Amirõl a ma szól

  • Erdélyi kortárs drámák vendégjátéka Magyarországon

    Három erdélyi kortárs drámát mutat be Magyarországon a marosvásárhelyi Yorick Stúdió. A Bányavirág, a Bányavakság és A Tér című produkciókat ezúttal Miskolcon, illetve Budapesten láthatja a közönség.

     

  • Kibelezte ellenségét egy szíriai felkelő

    Széles körű felzúdulást váltott ki Szíriában és nemzetközi szinten is egy kedden nyilvánosságra került videofelvétel, amelyen egy ellenzéki fegyveres kimetszi egy elesett kormánykatona belső szerveit.

  • Hamufelhőt és köveket lövellt a magasba a Popocatépetl vulkán

    Több mint három kilométeres magasságba hamufelhőt, egy kilométerig pedig köveket is lövellt kedd este a mexikói Popocatépetl vulkán. A katasztrófavédelmi szervek ennek ellenére nem emeltek az érvényben lévő (hármas) riasztási szinten, amelynek következő fokozata már a környező lakosság kitelepítése lenne. Ez mintegy 11-12 ezer ember távolabbra utaztatását jelentené, amelyet szükség esetén a hadsereg végezne el.

  • Szili Erdélyben: a magyar pártok „ne szedjék szét" a határon túliakat

    A magyarországi társadalmon belüli és a határokon átnyúló magyar-magyar együttműködés fontosságát hangsúlyozta kedden este a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) kolozsvári székházában tartott, nemzetpolitikáról szóló előadásában Szili Katalin.

  • KMKF: biztonság kell a magyar választásra regisztrálók számára

    Teljes adatvédelmet és biztonságot kell nyújtani a magyarországi választásokon való részvételre külföldön regisztrálók számára – mondta el Potápi Árpád a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) Állandó Bizottságának elnöke kedden, azt követően, hogy a választási törvény végrehajtásáról tárgyalt a bizottság a Parlamentben.

  • Románia támogatja az európai főügyészi hivatal létrehozását

    Románia támogatja az európai főügyészi hivatal létrehozását, amely egységes eljárást honosítana meg az uniós támogatásokkal kapcsolatos visszaélések és más bűncselekmények felderítésében - közölte kedden Traian Băsescu államfő, miután fogadta Giovanni Kesslert, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) vezetőjét.

  • RMDSZ: alkotmányellenes az egészségügyi közbeszerzések központosítása

    Az Alkotmánybíróságon támadja meg az RMDSZ azt kedden elfogadott törvényt, amely az egészségügyi minisztérium hatáskörébe helyezi vissza a közbeszerzési folyamatok lebonyolítását.

  • Borboly: rosszakaróim juttatnának rácsok mögé

    "A rosszakaróim akarnak rácsok mögé juttatni" – jelentette ki kedden Borboly Csaba az újságíróknak, miután a Marosvásárhelyi Táblabíróság elutasította kedden a korrupcióellenes ügyészségnek azt a kérését, hogy a hivatali visszaéléssel gyanúsított Hargita megyei tanácselnököt és három feltételezett tettestársát helyezzék 29 napos vizsgálati fogságba.

     

  • Borboly a maszol.ro-nak: lehallgatták a telefonbeszélgetéseimet

    Hónapokon keresztül lehallgattatta az ügyészség a hétfőn őrizetbe vett, majd kedden szabadlábra helyezett Hargita megyei tanácselnök telefonbeszélgetéseit – tudtuk meg a politikustól, akit hazautazása közben értünk el telefonon.

  • Weszely Tibort ünnepelték Marosvásárhelyen

    A marosvásárhelyi Bolyai-kutatót, középiskolai és egyetemi tanárt, dr. Weszely Tibor matematikust köszöntötték hétfőn este barátai és pályatársai a Bolyai János Tudomány és Technika Házában abból az alkalomból, hogy a közelmúltban a Magyar Tudományos Akadémia Arany János életműdíjjal tüntette ki több évtizedes tudományos munkásságának elismeréseként.

  • Youth Kolozsvár 2015: teljes összefogás civil és politikai szinten

    Partneri kapcsolat kialakítása a jelszó a 2015-ben esedékes Kolozsvár – Európa Ifjúsági Fővárosa projekt megvalósításában – derült ki a Bulgakov Irodalmi Kávéházban kedd délelőtt tartott sajtótájékoztatón.

  • Ősbemutató és Móricz-klasszikus a kolozsvári színházban

     Móricz Zsigmondtól a „Nem élhetek muzsikaszó nélkül”-t és Máté Angi Mamó című regényének színpadi adaptációját, a Csipkét mutatja be az évad utolsó előadásaiként a Kolozsvári Állami Magyar Színház.

  • Facebookon keresztül keres támogatókat a kolozsvári „refi”

    A szükség kreativitást eredményez, ennek szellemében két felhívást is közzétett a napokban a Kolozsvári Református Kollégium a Facebook oldalán. Mivel a kollégium épületeit és telkét csak részben szolgáltatta vissza a román állam, az iskola vezetősége és véndiákjai a virtuális teret használják a szükséges anyagi források gyűjtésére ahhoz, hogy a lehetőségekhez mérten jobb körülményeket biztosítsanak a diákoknak.

  • Még sincs kőbe vésve az alkotmány 1-es cikkelye?

    Módosíthatónak tartja a kormányfő az alkotmány 152-es cikkelyét, amely többek között a Románia nemzetállamiságára vonatkozó egyes cikkely megváltoztatását is korlátozza. Varga Attila alkotmányjogász szerint Victor Ponta gondolatmenete alkotmányjogi szempontból problematikus.

  • Hárompárti koalíció Németországban?

    Az Alternatíva Németország Számára (AfD) népszerűsége azt mutatja, hogy nyitottabb, hatpárti rendszer alakulhat ki az országban, így a hagyományos kétpárti helyett hármas koalíció jöhet létre – vélik politikai elemzők.

  • Frízföldi politikussal egészült ki a kisebbségi kezdeményező bizottság

    Hetedikként csatlakozott az RMDSZ, a Dél-Tiroli Néppárt és az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója által alapított európai polgári kezdeményezési bizottsághoz Jannewietske Annie de Vries, a Nyelvi Sokszínűséget Támogató Hálózat, NPLD elnöke. A hollandiai Frízföldön élő munkáspárti politikus a tartományi kormányzat minisztere, a fríz városok vezető testületének a tagja.

  • Papok is népszerűsítik az uniós támogatásokat

    A papok is népszerűsítik az európai uniós támogatásokban rejlő lehetőségeket, miután a román mezőgazdasági minisztérium együttműködési megállapodást kötött a román ortodox egyházzal.