Amirõl a ma szól

  • Elvesztette képviselői mandátumát a három évre elzárt Gigi Becali

    Elvesztette képviselői mandátumát a három éves börtönbüntetését töltő Gigi Becali. A döntést Miron Mitrea, az alsóház szerdai plenáris ülésének elnöke jelentette be.

  • Együtt ünnepeltek a besztercei és a Hargita megyei magyarok

    Tizenharmadik alkalommal szervezték meg a Besztercei Magyar Majálist a Schullerwald erdő szélén a hét végén. Hargita Megye Tanácsa Összetartozunk szórványprogramjának támogatásával a csíkszeredai Zugtánc néptánccsoport fellépése, valamint a Role zenekar koncertje színesítette a besztercei magyarság idei ünnepét.

  • Húszezren ünnepelték Bukarestben a Steaua 24. bajnoki címét

    Húszezren ünnepelték kedd este Bukarest központjában a Steaua labdarógócsapat 24. bajnoki címét. A fővárosiak diadalát beárnyékolja a csapat tulajdonosának, Gigi Becalinak a letartóztatása, ugyanis amennyiben a Legfelsőbb Bíróság vétkesnek találja a „bőrönd-dossziéban", akkor az UEFA nyomására akár másodosztályba is sorozhatják a román rekordbajnokot.

  • Eőadássorozattal és színészbállal zárul az évad Váradon

    Miniévaddal zárja az évadot a nagyváradi Szigligeti Színház. Az utolsó előadást - My Fair Lady - követően kiosztják a Nívódíjakat, az Életműdíjat és a Közönségdíjat is, majd színészbálon táncolhatják ki magukból az évad során felgyűlt jó és rossz élményeket a társulat tagjai és a hűséges közönség.

  • Sikeresen zárult a XVI. Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia

    Díjátadó gálával lezárult a XVI. Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia. Az ünnepség a ContemporARTis Transylvaniae koncertjével kezdődött, majd a köszöntő beszédek következtek.Vetési Imola, az ETDK főszervezője, Szabó Árpád Töhötöm, a KMEI elnöke, Rés Konrád, a KMDSZ elnöke, Weiszburg Tamás, az Országos Tudományos Diákköri Tanács alelnöke, majd Soós Anna, a BBTE Magyar tagozatért felelős rektorhelyettese üdvözölte az egybegyülteket.

  • Budapesten mutatkoznak be a Dívák

    Budapesten a Bakelit Multi Art Centerben vendégszerepel a kolozsvári GroundFloor Group csütörtökön, május 30-án este 8 órakor a DÍVÁK című előadással. Az előadás műfajilag a tánc és a színház között helyezkedik el, és egyenlő hangsúllyal léteznek benne a mozdulatok, a színészi jelenlét, a vetítés és az erre az alkalomra kevert hangzásvilág.

  • Meghirdette támogatási programját a Nyilas Misi Egyesület

    A kolozsvári székhelyű Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület meghirdette idei pályázati felhívását hátrányos helyzetű, tehetséges tanulók támogatására a 2013-14-es tanévre. A pályázatok beérkezési határideje 2013. július 31.

  • Jaj annak az országnak, amely üvegkirályoktól fél

    A Maros megyei múzeum meghívására a szabadkai Városházáról tartott előadást Marosvásárhelyen a Bernády Házban Ninkov K. Olga szabadkai művészettörténész.  

  • Kulturális és Tudományegyetem lett az egykori Népi Egyetem Vásárhelyen

    A Marosvásárhelyi Napok keretében mutatták be a sajtónak kedden a Kulturális és Tudományegyetemet, amely az egykor Népi Egyetem néven ismert intézmény jogutódja.

  • Brüsszelben is bemutatták a volt finn miniszter csángókról szóló könyvét

    A múlt szeptemberi siófoki Finnugor Népek VI. Világkongresszusát követően szerdán Brüsszelben, az Európai Parlamentben is bemutatták Tytti Isohookana-Asunmaa egykori finn kulturális miniszternek a csángókról írt, Csángó körkép című könyvét.

  • Francia bravózás Dijonban a kolozsváriaknak

    A Théâtre Dijon Bourgogne meghívására május 25-én és 26-án két alkalommal játszotta a Kolozsvári Magyar Színház társulata a Don Juan ünnepélyes vacsorája című előadást a dijoni Théâtre en Mai nemzetközi színházi fesztivál 24. kiadásán. A fesztivál idei „házigazdája”  Matthias Langhoff rendező volt.

  • Vasárnap visszaállítják a segesvári Petőfi-szobrot

    Petőfi Sándor mellszobrának visszaállítási ünnepségére június 2-án, vasárnap 12 órától kerül sor segesvári Petőfi-parkban. Az öt éve, földcsuszamlás miatt eltávolított szobor újraállítása szimbolikus jelentőségű Segesvár és környéke szórványmagyarsága számára.

  • Üzenet Erdélyből: légy erős Hilda, Gerda, Csoma

    Szívszorongató, de ugyanakkor hegymászókhoz méltó megemlékezéseken vettek búcsút kedd este Erdély 12 településén az Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE) hívására a 8586 méteres Kancsendzönga sikeres megmászása után eltűnt csíkszeredai születésű Erőss Zsolttól és hegymászótársától, Kiss Pétertől.

  • A felvidéki magyarok közel fele a Fideszre szavazna 2014-ben

    A szlovákiai magyarok 34 százaléka nem venne részt egy magyarországi választáson. A pártválasztók között azonban tarolna a Fidesz, különösen a Magyar Koalíció Pártja (MKP) szavazóinak körében. A Hídra szavazók inkább a magyarországi baloldallal rokonszenveznek.

  • Amerikai fegyverrendszerek terveihez fértek hozzá kínai hackerek

    Kínai hackerek fértek hozzá a legérzékenyebb és legfejlettebb technikát képviselő amerikai fegyverrendszerek terveihez - közölte kedden a The Washington Post egy, a Pentagon számára elkészített jelentésre és washingtoni kormányzati forrásokra hivatkozva.

  • Erdőtűz miatt ezreket evakuálnak Dél-Kaliforniában

    Erdőtüzek miatt körülbelül 4 ezer embert kellett evakuálni a dél-kaliforniai Santa Barbara megyében – közölte honlapján kedden az NBC televízió.

  • TESZT gerlék, zöldségek, fordítások káoszában

    Hét közben is hétvégi hangulat van Temesvár belvárosában, különösen pedig a Csiky Gergely Színház körül, ahol napi két-három előadással, koncertekkel, napközben pedig tematikus beszélgetésekkel zajlik a TESZT. A Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó hatodik kiadása minden eddiginél mozgalmasabb, és erre jó oka van a színháznak: a Bega-parti társulat ugyanis idén ünnepli fennállásának 60-ik évfordulóját.

  • Másfél év után újraaszfaltozzák az Arad-Temesvár autópályát

    Újra kell aszfaltozni másfél év után az Arad és Temesvár közötti mintegy 30 kilométeres autópályaszakaszt, miután az útburkolat több helyen megrepedezett.

  • Ismét távol-keleti turnén az Osonó Színházműhely

    Kedden újabb kéthónapos távol-keleti turnéra indult a Osonó Színházműhely. A sepsiszentgyörgyi társulat tagjai már-már „hazajárnak” Thaiföldre. Ezúttal a négyhetes thaiföldi turnéjuk mellett műhelymunkát is vezetnek a bangkoki egyetemen és a Moradokmai színházi iskolában.

  • Magyar neveket is kér az Igen, tessék! a román Coca-Colára

    A magyar nyelv „egyenjogúsításáért" küzdő Igen, tessék! mozgalom kedden arra szólította fel a Coca-Cola romániai leányvállalatát, hogy májusban indított egyedi kampányában - a márkanév mellett keresztneveket is felírnak a palackra - vegye figyelembe azt, hogy Erdélyben jelentős számú magyar is él és kínáljon szénsavas italt az Istvánoknak, Jánosoknak, Ildikóknak, Enikőknek, Andrásoknak, Sándoroknak és Éváknak is.