatot elfogadtatnia – közölte csütörtöki csíkszeredai sajtótájékoztatóján Tánczos Barna.

  • Nyergelés indul: készülnek a Székely Vágtára

    Újra nyeregbe hívják Székelyföld legjobb lovasait. Indul a jelentkezés az idei Székely Vágtára, a tét ezúttal is a Nemzeti Vágtára való kijutás, a legjobb két lovas biztosan megmérettetheti magát a magyarországi versenyen. Idén szuperprodukció színesíti a programot: a TűzTánc.

  • Bírósággal fenyegeti az EU Londont a szociális ellátás kapcsán

    Londoni értesülések szerint bírósági eljárással fenyegeti az Európai Bizottság a brit kormányt azon a címen, hogy a brit hatóságok diszkriminatívnak minősülő eljárással ellenőrzik a külföldi EU-állampolgárok hozzáférési jogát a brit egészségügyi és szociális ellátórendszerhez.

  • Erőss Zsolt édesanyja: fiam a Himalájánál is feljebb ment

    Nemcsak a csúcsokat hódítgató hegymászónak, de a gyermekét elvesztő anyának is kivételes erőre van szüksége – vallja Erőss Zsolt édesanyja, aki addig reménykedik fia életben maradásában, míg lesz akivel osztoznia ebben.

  • Fűrészfog szimbolizálja a Kaukázus hegyeit a szocsi téli olimpián

    A jövő februári szocsi téli olimpia szervezői bemutatták a játékok, illetve a szintén az orosz városban márciusban rendezett paralimpia érmeit. A medálkollekciók mintapéldányait Dmitrij Csernisenko, a szervezőbizottság elnöke és Szvetlana Zsurova gyorskorcsolyázó olimpiai bajnoknő ismertette meg a világgal a Szentpéterváron rendezett csütörtöki eseményen.

  • Megnyílt a magyar pavilon a Velencei biennálén

    A Magyarország területén előkerült, fel nem robbant bombák történetét dolgozza fel és gondolja tovább az 55. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Kiállítás magyar pavilonjának projektje; Asztalos Zsolt "Kilőtték, de nem robbant" című kiállítása csütörtökön nyílt meg Lajkó Félix koncertjével.

  • MOL Románia: újabb üzemanyag-terminál Giurgiuban

    Új üzemanyag-terminált nyitott Giurgiuban a Mol Románia. A Mol Nyrt. közleménye szerint az üzemanyag-terminál zöldmezős beruházással valósul meg, az építkezés második fázisának befejeztével a teljes befogadóképessége 7000 köbméter lesz. A Románia déli részén lévő terminál első fázisában elkészült létesítményeket csütörtökön adták át, írja az MTI.

  • Megfeledkeztek a medvékről a Déva-Lugos autópályánál

    Nem készült még egy releváns és reális környezetvédelmi hatástanulmány a Lugos-Déva autópálya építéséhez. Ha az autópálya hatástanulmány hiányában épül meg, félő, hogy a beruházás miatt olyan állatok tűnnek el az Erdélyi Szigethegységből, mint a medve, őz, hiúz és nyuszt.