Amirõl a ma szól

  • Padlóra került a romániai jobboldal

    Romániában voltaképpen nincs jobboldal – illetve a megsokasodó, önmagukat úgymond jobboldalinak nevező pártok olyannyira gyengék, hogy semmiféle szerepük nincs a romániai politikai életben. Egységesülésük helyett újabb alakulatok jelentek meg, és nem a hatalom, a Szociál-Liberális Szövetség képviselői, hanem egymás ellen folytatnak harcot.

  • Megújulásvágy Incze Mózes festményein (FOTÓGALÉRIA)

    Újabb képzőművészeti kiállítás nyílt csütörtök este Marosvásárhelyen a Bernády Házban. Incze Mózes baróti születésű, Magyarországon élő festőművész mutatkozott be, - nem először – a marosvásárhelyi közönség előtt.

  • Merkel: az EU-n belül tartva kell jó útra terelni Magyarországot

    Mindent meg kell tenni azért, hogy Magyarország a helyes útra térjen, de az Európai Unióból való kizárást nem érdemes kilátásba helyezni, mert ha az megtörténik, akkor az unió közössége nem tud befolyást gyakorolni a magyarországi folyamatokra - mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben.

  • Peti Andrást jelöli alpolgármesternek a marosvásárhelyi RMDSZ-frakció

    A marosvásárhelyi RMDSZ tanácsosi frakciója csütörtöki ülésén Peti Andrást jelölte a Józsa Tibor lemondásával megüresedett alpolgármesteri tisztségbe. A városi tanácsosok egyöntetűen a frakcióvezetőnek szavaztak bizalmat - tájékoztatott pénteken a frakció.

  • Pünkösdi koncert Márton Áron emlékére

    Pünkösd vasárnapján a Népemért vállalom című zeneművet mutatják be Gyimesbükkben, a kontumáci kápolna melletti színpadon. A Márton Áron életének fontosabb mozzanatait, munkásságát feldolgozó zenemű bemutatása délelőtt 11 órakor kezdődik, az előadást a Duna tévé élőben közvetíti.

  • Ismét Bill Gates a világ leggazdagabb embere

    Hat éve taszították le az élről, de a Microsoft-részvények erősödése miatt az IT iparágban még mindig az egyik legmeghatározó szereplőnek számító Bill Gates jelenleg újra a világ leggazdagabb embere.

  • Katarina Bulatovic a BL-győztes Győrben folytatja

    A világ egyik legjobb átlövője, a montenegrói Katarina Bulatovic a Bajnokok Ligája-győztes Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapatában folytatja pályafutását. A magyar klub pénteken jelentette be a 28 éves játékos érkezését.

  • Kelemen: felháborító a régiós szakértői tanulmány

    Felháborítónak és elfogadhatatlannak minősítette Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke  azt a szakértői tanulmányt, amely a kormány régiósítási terveit támasztja alá. Az akadémikusokból és egyetemi tanárokból álló szakértői bizottság által jegyzettjelentés azt javasolja, hogy a jelenlegi nyolc gazdasági fejlesztési régiót alakítsák közigazgatási régióvá.

  • Obama nem kér bocsánatot az AP újságíróinak lehallgatása miatt

    Barack Obama amerikai elnök csütörtökön kijelentette, hogy nem kér bocsánatot az AP hírügynökség újságíróinak kormányzati lehallgatása miatt, és egyúttal ígéretet tett az amerikai nagykövetségek fokozottabb védelmére.

  • Spanyolország a végsőkig kitart Szerbia mellett Koszovó ügyében

    Spanyolország továbbra sem hajlandó elismerni Koszovót, legalábbis addig, amíg Szerbia sem ismeri el azt - derült ki José Manuel García Margallo spanyol külügyminiszter csütörtöki bukaresti látogatásán tett nyilatkozatából. A korábban hasonló álláspontra helyezkedő Románia nemrég jelezte, kész felülvizsgálni eddigi elutasító álláspontját.

  • Több százan várták a zarándokvonatot Marosvásárhelyen (GALÉRIA)

    Marosvásárhelyen csütörtökön háromnegyed hétre kellett volna befutnia a Budapestről Csíksomlyóra tartó zarándokvonatnak, de ötven perces késéssel érkezett az állomásba, nem kis gondot okozva a vasúti forgalmat irányítóknak.

  • Román közigazgatási reform: maradna a nyolc régió

    A jelenlegi fejlesztési régiók közigazgatási hatáskörökkel történő felruházását javasolja csütörtökön közzétett jelentésében a régiósítási elképzelések kidolgozásával megbízott szakértői bizottság (CONREG). A dokumentum alapjául szolgál a Románia közigazgatási reformjáról szóló törvénytervezetnek.

  • Országos diáksztrájkot kezdeményeznek a háromszéki középiskolások

    Országos diáksztrájk kirobbantását szorgalmazzák a háromszéki tanulók, akik elégedetlenek azzal, hogy az állam több mint fél éve nem téríti meg ingázási költségeiket. Az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) háromszéki szervezetének kezdeményezésére közel 20 háromszéki, magyar és román tannyelvű iskolában kezdték el a támogató aláírások gyűjtését.

  • Szétrobbantja az USL-t Sorin Roșca Stănescu?

    Megalapítása óta legnagyobb válságát éli a Szociál-Liberális Szövetség (USL) a liberálisok és a szociáldemokraták közötti feszültségek miatt. Ezt Victor Ponta kormányfő, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke jelentette ki csütörtökön.

  • Negyvenezer alatt az országban praktizáló orvosok száma

    Hat év után ismét "csúcsot döntött" a romániai orvosok elvándorlása, miután az idén az első három hónapban már 580-an mentek külföldre, további 250 orvos kérvényezte a távozáshoz szükséges dokumentumokat - derült ki csütörtökön Vasile Astarastoaénak, az orvosi kamara elnökének nyilatkozatából.

  • Kulturális főváros: három alapelvre és több ezer diákra épít Kolozsvár

    A Babeş-Bolyai Tudományegyetem, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Képzőművészeti Egyetem partnerségét és támogatását élvezi a Kolozsvár – Európa Kulturális Fővárosa projekt, hangzott el csütörtökön a Kolozs megyei Prefektúrán tartott megbeszélésen. A kincses város 2021-ben szeretné viselni a címet, ehhez azonban tervezet-csomagjával olyan romániai városokat kell leköröznie, mint Temesvár, Iaşi vagy Sepsiszentgyörgy.    

  • Visszavonult David Beckham, legendás angol futballista

    Bejelentette visszavonulását David Beckham, a francia Paris Saint-Germain 115-szörös angol válogatott labdarúgója.A 38 éves futballista az előző hétvégén bajnoki címet ünnepelhetett a PSG-vel, így ő lett az első angol játékos, aki négy különböző élvonalbeli bajnokságban is aranyérmes lett.

  • Tizenheten pályáznak Beregszász polgármesteri tisztségére

    Nem engedélyezi magyar nyelvű szavazólapok nyomtatását az ukrán Központi Választási Bizottság (CVK) a június 2-i beregszászi előrehozott polgármester-választásra - írta csütörtökön a karpatalja.ma beregszászi hírportál. A városvezetői tisztség azért üresedett meg, mert Gajdos István korábbi polgármester, UMDSZ-elnök a tavaly őszi parlamenti választáson a PR pártlistáján mandátumot szerzett.