Amirõl a ma szól

  • Pünkösdi mise: egyházi nyitást sürget a pápa

    A mai ember és egyház életének megváltoztatását sürgette vasárnap Ferenc pápa a hívőkkel teli római Szent Péter téren bemutatott pünkösdi szentmisén. A pápa az önmagába bezárkózó egyházat veszélyesnek nevezte, hangsúlyozva, hogy ha az egyház elveszíti befogadó képességét, a hívők párhuzamos utakat keresnek.

  • Cannes – eső és iráni-kínai vezetés a fesztiválon

    Az özönvízszerű folyamatos esőzés miatt a szokásosnál is jobban megteltek a hétvégén a vetítések a 66. cannes-i filmfesztiválon, ahol a versenyfilmek harmadának bemutatása után az iráni Aszgar Farhadi Párizsban forgatott családi drámája, a Le Passé (A múlt) vezeti a francia kritikusok listáját, a külföldieknek pedig a kínai versenyfilm tetszett eddig a legjobban.

  • Brit lapértesülés: Szíria rakétákat irányzott Izraelre

    Készenlétbe helyezte legfejlettebb rakétarendszerét a szíriai kormány azzal az utasítással, hogy Tel-Avivra kell csapást mérni, ha Izrael újabb támadást hajt végre Szíriában - írta izraeli katonai forrásokat idézve a The Sunday Times.

  • Románok tüntettek Erdély autonómiájáért Kolozsváron

    Erdélyi pénzügyi függetlenségéért, Románia föderalizálásáért, történelmi kritériumokon alapuló régiósításért tüntetett szombaton Kolozsváron tíz román nemzetiségű személy Mihai Viteazul Széchenyi téri szobra előtt.

  • USL-válság: a liberálisok lezártnak tekintik a Stănescu-ügyet

    Elsimítottnak tekinti a Sorin Roșca Stănescu szenátor magatartása miatt kirobbant konfliktust a Szociál-Liberális Szövetségben (USL) a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke. Ezt Crin Antonescu a PNL ifjúsági tagozatának szombati országos tanácskozása után jelentette ki, melyen részt vett Victor Ponta kormányfő, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke is.

  • Kolozsvári vendégjátékok a Vígszínházban

    A Kolozsvári Állami Magyar Színház vendégjátékait tekintheti meg a budapesti Vígszínház közönsége: május 29-én Tompa Gábor társulatának két előadását is láthatja a közönség a Pesti Színházban és a Házi Színpadon.

  • Férfi kosárdöntő: Vásárhely behúzta az első meccset

    Pszichológiai előnyhöz is jutott a Marosvásárhelyi BC a férfi kosárlabda-bajnokság döntőjében, ugyanis a sorozat első összecsapásán, 2500 fanatikus szurkolótól hajtva 91-81-re legyőzte a címvédő Asesoft Ploieşti alakulatát.

  • A társházigazda svéd együttes és Svájc vívhatja a döntőt

    A finn-svéd közös rendezésű jégkorong-világbajnokság elődöntőjében a torna meglepetéscsapata, Svájc 3–0-s győzelmet aratott az Egyesült Államok ellen, így bejutott a döntőbe, amelyben Svédország lesz az ellenfele; utóbbi Finnországot győzte le három góllal. A bronzérem sorsáról a finn–amerikai meccs hivatott dönteni.

  • Szertartáskönyvek tárlata nyílt a Teleki Tékában (GALÉRIA)

    Római katolikus, görög-keleti, református, evangélikus szertartáskönyvek, valamint a zsidó vallási szent könyve, a Tóra tekinthető meg a péntek este megnyílt tárlaton, a marosvásárhelyi Teleki Téka időszakos kiállító termében.

  • Csíksomlyói búcsú: hitből fakadó boldogság

    A boldogság a hit következménye, és ez utóbbi a legteljesebb választ nyújtja az emberek legégetőbb kérdéseire, így aki belép a hit kapuján, nem veszít el semmit abból, ami az emberi életet boldoggá, széppé, szabaddá teszi – fejtette ki szombaton Csíksomlyón Ternyák Csaba egri érsek, az idei pünkösdi búcsú főszónoka. KÉPRIPORT

  • Schulz helyreigazításra szólítja fel a brüsszeli Metro újságot

    Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke szóvivője útján helyreigazításra szólította fel a brüsszeli Metro című újságot, a lap által Schulznak tulajdonított, Magyarországgal kapcsolatos kijelentés ügyében. Armin Machmer szóvivő szerint - miként arról az EP-elnök hivatala szombaton tájékoztatta az MTI-t - nem felel meg a valóságnak, hogy Schulz azt mondta volna, "Magyarország össze akarja írni a zsidókat", a Metro által közölt idézet teljességgel helytelen.

  • Indiánfüst, trutyizás és egyéb tudományos bolondságok a BBTE-n

    Óriási sikerrel rendezte meg a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Fizika Kara a Kísérletszombat elnevezésű, immár hagyományos programját. Az EmpirX Egyesülettel közösen megvalósított rendezvényen az óvodásoktól a nyugdíjasokig mindenki talált olyan programot, ami beindította a fantáziáját.

  • Visszaemlékezés honvággyal Horváth Matild könyvében

    Horváth Matild "Földem, népem, életem" című kötetét mutatták be Marosvásárhelyen a Bernády Házban. A volt politikai fogoly, nyugalmazott tanítónő könyvét Bajna György gyergyószentmiklósi újságíró méltatta.

  • Megkezdődött a csíksomlyói búcsú a hegynyeregben

    Gyülekeztek a zarándokok szombat délelőtt a Csíkszereda mellett fekvő Kis Somlyó és Nagy Somlyó hegy közötti nyeregben, ahol nem sokkal dél után megkezdődött a csíksomlyói pünkösdi búcsú és zarándoklat szertartása.

  • Lövések okoztak pánikot a cannes-i fesztiválról jelentkező tévéműsorban

    Hatalmas pánikot okozott péntek este egy fegyveres egy francia tévéműsorban, amely élőben jelentkezett a 66. cannes-i filmfesztiválról. A pisztollyal és egy gránátnak látszó tárggyal felfegyverkezett férfi két lövést adott le a levegőbe a Canal+ francia kereskedelmi televízió színpadának közelében, ami óriási ijedtséget okozott, de senki nem sérült meg.

  • Átadták a Communitas alkotói ösztöndíjait

    Negyvenkét alkotói ösztöndíjat adott át idén a Communitas Alapítvány. A díjátadó gálát Marosvásárhelyen, a Művészeti Egyetem Stúdiótermében tartották Markó Béla elnökletével.

  • Szélsőséges eszmék: odacsapni vagy röhögni rajtuk?

    Miként kapcsolódik az evolúció a szélsőséges eszmékhez, milyen hatással volt a gazdasági válság a kirekesztő magatartásokra, és mindennek hogyan vethetünk véget? Ilyen és hasonló kérdésekre adtak választ az RMDSZ platformjaként tevékenykedő Szabadelvű Kör meghívottjai pénteken délután, Kolozsvárott.

  • Eurovíziós Dalfesztivál: a leghosszabb életű tévé-show

    Románia és Magyarország versenyzője is fellép az idei, ötvennyolcadik Eurovíziós Dalfesztivál szombat esti döntőjében. A világ leghosszabb életű tévé-showját Svédországban, Malmőben rendezik meg, mivel a tavalyi fesztivált a svéd énekesnő Loreen Euphoria című dala nyerte.

  • Retrospektív Mattis János kiállítás nyílik Sepsiszentgyörgyön

    A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum és az Erdélyi Művészeti Központ (EMüK) szervezésében május 22-én, szerdán 18 órától Mattis János retrospektív kiállítás nyílik a Lábas Házban.