Amirõl a ma szól

  • UNITER-díjas Hatházi András

    A legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat kapta Hatházi András, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művésze a Brack bíró megformálásáért a Hedda Gabler című előadásban. Henrik Ibsen drámáját a kolozsvári színpadon Andrei Serban vitte színre.

  • UNITER-díjas Györgyjakab Enikő és Hatházi András

    A legjobb férfi és a legjobb női mellékszereplőnek járó elismerést is a Kolozsvári Állami Magyar Színház két színésze kapta, mindketten a Hedda Gabler című előadásban nyújtott alakításért: Hatházi András Brack bíró és Györgyjakab Enikő Elvstedné szerepéért.

  • Országhódításra készül a HungaroMagyarázatok

    Sepsiszentgyörgy után Brassóban, majd Kolozváron mutatkozik be "offline üzemmódban" a HungaRomagyarázatok - árulta el hétfőn a román-magyar közeledést szolgáló projekt egyik értelmi szerzője, Alexandra Damian. Lapunknak elmondta, háromszéki bemutatkozásuk nagy sikernek örvendett.

     

     

  • Lemondott szenátori mandátumáról Olosz Gergely

    Lemondott hétfő délután szenátori mandátumáról Olosz Gergely. Lépését az RMDSZ politikusa a felsőház plénuma előtt jelentette be. A háromszéki szenátor azzal indokolta lemondását, hogy az elmúlt időszakban lejárató kampány indult ellene, amely azonban az RMDSZ-t célozza.

  • A Schweighofer megkapta az urbanisztikai bizonylatot Rétytől

    A rétyi önkormányzat jóváhagyta a Holzindustrie Schweighofer fafeldolgozó gyár létesítéséhez szükséges urbanisztikai bizonylat kiállítását. Ezt megelőzően a község vezetése a hozzá tartozó öt településeken közvélemény kutatást végzett, aláírásokat gyűjtött.

  • Először rendeznek gyermekbúcsút Erdélyben

    Először tartanak Erdélyben gyermekbúcsút. A gyermek Jézus ünnepét június 1-jén, a nemzetközi gyermeknapon tartják – jelentette be Böjte Csaba szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője Budapesten, ahol a Magyar Tudományos Akadémián, a Gutmann Fórum Klub első összejövetelének volt a vendége hétfőn.

  • Őrizetbe vették Borboly Csaba megyei tanácselnököt

    Döbbenetet váltott ki az RMDSZ-ben, hogy 24 órára őrizetbe vette hétfőn délután az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Borboly Csabát. Hargita Megye Tanácásnak elnöke elleni hivatali visszaélés és okirat-hamisításra való felbujtás gyanúja miatt indult el bűnvádi eljárás.

     

     

  • A magyar szempontokat mellőzve kérték a MOGYE akkreditációját

    A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) rektorátusa hétfőn a magyar tagozat szempontjait figyelmen kívül hagyva küldte el Bukarestbe az intézmény akkreditációs dossziéját - tájékoztatta az MTI-t az intézmény magyar rektorhelyettese.

  • Hagyományteremtő Kalotaszegi Magyar Napok

    Május 31. és június 2. között Kalotaszegi Magyar Napokat tartanak Bánffyhunyadon az eddig három nyarat megért Kolozsvári Magyar Napok és az első Kalotaszegi Legényes Néptáncverseny szervezői, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és civil szervezetek kezdeményezése nyomán.

  • Euroliga: megvédte címét az Olympiakosz Pireusz

    Az Euroliga Final Fourját megint a görög Olimpiakosz nyerte, tavalyhoz hasonlóan idén is úgy, hogy a fogadóirodáknál a legesélytelenebbnek tartották Vasszilisz Szpanuliszékat. A történet még ennél is cifrább, hiszen a londoni döntőben 17 pontos hátrányból nyert igen simán a hellén had, miután egy éve 19 egységnyi differencia után fordított az Olimpiakosz!

  • Európai polgáriság: ismeretlen jogaink

    Az Európai Unióban élő nemzeti kisebbségekről, a nyelvi sokszínűségről és a kisebbségek jogairól szervezett hétfő délelőtti kerekasztalbeszélgetés Marosvásárhelyen a tizenegyedik alkalommal megrendezett Civil Szervezetek Vására egyhetes rendezvénysorozatába illeszkedett.

  • Autonómia: önkritikát gyakorolt Tamás Sándor tanácselnök

    „A székelyföldi autonómiát akarni kell, nem csak a politikusoknak, hanem a magyar közösség tagjainak nap mint nap tenniük kell érte” – foglalta össze a maszol.ro-nak hétfőn Tamás Sándor a háromszéki önkormányzat egyhetes autonómiakonferenciájának fő üzenetét.

  • Enrico Letta felvázolta kormánya első száz napjának programját

    Négy cél megvalósítását tűzte célul az új olasz kormány munkája első száz napjára - közölte Enrico Letta miniszterelnök hétfői sajtótájékoztatóján az egy toscanai kolostorban tartott kormányülés után.

  • Világvége utáni TIFF, középpontban a Nővel

    A Nő lesz az idei TIFF versenyfilmjeinek központi témája. A Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál ebben az évben kevesebb állami támogatást kapott, így nem lesz egy kiemelkedő sztármeghívott, a jegyárak növekednek, a filmek száma csökken. A színvonal viszont – ígérik a szervezők – változatlanul magas marad.

  • Az új Puskás-stadion lehet a 2020-as Európa-bajnokság egyik helyszíne

    A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) is beszállna a 2020-as Európa-bajnokság szervezésébe - jelezte hétfőn Csányi Sándor MLSZ-elnök, hangsúlyozva a kontinentális torna tizenhárom helyszíne közül egyik az újjáépített Puskás Ferenc Stadion lenne. Korábban román kollégája, Mircea Sandu is „bedobta a kalapba" a bukaresti Nemzeti Arénát.

  • Sokba kerülnek, keveset dolgoznak a honatyák

    A tévékben, lapokban már annyira unalmas lett a töküres termek, a bóbiskoló, újságot olvasó, netán szexfotókat nézegető, honatyák látványa, hogy a média már nem is töri magát az ilyen felvételekért. Mindezért azonban kiváló fizetést kapnak és több féle juttatásban részesülnek.

  • Kétezer embert ölt meg Carlos, a „professzionális forradalmár"

    Megkezdődött hétfőn a párizsi különleges bíróságon a Carlos néven ismertté vált volt terrorista, a venezuelai Ilich Ramírez Sánchez fellebbviteli pere. A világ egykor leghírhedtebb és a hatóságok által az egyik leginkább keresett terroristájának ismételten négy, harminc évvel ezelőtt Franciaországban elkövetett robbantásos merényletért kell felelnie, amelyben 11-en vesztették életüket és mintegy 150-en megsebesültek.

  • Ambros Martín marad a BL-győztes Győri Audi ETO KC vezetőedzője

    A spanyol Ambros Martín marad a friss Bajnokok Ligája-győztes Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapatának vezetőedzője, a csapat következő célja pedig a címvédés.