Amirõl a ma szól

  • Kelemen: fontosabb a helyiek jövője a Schweighofer érdekénél

     A helyi kisvállalkozók jövője fontosabb, mint az osztrák Holzindustrie Schweighofer azon érdeke, hogy Rétyen fafeldolgozó gyárat építsen - nyilatkozta Sepsiszentgyörgyön Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke.

  • A magyar jogrend átalakítását bírálja a Human Rights Watch

    Bírálta a magyar jogrend 2010 óta lezajlott átalakítását a Human Rights Watch (HRW) csütörtökön kiadott, Magyarországgal foglalkozó jelentésében, uniós nyomásgyakorlást javasolva annak érdekében, hogy a magyar jogrendszer ismét megfeleljen az ország nemzetközi kötelezettségeinek.

  • Halasztással kezdődött a Mikó-per a legfelső bíróságon

    Halasztással kezdődött csütörtökön a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium újraállamosításáról szóló per, amelyben három vádlottat börtönbüntetésre ítéltek.

  • Forgalomkorlátozás a csíksomlyói búcsú idején

    Mint minden évben, az idei pünkösdi csíksomlyói búcsú idején is különleges forgalmi korlátozások lesznek érvényben Csíkszeredában, Csíksomlyón valamint a búcsúhely közvetlen szomszédságában lévő településeken.

  • Elveszíthet egy szenátori mandátumot az RMDSZ

    Olosz Gergely lemondásával elveszíthet egy szenátori mandátumot az RMDSZ. Hamarosan életbe lép ugyanis a honatyák jogállását szabályozó törvény, amely szerint egy mandátum megüresedése esetén nem írnak ki időközi választásokat azokban a választókerületekben, ahonnan két képviselő vagy szenátor jutott be a parlamentbe.

  • Újabb tenger alatti földgázmezőt találtak az izraeli partoknál

    Az izraeli Delek csoport és a Noble Energy nevű vállalat jelentős gázkészletekre utaló jelekről számolt be a Karís 1, vagyis Cápa 1 nevű területen 4790 méterrel a tenger alatt, a Haifától 75 kilométerre északnyugatra végzett próbafúrásoknál. Az első becslések szerint 80-100 milliárd köbméter gázt tartalmaz az újonnan feltárt gázmező, amelynek nagyságát eredetileg csak 56 milliárd köbméternyinek vélték.

  • Könyvtárat neveztek el Sepsiszentgyörgyön Domokos Gézáról

    Sepsiszentgyörgyön könyvtárakat neveztek el Domokos Géza íróról és Teleki Domokos történészről. A Székely Mikó Kollégium épületeinek korszerűsítése révén modern teret alakítottak ki az iskola ifjúsági könyvtára számára, amelyet Domokos Gézáról neveztek el.

  • Harmincöt banival nő az ételjegy értéke

    Kilenc lejről 9,35-re emelik az ételjegek értékét, valamint 400 lejről 420 lejre emelkedik az összeg, amelyet a munkáltatók adhatnak az alkalmazottaknak bölcsődei jegyek formájában.

  • Rogán Antal képviseli a Fideszt az RMDSZ kongresszusán

    Rogán Antal frakcióvezető képviseli a Fideszt az RMDSZ május 25-i csíkszeredai kongresszuson – tájékoztatott csütörtökön Kovács Péter kongresszusi biztos.

  • Ipsos: 48 százalékon a Fidesz a biztos szavazók körében

    A biztos pártválasztók - akik ezúttal is szerény méretű, a magyar választópolgárok háromtizedét magában foglaló csoportot alkotnak - körében a Fidesz vezet 48 százalékkal, a második az MSZP 26 százalékkal, a Jobbik 14 százalékkal a harmadik helyen áll. Az aktív és elkötelezett választók 7 százaléka sorakozik fel az Együtt 2014-PM mögé, míg az LMP-re ebben a körben 2 százalék, a DK-ra 1 százalék voksolna.

  • TIFF-kóstoló: világbajnok gyermekfilmek Kolozsváron

    A TIFF-nél korábban, már május 20-án megkezdődik a fesztivál gyermekeknek szóló programja, az EducaTIFF. A legfiatalabb közönségnek szóló mozik között egy olyan alkotást is vetítenek az előbemutatók hetén, amelyet az idén Oscar-díjra jelöltek.

  • Ötszáz erdélyi gyermek mehet az Erzsébet-táborba

    A magyarországi Erzsébet-program által lehetővé tett nyári táborban idén 500 szórvány és nehéz anyagi körülmények között élő gyermek vehet majd részt. Erről, valamint a nyári pedagógus-továbbképzésekről tartott sajtótájékoztatót szerdán Csíkszeredában a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ).

  • Rui Tavares hajlandó pontosítani jelentéstervezetét

    Megkapta a magyar kormány észrevételeit, és ahol ténybeli tévedések vannak, ott természetesen hajlandó módosítani, pontosítani és kiegészíteni jelentéstervezetét Rui Tavares. A portugál, zöldpárti európai parlamenti (EP-) képviselő, az alapjogok magyarországi helyzetét vizsgálni hivatott jelentés készítője ezt maga mondta az MTI-nek szerdán Brüsszelben adott exkluzív interjúban.

  • Mircea Sandu: az RMDSZ ki akarta zárni a román szurkolókat

    Megkönnyebbüléssel fogadta a román sajtó, hogy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) nem tiltotta ki a nézőket a román labdarúgó-válogatott következő, Magyarország elleni világbajnoki selejtezőmérkőzéséről.

  • Törvényesítenék az osztálypénz gyűjtését

    Hivatalos keretbe foglalná az osztálypénz gyűjtését Remus Pricopie tanügyminiszter. Ezt egy szerda esti televízióadásban nyilatkozta a tárcavezető. Szerinte erre azért van szükség, mivel nagyon kevés pénz jut a közpénzekből az oktatásnak, így a romániai oktatásban a magánszférából is várnak támogatást, ezt pedig gördülékenyebbé és hivatalossá kellene tenni.

  • Orbán Balázs-díj Székelyföld értékeinek megőrzéséért

     Három műemlékvédő egyesület kapta meg az idei Székelyföldi Orbán Balázs-díjat. A rangos elismerést 2011 óta nyújtja át a három székely megye azoknak, akik – a névadó nyomdokaiba lépve – sokat tesznek az egységes Székelyföld-kép kialakításában, a térség sajátos hagyományaira alapozott modernizációban.

  • Úszómaratonnal gyűjtenek kisbuszra Marosvásárhelyen

    Az Alpha Transilvana Alapítvány csapata a 2013-as marosvásárhelyi Swimathonon a Kitartás nappali központba járó gyerekek szállításához nélkülözhetetlen kisbusz megvásárlására gyűjt. Az úszók a két évvel ezelőtt elkezdett projektet szeretnék megvalósítani.