Amirõl a ma szól

  • Utcára vonult a civil szféra Marosvásárhelyen

    Sátrak, standok, gyerekfoglalkozások, néptánc és népzene, felvonulás – egyszóval igen színes program várta a marosvásárhelyieket a szombaton kezdődő, tizenegyedik alkalommal megszervezett Civil szervezetek vásárán.

  • Bukarest melletti roma közösséghez látogatott Soros György

    Soros György üzletember és Jim Jong Kim, a Világbank elnöke a hét végén felkeresette a Bukarest melletti Frumuşani község roma közösségét. A látogatást a Nevelési és Fejlesztési Központ és a Roma Education alapítvány szervezte.

  • Székelyföldi gyerekeket vizsgáltak meg önkéntes orvosok

    Sikeres volt a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) idei első szűrővizsgálati kórútja Hargita megyében. A szervezet 23 önkéntes orvosa és egészségügyi szakembere a héten Székelyudvarhelyen, Csíkszentdomokoson, Gyimesbükkön, Gyimesközéplokon, Csíkszenttamáson, Csíkdánfalván, Balánbányán és Csíkszeredában végezett szűrővizsgálatokat, kezeléseket.

  • Dan Șova: idén 142 km autópályát adnak át Romániában

    Összesen 142 km autópálya készül el idén Romániában – nyilatkozta vasárnap az országos jelentőségű infrastrukturális beruházásokért felelős tárca nélküli miniszter a Pro TV-ben. Dan Șova szerint a Szászváros–Déva szakaszt már májusban átadják a forgalomnak.

  • Sógor Csaba: az EKE-t építve Erdélyt építjük

    Az Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE) május 10–12. között ötödik alkalommal ünnepli meg az EKE napját, arra emlékezve, hogy 1891-ben, az Ígéret havának 12. napján kezdte el tevékenységét az Egyesület. A központi ünnepség ezúttal a Kolozs megyei Várfalván, az aranyosrákosi EKE-várban zajlott, melynek hivatalos átadására is sor került. A többnapos rendezvény szombati meghívottja Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő volt, aki beszédében az EKE tevékenységét méltatta.

  • Betegség esetén az uralkodónak le kéne mondania a britek szerint

    A britek relatív többsége most első ízben vélekedik úgy, hogy II. Erzsébet királynőnek távoznia kellene trónjáról, ha esetleges betegsége akadályozná uralkodói feladatainak ellátásában.

  • Lucian Mîndruțát kiszolgálták románul Székelyföldön

    Otthon érezte magát a hét végén Sepsiszentgyörgyön Lucian Mîndruță, aki péntek este a HungaRomânisme című kiállításon vett részt. A televíziós újságíró a szekelyhon.ro-nak adott interjúban elmondta, legenda, hogy a székelyeknél nem adnak kenyeret, ha románul kéri a vásárló.

  • Bajnait szeretnék kormányfőnek, és szegénységben élnek a magyarok

    Két magyarországi felmérés – két meglepő eredmény. A Medián által végzett közvélemény-kutatás szerint a kormányváltást kívánó voksolók többsége Bajnai Gordon tartja az ellenzék legalkalmasabb vezetőjének, a Tárki adatai szerint pedig Magyarországon a lakosság közel fele szegénységben él.

  • Háromévi ösztöndíjra pályázhatnak mesteris és doktori hallgatók

    A Collegium Talentum tehetség-támogató rendszer pályázatot hirdet határon túli fiatal magyar értelmiségiek kutatómunkájának, mesteri és doktori tanulmányainak, valamint posztdoktori tevékenységének támogatására. Ennek keretében három éven keresztül ösztöndíjat, szakmai tutori segítséget, szakkönyvtámogatást és nemzetközi konferenciákon való részvételi lehetőséget biztosítanak.

  • „Itt az ideje a jövőről beszélni” – hozzászólások az SZKT ülésén

    Az önkormányzati képviseletre egyre nagyobb szerep hárul majd az RMDSZ szervezeti életében – hangsúlyozta a Szövetségi Képviselők Tanácsa szombati, nagyszebeni ülésén több hozzászóló – tájékoztatott az RMDSZ sajtóirodája.

  • Ügyfelei álmaiból építkezne a Ferrari

    Idén még kevesebb autót adnának el, viszont annál több pénzért - számolt be terveiről a Ferrari márkafőnöke, aki szerint a cél közel sem a tömegek megfogása, hanem inkább annak biztosítása, amiért az emberek hajlandók busásan fizetni: a márka exkluzivitásának megőrzése.

  • Roham az Ariel bábszínházban

    Az undergound kezdeményezésekre, a nem szokványos kulturális események befogadására  mindig nyitott Ariel Ifjúsági és Gyermekszínházban tavasszal elindított Élőkönyv-színpad projektjének második rendezvényére került sor szombaton este, amikor a Roham irodalmi és képzőművészeti magazin szerkesztőivel ismerkedtek, beszélgettek az olvasók.

  • Kihirdették a pakisztáni választások eredményét

    Navaz Sarif volt kormányfő bejelentette pártja győzelmét a szombaton megtartott pakisztáni parlamenti választásokon, és felszólította választási ellenfeleit, működjenek közre az ország problémáinak megoldásában.

  • Első osztályú focicsapata lett Orbán Viktor szülőfalujának

    Első osztályú futballmérkőzéseket játszanak jövőre Orbán Viktor magyar kormányfő szülőfalujában, ugyanis a labdarúgó NB II nyugati csoportjának szombati mérkőzésén a Felcsúton működő Puskás Akadémia FC 2-0 arányban legyőzte a Kaposvár II gárdáját, és ezzel három fordulóval a szezon vége előtt behozhatatlan előnyre tett szert, azaz feljutott az NB I-be.

  • Lebontani a fajok közötti falakat – Peter Singer Kolozsváron

    Az emberiség állatvilággal szembeni empátiájának múltját, jelenét és jövőjét vázolta fel szombaton a kolozsvári Ecsetgyárban Peter Singer amerikai morálfilozófus. A Princeton Egyetem bioetika professzora folyamatos fejlődésről számolt be, amelynek élén az Európai Unió jár.

  • Európa trónján a Győri Audi ETO lányai

    A női kézilabda Bajnokok Ligája döntőjének második mérkőzésén is diadalmaskodott, ezúttal 23-22-re győzte le a Larvikot, ezzel az eredménnyel pedig kettős győzelemmel nyerte meg a sorozatot a Győri Audi ETO csapata.

  • A YEPP teljes jogú tagja lett a Magyar Ifjúsági Értekezlet

    Szombaton Szófiában a Magyar Ifjúsági Értekezletet (MIÉRT) teljes jogú tagjává választotta a YEPP (Youth of the European People`s Party/Európai Néppárt ifjúsági szervezete) kongresszusa – tájékoztatott a MIÉRT.

  • Elfogadta az SZKT az alapszabályzat-módosítás tervezetét

    A Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) szombati nagyszebeni ülésén megvitatta az alapszabály-módosítási és programmódosítási javaslatokat, és megszavazta azokat, amelyeket elfogadásra javasol a május 25-én tartandó csíkszeredai kongresszusnak.