Amirõl a ma szól

  • Brassai Zsombor: a gettósítás nem a helyes magyar stratégia

    „Nem hiszem, hogy a gettósítás − az, hogy önálló magyar iskolákban, kulturális intézményekben és különféle szerveződésekben gettósítjuk magunkat − lenne a helyes marosvásárhelyi magyar stratégia. Az európai szellemű együttélés stratégiáját még nem próbáltuk ki, úgy vélem egy olyan interetnikus, urbánus térben, mint Marosvásárhely, ez a szemlélet szavatol jövőt”− mondta Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke marosvásárhelyi intézményvezető pedagógusok keddi tanácskozásán.

  • Okos és kíváncsi gyerekeknek: tudományos játszóház Kolozsváron

    Érdekes, interaktív kísérleteket lehet kipróbálni, parabolaantennába suttogni és a közönség-kedvenc kísérleteket is újból végig lehet követni szombaton, a fizikus diákok és tanárok által szervezett tudományos játszóházban.

  • Évente 2000 közalkalmazottat bocsátanak el 2018-ig

    A kormány több mint 10 ezer alkalmazott elbocsátását tervezi az állami vállalatoktól 2018-ig - derül ki egy kormányzati dokumentumból. A Mediafax hírügynökség emlékeztet, hogy a kormány egyik korábban elfogadott sürgősségi kormányrendeletéről van szó, amelyről eddig nem lehetett tudni, hogy hány dolgozó elbocsátásával számol.

  • Tehetséges tanulókat díjaztak Marosvásárhelyen

    A megyei, területi, országos és nemzetközi versenyeken díjazott tanulókat tüntették ki szerdán a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceumban. A díjazás évek óta hagyomány az iskolában, az idén először nevet is kapott az esemény: a Tehetség napjának nevezték el ezt a napot.

  • Hosszabb vakációval lendítenék fel a tengerparti turizmust

    A nyári szünet meghosszabbítását kérik a romániai turisztikai cégek az oktatási minisztériumtól. Ezt azzal indokolják, hogy a tengerparti üdülőszezon június közepén kezdődik, így a gyermekes családok lemaradnak a szezon előtti árkedvezményekről.

  • Hogyan módosítaná az RMDSZ a román alkotmányt?

    A nemzeti kisebbségek államalkotó tényezőként, illetve nyelvük regionális nyelvként való elismerését szorgalmazza az RMDSZ az alkotmánymódosítási javaslatai között, amelyeket a szövetség parlamenti frakciói kedden hivatalosan is beterjesztettek az illetékes bizottságnak – közölte szerdai kolozsvári sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor.

  • Végre megszületett a robogós vizsga módszertana

    A kormány négyhónapnyi késéssel ad lehetőséget a robogó tulajdonosoknak, hogy megszerezzék a hajtási jogosítványt. Mint arról beszámoltunk, január 19-től csak jogosítvánnyal lehet robogózni a közutakon, azok vezetéséhez AM kategóriájú jogosítvány szükséges. Kivételt jelent az, aki rendelkezik más kategóriájú jogosítvánnyal, így nem kell robogós hajtásit szerezzen.

  • Rio Ferdinand visszavonult az angol válogatottból

    Az angol Labdarúgó-szövetség (FA) hivatalos honlapján tudatta: visszavonult a válogatott szerepléstől Rio Ferdinand, a Manchester United rutinos védője. A 81-szeres válogatott védő kedden közölte végleges döntését Roy Hodgson szövetségi kapitánnyal.

  • Kiállnak a Fidesz-kormány mellett a Kárpát-medencei családszervezetek

    A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége felkéri a magyar kormányt, hogy az esetleges uniós törekvésekkel szemben továbbra is álljon ki a határon túli magyarságért és a magyar családok védelmében tartsa fenn a családi adókedvezményt, folytassa a rezsicsökkentést.

  • Vásárhelyi órák a Bolyai Klubban

    Vásárhelyi órák címmel szervez középiskolásokat megszólító, iskolán kívüli foglalkozásokat a Bolyai Klubban a Marosvásárhelyi Kulturális Központ, partnerségben a Látó szépirodalmi folyóirattal. A foglalkozások célja, hogy az iskolai tantervet kiegészítve megismertesse a diákokat a Marosvásárhely szellemi értékeivel, történetével, neves személyiségeivel. A május folyamán irodalom és klasszikus zene témakörében tartott interaktív foglalkozás május 16-án startol, amelyen Vida Gábor író, a Látó szépirodalmi folyóirat szerkesztője a Bolyai Farkas Elméleti Líceum diákjaival találkozik.

  • Felmérés: a szavazatok 39 százalékát kapná a Fidesz-KDNP

    A Nézőpont Intézet legfrissebb, a trafikügy megjelenését követő első közvélemény-kutatása szerint a választásra jogosultak körében az utóbbi hónapban sem változott kormánypártok népszerűsége. Mint kifejtették: egy most vasárnap esedékes választáson a jogosultak 61 százaléka venne részt, körükben pedig a leadott szavazatok 39 százalékát a Fidesz-KDNP szerezné meg

  • Victor Ponta részt vesz az RMDSZ kongresszusán

    Victor Ponta miniszterelnök is részt vesz az RMDSZ jövő szombati csíkszeredai kongresszusán – közölte szerdai kolozsvári sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor.

  • Nem lesz többé noszolyi sajt, bezárják a cegei gyárat

    Megszűnik a híres noszolyi sajt gyártása. A kolozsvári Napolact tejfeldolgozó vállalat többségi tulajdonosa, a FrieslandCampina cég kedden úgy döntött, csökkent a kereslet a sajtkülönlegességek iránt, ezért bezárja a cegei gyártóvonalát. A kisüzemnek 12 alkalmazottja van, mindannyian helybéliek. 

  • Nem élhetek muzsikaszó nélkül – bemutató Kolozsváron

    Móricz Zsigmond klasszikus drámája, a Nem élhetek muzsikaszó nélkül bemutatójára kerül sor Hatházi András rendezésében, pénteken, május 17-én este 7 órától a Kolozsvári Állami Magyar Színház nagyszínpadán. A szöveghű előadást élőzene kíséri, a főszerepeket Farkas Loránd és Imre Éva játssza.

  • Részegen nézte meg a koronázási ékszereket Milos Zeman?

    Részeg volt-e Milos Zeman cseh államfő, amikor a múlt csütörtökön az orosz nagykövetségi fogadás után a prágai várban részt vett a cseh koronázó ékszerek kamrájának ünnepélyes megnyitásán? Ezt boncolgatja a napokban a cseh sajtó, miután az ünnepi aktusról időközben nyilvánosságra került videókon bizonytalanul lépkedő, dülöngélő, s olykor zavarosan beszélő Zeman látható.

  • Bajnokin is játszhat a műlábú futballista (VIDEÓ)

    A 20 éves osztrák Martin Hofbauernek egy daganat miatt kellett amputálni az egyik lábát. A futballal azonban nem hagyott föl: most művégtaggal játszik, és a FIFA engedélyével már bajnoki mérkőzésen is pályára léphet.

  • Lassabban nőtt a magyarnál a román gazdaság az első negyedévben

    Fél százalékkal nőtt 2012 utolsó negyedévéhez képest a román gazdaság 2013 első negyedévben - közölte szerdán a statisztikai intézet.

  • Benyújtotta alkotmánymódosító javaslatait az RMDSZ

    Az RMDSZ frakciói kedden benyújtották alkotmánymódosító javaslataikat a parlamenti alkotmánymódosító bizottsághoz – tájékoztatott szerdán a szövetség sajtóirodája.

  • Észak-Koreában ragadt áruit követeli vissza Dél-Korea

    Dél-Korea felszólította Észak-Koreát szerdán, hogy kezdjenek tárgyalásokat a bezárt keszongi ipari övezetben maradt nyersanyagok és készáruk visszaadása ügyében.