Amirõl a ma szól

  • Kétnyelvű oklevelet kapnak a marosvásárhelyi magyar diákok

    Mintegy 1350 egységesített okleveleket adományoz a marosvásárhelyi általános iskolákban és középiskolákban működő magyar tagozatoknak az RMDSZ Maros megyei szervezete.

  • Albánia a vendég a Plein–Art Kortárs Művészetek Fesztiválján

    Albánia a vendége idén a Plein-Art Kortárs Művészetek Fesztiváljának péntektől vasárnapig a Ráday Kultuccában, Budapesten. A Balkán sokáig elzárt, sajátos, színes és gazdag kultúrájú országának képzőművészetét három kortárs alkotó, Majlinda Kelmendi, Zeni Ballazhi és Ilir Kaso révén ismerheti meg a közönség, az irodalmat Mira Meksi író, műfordító, publicista, a zenét Almira Emiri zongoraművész képviseli. A programsorozatot Mira Hoxha Albánia magyarországi nagykövete nyitja meg.

  • Kötelezővé teszik a Mátyás-szobrot védő kordont

    Horváth Anna alpolgármester közbenjárásával megszületett Kolozsváron a helyi rendelkezés, amely értelmében vaskordonokkal és csendőrökkel védelmeznék a főtéri Mátyás-szoborcsoportot a garázdálkodókkal szemben.

  • Kormányozhatónak látja Victor Ponta Romániát

    Románia számomra kormányozhatónak tűnik - jelentette ki csütörtökön Victor Ponta miniszterelnök arra reagálva, hogy Günther Oettinger német energiaügyi EU-biztos "majdnem kormányozhatatlannak" nevezte Romániát a Bild című lap szerdai beszámolója szerint.

  • Mazsihisz: megdöbbentő, hogy Tormay Cécile-ről neveznek el utcát Budapesten

    A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) megdöbbentőnek tartja, hogy az első zsidótörvény hatálybalépésének 75. évfordulóján Tormay Cécile-ről neveznek el utcát Budapest II. kerületében, és arra kéri Tarlós István főpolgármestert: vonja vissza a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén meghozott döntést.

  • Hétpróbás gyermeknap az Életfa szervezésében Kolozsváron

    Hetedik alkalommal szervezi meg szombaton az Életfa Családsegítő Egyesület és a Szabadság napilap hagyományos gyermeknapi rendezvénysorozatát Kolozsváron, amely az évek során messzemenően bebizonyította, hogy szükség van egy ilyen horderejű, a kolozsvári és környékbeli magyar gyermekeket megcélzó-megszólító eseményre.

  • Bringával a római kori limesen

    Először szerveznek kerékpártúrát a Római Birodalom egykori erődített védelmi vonalának (limes) Maros megyei szakaszán június elsején, a Marosvásárhely – Mikháza –Marosvásárhely útvonalon. Találkozó reggel 9 órakor a Tudor lakónegyedbeli Merkúr (Favorit) üzletháznál lesz.

  • Roma diszkriminációért bírságolják a kolozsvári önkormányzatot

    Romák elköltöztetése miatt 8 ezer lejes pénzbírságot rótt ki az Országos Diszkriminációs Tanács (CNCD) Kolozsvár polgármesteri hivatalára, írja gandul.info.

  • RefTelSz: nem pénzre van szükség, hanem emberi jelenlétre

    Fölösleg és szükség, van és nincs találkozását segíti már négy éve a Református Telefonos Szeretetszolgálat, mely az Erdély-szintű, gyors és önkéntes problémamegoldás jegyében született és dolgozik tovább.

  • Gyerekfalu június 1-jén Marosvásárhelyen

    Gyerekfalut szervez immár harmadik alkalommal 2013. június 1-jén, szombaton 10 és 15 óra között Marosvásárhelyen a kövesdombi Dávid Ferenc unitárius templom közösségi termeiben, a Regeneráció Egyesület és a Studium Alapítvány. A rendezvényen lesz egyebek mellett kézműves foglalkozások, arcfestés, bábkészítés, ügyességi vetélkedő, meseolvasás és gyerekkoncert is.

  • Obama Bush tisztviselőjét jelöli az FBI élére

    Barack Obama James B. Comey-t, George W. Bush kormányának magas beosztású igazságügyi tisztviselőjét tervezi kinevezni a szövetségi nyomozóiroda, az FBI élére. Az elkötelezett republikánus Comey jelenleg egy kockázati befektetési alap munkatársa – írja a New York Times.

  • Előadás minden verskedvelő születésnapjára

    A Csíki Játékszín május 31-én, pénteken 19 órakor a SZÜLETÉSNAPODRA című zenés versműsorral örvendezteti meg közönségét. Az előadásra a Hunyadi László Kamarateremben kerül sor.

  • Lakosságnevelő szabályzattal küzdenének a kóborkutyák ellen

    Szigorítaná a kutyatartási szabályokat Gyergyószentmiklós önkormányzata, tájékoztatott a marosvásárhelyi rádió. Az új szabályozással a kóbor állatok számát szeretnék csökkenteni.

  • ANRE: figyelembe kéne venni a lakossági jövedelmet az energiaárak szabályozásában

    A hatóságokat főként a lakosság jövedelmének a növelése kell, hogy foglalkoztassa, és nem az energia árának alacsony, „nem fedezhető” szinten való tartása, jelentette ki Niculae Havrileţ, az ANRE elnöke szerdán, a Mediafax Talks about Energy konferencián.

  • Tunéziában is félmeztelenül tiltakoztak a Femen aktivistái

    Tunéziában hajtottak végre - az arab világban első alkalommal - félmeztelen tiltakozó akciót a nők hátrányos helyzete miatt szerdán a Femen nőjogi szervezet aktivistái. A megmozdulás kisebb csetepatét eredményezett a tuniszi igazságügyi minisztérium épületénél, a három nőt őrizetbe vette a rendőrség.

  • Bemutatták a Bookfesten Demény Péter román tárcakötetét

    Demény Péter kolozsvári író Ghidul ipocritilor (Képmutatók kézikönyve) című román nyelvű tárcakötetét mutatták be szerdán Bukarestben a Bookfest elnevezésű könyvvásáron. Nyolcadik alkalommal szervezte meg a Romániai Kiadók Egyesülete a Bookfestet, amely szerdán kezdődött a fővárosban mintegy kétszáz kiadó részvételével. A könyvmustra vasárnapig tart.

  • Francois Hollande: Brüsszel ne dirigáljon Franciaországnak!

    Francois Hollande szerint Brüsszel "nem diktálhat" Franciaországnak. A francia elnök ezt azt követően mondta, hogy az Európai Bizottság szerdán azt kérte a francia kormánytól, hogy még az idén indítsa el a nyugdíjreformot.

  • Liga 1: Maah mesterhármasa döntötte el a kolozsvári derbit

    Robert Maah gyakorlatilag bebiztosította magát a jövő szezonra is a Kolozsvári CFR 1907 keretében azzal, hogy a labdarúgó Liga 1 utolsó fordulójában mesterhármast ért el a városi rivális U ellen. A vasutas alakulat 3-1 arányú győzelme ugyanakkor azt is jelentette, hogy az európai porondon remeklő csapat az utolsó pillanatban elkerülte azt a szégyent, hogy hazai pályán nyeretlenül zárja a 2013-as naptári év első felét.

  • Kolozsvárt választotta helyszínül a Politológus Vándorgyűlés

    A Magyar Politikatudományi Társaság először tartja Magyarország határain túl a legjelentősebb éves rendezvényét, a 19. alkalommal megszervezett Politológus Vándorgyűlést.