Amirõl a ma szól

  • Székelyföldi ballagásokon vett részt az oktatási és a védelmi miniszter

    Csíkszereda román nyelvű gimnáziumának és legnevesebb magyar nyelvű gimnáziumának a ballagásán vett részt pénteken Remus Pricopie oktatási miniszter és Mircea Dușa székelyföldi származású védelmi miniszter.

  • Medvegondok: trófeabiznisz lakossági érdek álcája alatt?

    A híresztelésekkel ellentétben napjainkban sokkal több az erdő és kevesebb a nagyvad Romániában, mint 25 évvel ezelőtt. Hogy mégis miért szaporodott el a vadkár az elmúlt időszakban, arra is van magyarázat: kialakult a trófeabiznisz, melyet lakossági érdekkel álcáznak a kereskedelmi vadászok.

  • "Élősködők vagyunk" nekik – serpák estek neki egy mászónak

    A héten ünneplik a 60. évfordulóját, hogy egy új-zélandi alpinista egy serpa kíséretében a világon elsőként feljutott bolygónk legmagasabb hegyére, a Mount Everestre. Egyre többen jutnak fel a Csomolungmára, de a Spiegel című lapban egy mászó a serpákkal összefüggő konfliktusok lehetséges elszaporodására hívta fel a figyelmet. A férfi és a nepáli serpák között áprilisban véres összetűzés alakult ki.

  • Németh Zsolt: a magyar-román viszony nem nulla összegű játszma

    Magyarország nem nulla összegű játszmaként, hanem kölcsönös előnyöket hordozó területként tekint a magyar-román kisebbségi, nemzetpolitikai viszonyra - jelentette ki a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek Bukarestben, miután a román külügyminisztérium és a parlament tisztségviselőivel tárgyalt pénteken.

  • Dacic Bukarestben: Románia támogatja Szerbia EU-csatlakozását

    Románia teljes mellszélességgel támogatja, hogy Szerbia minél hamarabb elkezdhesse tárgyalásait Brüsszellel az Európai Unióhoz való csatlakozásáról - jelentette ki Victor Ponta miniszterelnök pénteken Bukarestben, ahol hivatalában fogadta szerb kollégáját, Ivica Dacicot.

  • Băsescu: nem állunk készen az euróra

    A román gazdaság állami szektora nem versenyképes és „nem áll készen csatlakozni az euró-övezethez”, jelentette ki Traian Băsescu államelnök csütörtökön, úgy vélve ugyanakkor, hogy Románia 2017-2018-ban válhat „komoly jelöltté”, ha az IMF-fel és az EU-val kötött egyezmény sikeres lesz - írja a Mediafax.

  • Kosárdöntő: vereség szélére sodródott a Marosvásárhelyi BC

    Vereség szélére sodródott a Marosvásárhelyi BC a férfi kosárlabda-bajnokság döntőjében, miután csütörtökön este a ligeti sportcsarnokban 2500 fanatikus szurkolója előtt 79-85-re elvesztette a sorozat ötödik mérkőzését. A címvédő Asesoft Ploiesti 3-2-re vezet és vasárnap hazai pályán szerezheti meg a bajnoki aranyhoz szükséges negyedik győzelmet.

  • Szaharai por került Románia légterébe

    Az Országos Meteorológiai Intézet tájékoztatása szerint a következő két napban az ország fölött szaharai eredetű porszemcsék keveredhetnek a légtérbe és vörösre színezhetik az esőt. Az atmoszferikus mozgások következtében az Arab-félsziget, Törökország, a Fekete-tenger és Balkán-félsziget fölött sodródott Románia fölé a szaharai eredetű por, apró homok.

  • Módosul a schengeni egyezmény: két évre is lezárhatók a határok?

    Úgy módosul a schengeni egyezmény, hogy legtöbb két évre visszaállíthatják a határellenőrzést az EU tagállamai 2014 őszétől, ha bevándorlási hullámtól tartanak – idézte a Spiegel információit pénteken a HotNews.

  • A Kancsendzönga hótakarója lesz Erőss Zsolt és Kiss Péter sírja

    Lefújták csütörtökön a Kancsendzönga csúcs közelében május 20-án eltűnt öt hegymászó, köztük Erőss Zsolt és Kiss Péter utáni kutatást - közölte a myrepublic.com nepáli hírportál. Közben megérkezett a nepáli fővárosba a magyar expedíció két tagja.

  • Lépten-nyomon gyereknapoznak szombaton Csíkszeredában

    Autó- és repülőmodellező versenyt szerveznek a csíkszeredai városi sportcsarnokban szombaton délelőtt 11 órától, a vetélkedőre azok a gyerekek nevezhetnek be, akik 1/10 méretarányú modelleket hoznak magukkal. A versenyt követően távirányítású modellautó vezetésében is kipróbálhatják magukat a gyerekek.

  • Drágul a reklám és a „szabadság” Szatmáron

    Szatmárnémeti helyi önkormányzata úgy döntött, a jövőben többet kell fizetni a válásért – írja a szatmar.ro.

  • Nyárára kész lesz a támogatott gyógyszerek jegyzéke

    Augusztus elsejétől érvénybe léphet a támogatott gyógyszerek új jegyzéke, jelentette be csütörtökön Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter.  A tárcavezető szerint a lista június közepéig elkészül, ezt követi majd a szakemberek általi véleményezés.

  • A gazdasági válság 1600 napja Romániában

    Ha 2009 elejét tekintjük a romániai gazdasági-pénzügyi válság kirobbanása kezdetének, akkor az ország nagyjából 1600 napja van kritikus helyzetben. Eközben Romániában két Boc-kormány, egy Ungureanu-kabinetje került hatalomra, és immár a második Ponta-kormány idejét járjuk.

  • Cáfol az érettségi segédanyagokat forgalmazó cég

    Elutasítja a Csalás mesterfokon: fantomcég árusít érettségi puskát a világhálón című írásunk több állítását Buzogány Attila, a szászfenesi székhelyű Presstern Solutions Kft. ügyvezetője.

  • Lerombolt templom – felépült gyülekezet Brassóban

    Ötven évvel ezelőtt a proletárdiktatúra idején három nap alatt rombolták le Brassó egyetlen református templomát, amely Alpár Ignác tervei alapján épült a 19. század végén. Vasárnap, június 2-án 13 órakor kezdődő ünnepi istentisztelet keretén belül emlékeznek a szomorú eseményre a belvárosi egyházközség gyülekezetében, az Andrei Şaguna utcában, ahol emléktáblát is avatnak.

  • Eldőlt: a Rapid és a Kolozsvári U másodosztályos lesz

    Már csak a Lausanne-i Nemzetközi Sportbíróság (CAS) jöhet a Bukaresti Rapid, a Kolozsvári U és a CS Turnu Severin  segítségére és mentheti meg a másodosztályba való visszasorolástól az első két csapatot (a Turnu Severin a kieső 15. Helyen végzett a labdarúgó Liga 1-ben – szerk. megj.), ugyanis a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) fellebbviteli bizottsága megerősítette az a korábban hozott döntést, amely súlyos anyagi gondok miatt megvonta a három alakulat Liga 1-es indulási jogát.

  • Magyar előadások a Galactoria fesztiválon

    Szombaton veszi kezdetét a kolozsvári Színház és Televízió Kar végzős hallgatóinak 10 napon át tartó fesztiválja, a GALACTORIA, mely idén ünnepli 10. kiadását. A fesztiválon színielőadásokat, egyéni esteket lehet megtekinteni, ugyanakkor a végzős színészhallgatók és tanáraik háromévnyi munkájának eredményét egy, erre az alkalomra felavatott kiállítás is bemutatja.

  • Péntek estig tartó árvízriadó érvényes tíz megyében

    Sárga jelzésű árvízriadót bocsátottak ki a hidrológusok Suceava, Neamţ, Iaşi, Vaslui, Botoşani, Máramaros, Hunyad, Bihar, Arad és Fehér megyék folyóira, a riadó csütörtök délutántól péntek estig érvényes, írja a Mediafax.

  • Borbély: küszöbcsökkentés helyett háromnapos szavazás az alkotmányról

    Határozottan ellenzi az RMDSZ a népszavazások érvényességi küszöbének 50 százalékról 30 százalékra való csökkentését – szögezte Borbély László a politikus sajtóirodájának pénteki közleménye szerint.