Amirõl a ma szól

  • Winkler: egyetlen európai nyelv sem állhat a másik felett

    A nyelvi sokszínűség tiszteletben tartása mellett, a többnyelvűség érdekében szólalt fel hétfő este Winkler Gyula a Strasbourgban ülésező Európai Parlament plenáris ülésén. Az RMDSZ EP-képviselője napirend előtti felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a megtakarításokat kifogásként használva, korlátozni akarják az uniós nyelvek egyenlő használatát az európai intézményekben.

  • Elhunyt a Doors billentyűse

    A világhírű The Doors rockegyüttes egyik alapítója, a billentyűs Ray Manzarek hétfőn egy németországi klinikán adta meg magát az őt hosszú évek óta emésztő betegségnek. Halálát rák okozta, 74 évesen hunyt el.

  • Liga 1: stratégiai vereséget szenvedtek a bukaresti csapatok

    Mindhárom fővárosi csapat nagyarányú vereséget szenvedett a labdarúgó Liga 1 32. fordulójában: a listavezető Steauát valósággal kiütötte a kiesés elől menekülő Konstancai Viitorul, a FC Vaslui 4-1-es zakóval küldte haza a Dimanót, a csődbe ment Rapid pedig minden mindegy alapon ugyancsak 1-4-re kapott ki a pontéhes Kolozsvári U-tól.   

  • Megtizedelik a Bánffy család Maros megyei erdőit?

    Nem kapja vissza a Bánffy család a Maros megyei erdeinek egy részét, írja az erdelyfm.

  • Siklóernyőzés: társalogni a széllel és a madarakkal

    Áprilistól késő októberig a siklóernyős pilóták Torockón töltenek csaknem valamennyi hétvégét. Ki barátokkal, ki a családjával, ki pedig magában, csak úgy kíváncsiságból mássza meg a Székelykővel szemközti dombot, hogy repülhessen. Olteanu Attila siklóernyős tandempilóta a vele repülni vágyó utasokkal osztja meg hétről hétre a felhőkkel, széllel való társalgás örömét.

  • Erőss Zsolt és társa tizenkettedszer jutott 8000 méter fölé

    Feljutott Erőss Zsolt és Kiss Péter a nepáli Kancsendzönga 8586 méter magas csúcsára - közölte Vincze Szabolcs, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíció sajtófőnöke hétfőn. A magyar hegymászók ezzel már a világ 12, nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsát hódították meg a 14 közül.

     

  • Rendkívüli Carmen-előadás a Kolozsvári Magyar Operában

    2013 május 23-án, csütörtökön este fél héttől tűzte műsorra Georges Bizet CARMEN című operáját a Kolozsvári Magyar Opera. Don José szerepében a nagyközönség Nyári Zoltánt, a budapesti Magyar Állami Operaház tenorját láthatja-hallhatja.

  • Bartók Béla hegedűduók és azok tiszta forrása

    Bartók Béla-koncertre kerül sor a Kolozsvári Rádió koncerttermében 2013. május 23-án, csütörtökön, 17.00 órától, a Donát út. 160. szám alatt.

  • A németeknek nem tetszik Orbán Viktor nácizós hasonlata

    A német külügyminiszter bírálta Orbán Viktor magyar miniszterelnök Németországra tett kijelentését hétfőn Belgrádban. Az ügyben megszólalt több német vezető politikus és Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke is.

  • José Mourinho távozik a Real Madridtól

    Florentino Pérez, a Real Madrid labdarúgócsapatának elnöke sajtótájékoztató keretében bejelentette, hogy José Mourinho vezetőedző a szezon végén távozik az együttes éléről.

  • Kamionsztrájk miatt leállhat csütörtöktől a közúti áruszállítás

    Leállhat csütörtöktől a közúti áruszállítás a kamionosok tervezett sztrájkja miatt.

  • Három évre rácsok mögé kerül Gigi Becali

    Jogerősen két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a legfelsőbb bíróság hétfő délután Gigi Becalit a védelmi minisztériummal lebonyolított telekcseréje ügyében. Mivel az üzletember-politikust korábban három év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték egy másik dossziéban, a nagyobbik büntetést kell letöltenie, tehát három évre kell rácsok mögé kell vonulnia.

  • Jogerős: Borboly Csaba szabadlábon védekezhet

    Elutasította hétfőn este a legfelsőbb bíróság az ügyészség fellebbezését, így Borboly Csaba és feltételezett tettestársai szabadlábon védekezhetnek az ellenük indított bűnvádi eljárás során. A vádhatóság a gyanúsítottak harminc napos vizsgálati fogságba helyezését kérte.

  • Elhunyt Guttman Mihály zenepedagógus

    Hétfőre virradóra 87. életévében elhunyt Guttman Mihály zenetanár, karnagy, zenepedagógus, a kolozsvári állami filharmónia tagja.  

  • Nepotizmus az USL-ben: két családé a fél ország?

    Romániában a hatalomra kerülők rokonairól, családtagjairól minden esetben kiderül, hogy különleges képességgel megáldott emberekről van szó, akik – képességeikhez illő – fontos (és jól fizetett) állásokba kerülnek. Így történt ez most, a Szociál-Liberális Szövetség hatalomra jutása alkalmával is.

  • Még nem szakad, de recseg-ropog az USL

    Újra kell tárgyalni a Szociál-Liberális Szövetséget (USL) alkotó pártok közötti együttműködési megállapodást, ám a kormánykoalíció továbbra is működőképes – jelentette ki hétfőn a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Victor Ponta kormányfő

  • Mario Vargas Llosa a BBTE új díszdoktora

    Az irodalomnak az emberiség fejlődésében betöltött szerepéről, annak hatalommal való viszonyáról beszélt Kolozsváron Mario Vargas Llosa, a Babes-Bolyai Tudományegyetemtől kapott díszdoktori cím hétfői átvételekor. A Nobel-díjas perui író kedden a Bölcsészkaron fog beszélgetni Gabriel Liiceanu román filozófussal.

  • Újratárgyalják a korrupcióval vádolt futballvezetők ügyét

    Nem hozott jogerős ítéletet hétfőn a legfelsőbb bíróság az adócsalással, sikkasztással és korrupciós bűncselekményekkel vádolt futballvezetők perében, hanem újratárgyalásra visszaküldte az ügyet a bukaresti táblabíróságra.

  • Gyergyóban sem indul nyomozás az intézményvezetők ellen

    A csíkszeredai és a székelyudvarhelyi ügyészség után a gyergyószentmiklósi ügyészség sem indít bűnvádi eljárást a székely zászló kitűzése miatt feljelentett intézményvezetők ellen - közölte hétfőn az MTI-vel Majeczki Izabella, a gyergyószentmiklósi ügyészség vezetője.