Amirõl a ma szól

  • Nevetség tárgya lett az esőtől félő Barack Obama (GALÉRIÁVAL)

    Vihart kavart Barack Obama amerikai elnök amiatt, hogy a török kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatója közben, a váratlanul eleredt eső miatt díszegyenruhás tengerészgyalogosokkal esernyőt tartatott a saját és a vendége feje fölé -  közölték pénteken amerikai internetes híroldalak.

     

  • Megérkezett Csíkszeredába a zarándokvonat

    Péntek este megérkezett Csíkszeredába a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz, amely 1100 zarándokkal indult útnak Szombathelyről, illetve Budapestről – tájékoztatott az  MTI.

  • A magyar külügyminisztérium számonkéri az EP-elnök zsidózását

    A Külügyminisztérium visszautasítja, hogy Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke Magyarországot antiszemitának nyilvánítsa - közölte a tárca pénteken. A minisztérium megdöbbenéssel értesült Martin Schulznak a brüsszeli Metro napilapban csütörtökön megjelent nyilatkozatáról, amely szerint Magyarország "listázni akarja a zsidókat" – olvasható a közleményben.

  • Mircea Mariant majdnem megverték, mert „eladta magát a zsidóknak”

    Több civil szervezet fejezte ki szolidaritását pénteken Mircea Marian újságíróval, akit előző nap Bukarest központjában veréssel fenyegetett és sértegetett egy férfi. Támadója azzal vádolta az Evenimentul zilei napilap publicistáját, hogy „eladta magát a zsidóknak”.

  • Füzes: ősszel nyílik a marosvásárhelyi magyar konzuli iroda

    Várhatóan ősszel lesz működőképes a Marosvásárhelyre tervezett magyar konzuli iroda - közölte Füzes Oszkár, Magyarország bukaresti nagykövete pénteken, miután Marosvásárhelyen megbeszélést folytatott Corneliu Grosu Maros megyei prefektussal.

  • Háromszéki zongoraművész nyerte meg a Magyar Zene Fesztivált

    Ambrus Sándor József háromszéki fiatal zongoraművész nyerte meg a Bukarestben megszervezett IX. Magyar Zene Fesztivál első díját.

  • Gajdos: újabb támadás készül a vereckei emlékmű ellen

    A vereckei emlékmű ellen tervezett újabb ukrán nacionalista támadás miatt emelt szót pénteken a kijevi törvényhozásban Gajdos István parlamenti képviselő, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke.

  • Cáfolják a csíksomlyói mítoszt az unitáriusok

    A sajtónak szétküldött írásos és hanganyagokkal kívánja cáfolni az unitárius egyház azt a legendát, miszerint a csíksomlyói búcsút annak emlékére tartják, hogy János Zsigmond fejedelem a csíkszéki katolikusokra akarta „erőszakolni” az unitárius vallást. A katolikusok a vitát történészekre bíznák.

  • Áder János, Kövér László és Orbán Viktor is elmegy Csíksomlyóra

    Áder János magyar köztársasági elnök is részt vesz feleségével az idei csíksomlyói pünkösdi búcsún. A Kossuth Rádió szerint a búcsún Kövér László, az Országgyűlés elnöke is részt vesz. Meg nem erősített sajtóinformációk szerint ugyanakkor Orbán Viktor miniszterelnök is jelen lesz Csíksomlyón.

  • Elvesztette Liga 1-es helyét a csődbe ment Bukaresti Rapid

    Nem indulhat a labdarúgó Liga 1 jövő szezonjában a Bukaresti Rapid csapata, mivel a fővárosi törvényszék pénteken elutasította a fizetésképtelenné nyilvánított vasutas egyesület fellebbezését. A fővárosi csapat 1990 óta játszott folyamatosan az első osztályban.

  • Múzeumok éjszakája Kolozsváron, középkori hangulattal

    Május 18-a és 19-e közötti éjszakán Kolozsváron is megrendezik a Szabók bástyájánál a Múzeumok éjszakája elnevezésű, Nyugat- Európa más városaiban oly népszerű programsorozatot. A Szabók bástyája szolgál helyszínül az idei kezdeményezésnek, a szervezők pedig a Polgármesteri Hivatallal közösen igyekeztek egy rendkívül színes programkínálatot összeállítani. A tudományos jellegű, de közérthetően előadott szakmai előadásokon kívül lesz középkori táncoktatás, különböző kézműves foglalkozások, Shakespeare-szonettek és Moliére műveiből készült előadás, az éjszaka "fénypontja" pedig a hajnalban 4 órakor sorra kerülő őrségváltás a Várfalon.

  • Sikerregény színpadi adaptációja Kolozsváron

    Az évad újabb bemutatóra hívja az érdeklődőket a Kolozsvári Állami Magyar Színház: kedden, május 21-én este 8 órától a Máté Angi Mamó című regénye alapján készült Csipke című előadást Mezei Kinga rendezésében tekintheti meg a közönség a stúdióteremben. A színpadi adaptációt Góli Kornélia és Mezei Kinga készítette.

  • Pontában és Isărescuban bíznak a leginkább a választók

    Victor Ponta kormányfőben és Mugur Isărescu jegybanki kormányzóban bízik a leginkább a lakosság a politikusok közül – derül ki a Demokrata Liberális Párt által megrendelt legfrissebb CSOP-felmérésből.

  • Böjte Csaba zarándoktemplomban fogadja a pünkösdi zarándokokat

    Csíksomlyón elkészült az új zarándoktemplom, mely egyben a vendégek fogadására is alkalmas nagy ebédlő, nappali. Egy olyan hely, ahova az eső elől be lehet húzódni, és egy akár hazulról hozott, akár általunk felkínált finom ebédet el lehet fogyasztani – áll Böjte Csaba levelében.

  • Pünkösd hétfője munkaszüneti nap lesz Székelyföldön

    Pünkösdhétfő hivatalos ünnepnap, ezért munkaszüneti nap lesz azokban a hivatalokban és állami vállalatoknál, ahol a nyugati felekezetek hívei dolgoznak többségben, különösképpen Székelyföldön.

  • Júliustól árulják az új Logant Romániában (GALÉRIA)

    Megközelítőleg 9000 euróért lehet majd megvásárolni Romániában júliustól a Dacia új autóját, a Logan MCV-t. A gépkocsi pontos árát csak a későbbiekben hozzák nyilvánosságra, a megrendeléseket júniustól várják.

  • Tiltakoztak az izraeli ultraortodoxok katonai szolgálatuk bevezetése ellen

    Izraeli ultraortodox vallásosok harmincezres tömegtüntetésen tiltakoztak katonai behívásuk ellen Jeruzsálemben csütörtökön este. A jeruzsálemi központi sorozóirodánál tartott erőszakossá fajult tüntetésen a fekete ruhába öltözött vallásosok felborították a kukákat és kövekkel dobálták a rendőröket. Az összetűzésekben megsérült hat rendőr és öt tiltakozó, valamint letartóztattak nyolc demonstrálót.

  • Ponta a PNL-nek: vagy távozik Stănescu, vagy szakad az USL

    A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Victor Ponta kormányfő csütörtök este a közszolgálati televízióban egyértelművé tette: ha a Nemzeti Liberális Párt (PNL) nem válik meg Sorin Roşca Stănescu szenátortól, akkor szakad a Szociál-Liberális Szövetség (USL).

  • Grafikai kiállítás ínyenceknek

    Ősi nyomdatechnika és korszerű trend ötvözése eredményeképpen „ínyenceknek” is érdekes tárlat nyílt a Gyergyószentmiklósi Kulturális Központban, a Székelyföld Napok keretében. A tárlat anyagát a január 5-13. között lezajlott gyergyószárhegyi V. Grafikusok tábor munkái képezik, amelynek a Hargita Megye Tanácsa által működtetett Gyergyószárhegyi Művészeti és Kulturális Központ adott helyet.

  • Egy hét maradt a jövedelembevallás utolsó dátumáig

    Május 27. a kötelező jövedelembevalás utolsó dátuma. A magánszemélyeknek fizetésekből származó jövedelemről nem kötelező űrlapot kitölteniük, csak abban az esetben, ha a jövedelemadó 2 százalékát valamely civil szervezetnek szeretnék felajánlani.